• Header Jos 1
  • Header Jos 2
  • Header Jos 3
  • Header Jos 4
  • Header Jos 5
  • Header Jos 6
  • Header Jos 7

foto-jos.nl

  Home

Zaterdag 28 november 2015 was de derde editie van de Fjoertoer van Egmond en net als de eerdere twee edities gingen we weer mee wandelen over een afstand van 19 km.

De hele week waren de weersvoorspellingen al niet goed, maar op de vrijdag leek het even beter te worden en inderdaad was het deze zaterdag overdag redelijk weer, maar de regen en harde wind zouden nu pas in de avond gaan komen en dat hebben we geweten!!!!

We vroegen ons al af hoe de laatste 5 kilometer over het strand zou gaan worden, want we zouden windkracht 6 tot 7 krijgen in de periode dat wij op het strand zouden gaan wandelen.......

Vlak voordat wij om 17.20 uur zouden gaan starten brak de regen los en pakte de wind ook meteen op en was het vanaf de start al een natte bedoening onderweg, maar we liepen bijna overal wel aardig beschut voor de wind en dan heb je ook minder last van de regen op de kop. ondanks de regen gingen we prima vooruit en liepen we lekker mee in de stoet tot aan de duinen bij Bergen, want daar kregen we voor het eerst even te maken met de wind en die voelde fors aan! Na de stempelpost ga je omlaag het strand op en wij zijn meteen linksaf de strandtent in gegaan, net als vorig jaar en konden even de dikke jassen uit trekken en genieten van een bakkie warme chocomel met bitterballen...

Nadat we even bijgekomen waren hebben we de natte jassen weer aangetrokken en zijn aan de strandkant dit paviljoen uit gegaan en het strand op gegaan, maar zagen ineens niemand meer voor ons en ook niemand meer achter ons en dat voelde vreemd aan, want zo lang hadden we toch niet binnen gezeten? Een ander stel kwam vlak na ons het strand op en draaide al snel weer om waar wij de strijd tegen de elementen wel aan gingen. ver voor ons liepen er nog voldoende mensen op het strand en dus op karakter verder, maar Ilona had het er zwaar mee en na anderhalve kilometer tegen de wind in had ze het eigenlijk wel gehad en kwamen er Landrovers en Jeeps aangereden om iedereen van het strand te halen. Het bleek dat even voordat wij weer het strand opgegaan waren de organisatie bovenop het duin de doorgang afgesloten hadden wegens de te harde wind en een ieder die daar nog was tegengehouden werd en met bussen terug naar Egmond gebracht zouden gaan worden. Ondertussen waren de auto's op het strand de mensen, die niet meer verder konden, al aan het evacueren en waren er ook auto's naar de achterkant van de wandelende massa gereden om van daar af mensen op te gaan pikken en naar voren te gaan rijden. In dit geval waren wij nu de achtersten in koers en werden, samen met de mensen die vlak na ons het paviljoen uit gegaan waren, in een wagen van de Brandweer naar de finish gereden.

Eenmaal in Egmond zijn we een klein stukje terug gewandeld en toch door de finish gegaan, ook al voelde dit niet geheel lekker.

Ik had graag de tocht gewoon uitgelopen, want dat had ik gemakkelijk kunnen halen, maar ook de mensen die met de bus binnenkwamen konden nog finishen en dus accepteer ik deze overmacht situatie van de organisatie, die een juist besluit hebben genomen en een goed backup plan hadden en dus een pluim voor Le Champion en alle vrijwillige medewerkers die dit allemaal geregeld hebben om te voorkomen dat er iets echt fout zou zijn gegaan op het strand bij de nog verder toenemende wind. Ik heb nu alledrie speldjes en volgend jaar maar hopen op beter weer voor tocht nummer 4, want dan ben ik weer van de partij.

Jos.