• Header Jos 1
  • Header Jos 2
  • Header Jos 3
  • Header Jos 4
  • Header Jos 5
  • Header Jos 6
  • Header Jos 7

foto-jos.nl

  Home

Vogelwacht

Vanmiddag zijn we met de boot het Wormer en Jisperveld in geweest om daar Kiekendieven nesten te gaan ringen en meteen ook te genieten van de natuur en het mooie weer. Marcel en Peter hebben de afgelopen weken al meerdere malen gezocht naar deze nesten en er een paar weten te localiseren en omdat de jonge vogels nu oud genoeg moeten zijn was het vandaag dus de dag om ze te gaan ringen. Met de boot vertrokken vanuit Plaszoom en meteen het ruime sop gekozen en naar het eerte nest gevaren en onderweg al genoten van de jagende Kiekendieven boven het veld en ook van al het andere wat we tegenkwamen.

Prooioverdracht Kiekendieven!

Twee van de drie jonge Kiekendieven op het nest. Marcel heeft er al 1 van het nest gehaald om te worden geringd.

De kop van nummer 3.

De jongste van de drie vogels heeft een beste wond op zijn kop en het is nog maar de vraag of deze tot volwassenheid gaat komen.

Na het ringen van dit eerste nest zijn we doorgevaren naar het oosteinde van Wormer en daar het zuidelijke deel van het veld ingegaan voor een volgend nest dat we wilden gaan bezoeken.

Het tweede nest van vandaag ligt op een mooi plekje en is goed bereikbaar vanuit de boot en dus weer het riet in om de jonge vogels van het nest te halen.

Rein heeft 1 jong en op de achtergrond komt Marcel net met het tweede jong vanuit het riet tevoorschijn.

Terwijl we bezig waren met het ringen kwam deze Hercules van de Nederlandse Luchtmacht overgevlogen en die kon ik niet zomaar voorbij laten gaan.....

Na het ringen van deze twee jongen zijn we weer terug gevaren naar het noordelijke deel van het veld en daar nog een derde nest bezocht, maar deze bleek helaas al uitgevlogen te zijn en dus konden we daar niks meer ringen. Tijd om weer rustig aan naar huis te gaan varen en deze mooie tocht af te gaan sluiten met 5 geringde Bruine Kiekendieven.

Jos

Dinsdagavond 30 juni zijn we weer op stap geweest om Torenvalken en Kerkuilen te gaan ringen en daar weer een aantal mooie plaatjes kunnen schieten.

Jonge Torenvalken blijven leuk!

In de tweede kast zat een volwassen kerkuil samen met haar 3 jongen en de mamma hebben we eerst uit de kast gehaald en geringd.

Een volwassen Kerkuil is echt heel erg mooi!

En als jonkie nog zooooo lelijk............

Jos

Donderdagavond 11 juni zijn we twee Torenvalk kasten gaan bezoeken om de aldaar aanqwezige jonge vogels te ringen en het eerste bezochte nest had 6 jonge vogels in de kast en deze hebben we uit de kast gehaald, gemeten, gewogen en geringd en ook meteen van een kleurring voorzien. Het was prachtig weer en ook de boer en zijn vrouw kwamen nog even kijken bij het jonge grut. De jonge Torenvalken waren iets ouder als 3 weken en zullen over een week na nu gaan uitvliegen vanuit de kast.

Na het terugzetten van de geringe vogels in de kast nog een plaatje van in de kast gemaakt en daarna de kast weer verlaten, zodat pa en ma weer terug konden naar hun kroost.

De tweede kast van deze avond had maar 3 jonge vogels waar een kast op een boerderij even verderop 5 jonge vogels had, die al eerder deze week geringd waren. Na het installeren van de ringspullen heeft Michiel de 3 jonge vogels uit de kast gehaald en hebben we ook deze gemeten, gewogen en geringd. Deze jonge valken waren een paar dagen jonger als die uit het eerdere nest van deze avond, maar wel op het juiste ringmoment. Na deze geslaagde ringsessie zijn we allemaal weer tevreden huiswaarts gekeerd.

Jos