• Header Jos 1
  • Header Jos 2
  • Header Jos 3
  • Header Jos 4
  • Header Jos 5
  • Header Jos 6
  • Header Jos 7

foto-jos.nl

Canada reizen

Het zag er naar uit dat ik de door mij geplande reis naar Canada voor dit jaar niet zou kunnen gaan maken, want we zouden het logistiek centrum gaan verhuizen naar een andere locatie dit najaar, maar deze verhuizing is nu uitgesteld naar 2019 en dus kwam er ineens groen licht om toch nog een reis te gaan inplannen voor september en dus meteen op zoek gegaan naar de juiste tickets en die al snel gevonden!

Niet met de KLM deze keer, maar het een Air Canada - Lufthansa combinatie die mij zowel in de gewenste vliegtuigen plaatst alsmede bijna 300 euro goedkoper is als de rest.

Heenvlucht : Amsterdam - Zurich - Vancouver met een Swiss Airbus A320 en een Air Canada Boeing B787-800 Dreamliner

Terugvlucht: Vancouver - Munchen - Amsterdam met een Lufthansa Airbus A350 en een Lufthansa Canadair CRJ900

In 1 vakantie dus zowel met de nieuwe Dreamliner als met de nieuwe A350 vliegen en dat lijkt mij echt geweldig!!

De basisroute die ik had was voor 4 weken, maar die heb ik terug gebracht tot 3 weken en gaat er als volgt uit zien:

Dag 01: Amsterdam - Zurich - Vancouver   huurauto ophalen bij Alamo en door naar Steveston

Dag 02: Bezoek George C Reiffel bird sanctuary en in de middaguren nog even vliegtuigspotten langs de baan van het vliegveld

Dag 03: De rit vanuit Steveston naar Osoyoos vai hwy 1 en hwy3

Dag 04: De rit vanuit Osoyoos naar Nelson via hwy 3 en Castlegar

Dag 04: De rit vanuit Nelson via Balfour ( pontje over ) naar Kimberley

Dag 05: Verblijf in Kimberley en bezoek Fort Steele en omgeving

Dag 06: De rit naar Golden via Columbia Lake en Radium Hotsprings

Dag 07: Verblijf in Golden en bezoek Yoho NP en Kicking Horse

Dag 08: De rit vanuit Golden naar Sorrento via Glacier en Revelstoke

Dag 09: Verblijf in Sorrento en bezoek Roderick Haig Brown park en de Salmon Run

Dag 10: De rit vanuit Sorrento naar Little Fort en via hwy24 door naar Clinton en door over hwy99 naar Pemberton

Dag 11: Verblijf in Pemberton en beklimming Joffre Lakes

Dag 12: Verblijf in Pemberton en bezoek omgeving Whistler

Dag 13: De rit vanuit Pembie naar Campbell River met overtocht vanuit Horseshoe Bay naar Nanaimo

Dag 14: Grizzly Tour met Eagleeye Adventures

Dag 15: Whale tour met Eagleeye Adventures

Dag 16: Overloopdag CR met mogelijk bezoek Quadra Island of rit Telegraph Cove en terug

Dag 17: De rit vanuit CR naar Sidney via Coombs en Chemainus

Dag 18: Verblijf in Sidney en bezoek Victoria en Butchard Gardens

Dag 19: De rit vanuit Sidney naar Vancouver en de overtocht vanuit Swartz Bay naar Tsawwassen en verblijf in Downtown

Dag 20: Verblijf in Vancouver downtown  lekker wandelen

Dag 21: De rit terug naar Vancouver Airport, auto inleveren en inchecken en 's avonds pas vliegen met aankomst op dag 22 in Munchen/Amsterdam

Dag 23: Aankomst in Munchen en vervolgvlucht naar Amsterdam

In basis bijna 2900 km rijden en daar komen de lokale kilometers nog bij.

We gaan weer vliegen!

Willem was op tijd bij mij om de auto in te laden en eenmaal op Schiphol mocht ik mij melden in de nieuwe terminal 1A om bij Swiss/Star Alliance in te checken en nadat ik de koffer ingeleverd had ben ik naar Gate B31 gewandeld om even te kijken welke kist daar klaar stond voor de eerste vlucht van vandaag en dat de Swiss A320 HB-JLP en met deze kist heb ik nog niet gevlogen. Ruim op tijd en dus weer een stukje terug gewandeld door de pier om naar een koffiecorner te gaan en daar even wat te gaan drinken en nog even het toilet te bezoeken.

De kist ging zo goed als vol en we vertrokken vanaf de Kaagbaan en van daaruit in een bijna rechte lijn naar Zurich en deze vlucht ging in 55 minuten en dat is best vlot!

Welkom op Zurich Kloten Airport en links aan de overkant staan twee Air Canada kisten klaar en de ene is een Boeing B777-300 en de andere een Boeing B787-800 Dreamliner en deze gaat vlucht 2 van vandaag worden richting Vancouver.

Preferred seat18A met extra beenruimte voor de komende 10 uur en na een vreselijk chaotische boarding procedure konden we eindelijk aan boord en er voor gaan zitten. Na een soepele takeoff klommen we langs de Duits Nederlandse grens omhoog en een stukje langs de Deense westkust alvorens linksaf te draaien richting IJsland en vanwege de constante bewolking boven zee hebben we daar niks van kunnen zien en pas bij het passeren van Groenland hadden we even zicht naar beneden en dan is het meteen ook genieten geblazen, elke keer weer.

Goed voedsel aan boord en lekker onderuit gezeten en wat muziek geluisterd en de film Solo ( Star Wars spinoff ) gezien. Ondertussen was mij al opgevallen dat deze kist ontzettend vies was van binnen; vieze vlekken op de bagagecompartimenten boven onze hoofden en vooral de luchtroosters waren gewoonweg ranzig!!!

Dit is het luchtrooster naast mijn linkerknie en die is duidelijk al een tijdje niet schoon gemaakt.....

Dit zijn de luchtroosters boven onze hoofden en daar kon je gewoon schimmels zien zitten, nog nooit meegemaakt zo en een ontzettend slechte reclame voor Air Canada!!

Deze kist is nu 4 jaar oud en mag wel eens grondig schoongemaakt gaan worden!!!

Welkom op Vancouver International Airport en na een trage offload konden we naar de lange rijen bij de douane en nadat ik mijn gegevens in de terminal had ingevoerd kreeg ik een briefje met een letter en 2 cijfers en als je een letter krijgt en niet alleen cijfers mag je je melden bij een douanabeambte voor een kort intake gesprek en dus kwam ik tegenover een lieftallige jongedame te staan en het bleek dat mijn ETA van 2016 (5 jaar geldig) nu niet automatisch herkend was en ze wilde deze even zien waarna ik snel door mocht lopen naar de bagagehal en daar kwam de koffer al snel tevoorschijn en kon ik naar de parkeergarage en mij melden bij Alamo en daar stond reeds een lange rij voor mij te wachten en nog eens een groep mensen die al geholpen waren, maar nog stonden te wachten op hun auto....

Al met al bijna een uur gedaan over het wachten, melden, weer wachten en een autosleutel krijgen. In vak31 stond mijn bolide te wachten en dat was een Nissan Altima met 11.000 km op de teller en werkelijk voorzien van alle luxes die je maar kan bedenken. Nog even gerommeld om de stoel in een aanvaardbare zitpositie te krijgen en vanuit de garage meteen rechtsaf naar de zuidelijke kant van het vliegveld gereden om daar even langs de baan te gaan vliegtuigspotten, want ik heb nog 2 uur voordat het tijd wordt om naar de B&B te gaan rijden in Steveston.

Heerlijk om hier weer te zijn en lekker met wat lokale spotters staan praten en heerlijk staan fotograferen. Ook nog leuk om de kist waarmee ik was gekomen ook weer te zien vertrekken, terug naar Europa.

Ik nog effe niet! 

Na een korte rit over bekend terrein weer dezelfde kamer als in 2016 gekregen en daar de spullen uitgepakt en even onderuit gelegen op bed en eindelijk de schoenen even uit kunnen doen na deze lange dag. Na een uurtje rust de laptop uit de tas gehaald en opgestart, maar deze weigerde dienst en meerdere herstarts leverde geen enkele keer een positief resultaat op en dus weer even uitgeschakeld en straks nog maar weer eens kijken wat er aan de hand is. De camera gepakt en naar Steveston Harbour gaan wandelen over de Dyke om daar even wat te gaan eten en daarna terug te gaan naar de B&B.

Ik was nog net op tijd bij Pajos voor een bakje fish&chips en die smaakte weer heerlijk en eenmaal terug in de B&B nog diverse verwoede pogingen gedaan om de laptop aan de praat te krijgen, maar helaas zonder resultaat.

Op de terugweg naar de B&B nog deze plaat gemaakt en de regen in de verte was aangekondigd voor de komende nacht en ochtend en we gaan het zien.

Een hele lange eerste dag gehad, maar ik ben weer in Canada en met dat gevoel naar bed gegaan en gaan proberen te slapen.

Canada 2018 dag02.

Na een onrustige nacht al vroeg wakker en naar het gekletter van de regen op het balkon liggen luisteren tot het tijd was om eruit te gaan en te gaan ontbijten. Ik had de batterij uit 1 van de camera's op de lader gezet en die bleek geen groen lampje van vol aan te geven, maar was ergens tijdens het laden gestopt en hernieuwde pogingen om het laden goed te laten verlopen liepen op niets uit. Na de laptop nu ook een batterij kapot? het begint erop te lijken. Na een heerlijk ontbijt de laptop nog maar weer eens uitgeprobeerd en ondertussen een hulplijn in Nederland gebeld en samen een uur geprobeerd het apparaat weer aan de praat te krijgen maar helaas zonder resultaat....

Het is niet anders en de batterij wenst ook niet meer te werken in de camera's en dus is deze batterij verder onbruikbaar deze reis. Ondertussen was het buiten wat lichter geworden en dus besloot ik te gaan rijden naar het George C Reiffel bird sanctuary alwaar ik in 2016 ook heerlijk had gewandeld en veel vogels had kunnen fotograferen. Onderweg had een oude man nog geprobeerd zijn auto in de zijkant van de mijne te rijden en kon ik deze tenauwernood ontwijken en begon de gedachte even bij mij binnen te komen wat er allemaal nog meer mis zou kunnen gaan deze reis....

Maar goed, veilig aangekomen bij de ingang van het gebied en lekker begonnen met wandelen met een steeds minder wordende regen en zelfs nog een paar zonnestralen mogen begroeten deze middag. De resultaten van de wandeling waren erg goed te noemen en veel mooie plaatjes kunnen schieten! Dat voelde erg goed moet ik toegeven. Hieronder even een setje foto's van deze wandeling.

Op de terugweg vanuit dit gebied rij je door een open gebied richting de rand van de stad en bij een boerderij zag ik een roofvogel op de electramast zitten en dus gestopt en de camera gepakt om een poging te gaan wagen deze op de foto te krijgen. Voorzichtig uitgestapt en de vogel liet mij best wel dichtbij komen en voelde zich veilig op hoogte boven mij.

Een prachtige Redtail Hawk en veel plaatjes kunnen schieten van deze mooie roofvogel. Eenmaal weer terug in de B&B was ik net op de kamer toen ik buiten in de bomen aparte vogel geluidjes hoorde en dat bleken zowel spreeuwen te zijn als andere kleine vogeltjes en terijl ik daar naar aan het zoeken was in de bomen zag ik in mijn ooghoek 2 stelletjes Northern Flickers in het gras zitten en kon daar nog een paar leuke plaatjes van schieten alvorens ze weer weg vlogen.

Het weer is behoorlijk opgeknapt en dus maar weer lekker de schoenen aangetrokken en samen met een ouder stel die ook in de B&B verbleef weer naar Steveston Harbour gewandeld en daar ook weer gegeten. Op de terugweg de eerste druppels regen weer mogen voelen en de rest van de avond en nacht heeft het gegoten.

Bij het ontwaken regende het nog fors in Steveston en rustig ingepakt en op tijd gaan ontbijten beneden in de huiskamer. Wederom goed ontbeten en daarna alles klaar gemaakt om in te laden in de auto en om 09.00 uur vertrokken naar de Steveston highway en van daaruit hwy99 op en na de tunnel al snel op hwy17 tot aan hwy 1 en die gevolgd tot aan Hope en dit alles in de nog steeds vallende regen. Al snel tot aan Hope geraakt en meteen door The Old Crowsnest Highway hwy3 op tot aan Manning en daar even bij Lightning Lake gestopt om de benen te strekken en ja, het regent nog steeds...

De verkleuring van de bomen en struiken is hier begonnen en erg veel bomen kleuren hier geel alvorens ze hun bladeren gaan verliezen. Heerlijk gezicht.

Na Manning Park krijg je onderweg verschillende kleine plaatsjes met allemaal fruitstands langs de weg en altijd leuk om hier even te stoppen en rond te kijken.

ook meteen maar even een plaatje gemaakt van de verse Nissan waarmee ik deze 3 weken rond zal gaan rijden door dit geweldige land.

Dit is het rijden op hwy 3 en dat is gewoon zoooooo heerlijk, elke keer weer!

Tot aan Keremeos nog steeds regenbuien en bij Keremeos nog even naar de bosbrandschade aldaar gekeken. Na Keremeos rij je de Okenagan vallei binnen en werd het weer wel wat beter en niet te lang daarna kom je aan in Osoyoos en ook daar weet ik de weg te vinden. Eerst even bij Subway de lunch genuttigd en daarna naar Haynes Point gereden en daar stak ineens een aardig briesje op vanuit een passerende bui.

Osoyoos blijft een prachtige plek op aarde, net buiten beeld links ligt de grens met Amerika.

Rechts in beeld heb je een klein kinderspeelpark met molen en links daarnaast de Best Western alwaar ik vannacht zal gaan verblijven.

Na het avondeten nog een lokaal rondje gewandeld en daarna lekker languit op bed gaan liggen en wat tv gekeken en op tijd het licht uit gedaan.

Vandaag rij ik vanuit Osoyoos door naar het stadje Nelson en gezien het feit dat dit niet zo heel ver weg ligt wordt het een rustige rit over hwy3 en kan ik stoppen waar en wanneer ik maar wil.

Laatste blik op Osoyoos vanaf de bergpas en nu verder over hwy3.

Ook hier wat kleinere brandschades te zien aan de begroeiing in deze streek.

De weg loopt ook hier heerlijk door het glooiende terrein en als je rustig rijdt kan je hier volop van genieten. De kleinere plaatsjes onderweg nodigden niet echt uit om te stoppen en daar langdurig rond te kijken, maar het oude mijnstadje Greenwood wel en daar de auto geparkeerd en lekker rondgewandeld en wat foto's gemaakt.

Na de stop in Greenwood weer verder gaan rijden en even gestopt bij Wilgress Lake en daar met een visser staan praten.

eerstvolgende stop was Christina Lake en van daaruit verder gereden tot Castlegar en omdat ze daar aan de weg aan het werk waren niet het korte lusje door de stad gereden maar even een stukje verder via hwy3 omhoog gereden tot het uitkijkpunt over deze stad.

Eigenlijk was het dus de bedoeling geweest om net voor deze brug linksaf te gaan en een lus te maken door de stad en via de verder westelijk gelegen brug de rivier over te steken en zo weer terug te komen tot aan deze brug en het vliegveld, maar dit werd mij afgeraden. Na een kort bezoek aan het vliegveld doorgereden naar Nelson en daar even gestopt bij het kleine vliegveldje langs de rivier.

Hierna wilde ik ergens in de buurt van het centrum parkeren maar er was nauwelijks tot geen plekje te vinden en de parkeerplaatsen van het hotel waren nog leeg en mij dus even binnen gemeld met de vraag of ik reeds mijn auto hier kon parkeren en dat mocht en dus snel een parkeerpasje op het dashboard gelegen en lekker gaan wandelen.

Ik was al vroeg in de middag in Nelson en na het parkeren van de auto eerst even de lunch genuttigd bij Rel-ish en toen gaan wandelen en ik zag schuin aan de overkant van Rel-ish Phoenix computers en daar dus even binnengestapt en de vraag gesteld wat de mogelijkheden waren waarom mijn laptop het ineens niet meer deed en de uiterst aardige mensen aldaar gaven aan dat ze wel even naar het apparaat wilden kijken en dat ze dat kostenloos wilden doen! Meteen dus even de laptop daar afgeleverd en de monteur zou er mee aan de slag gaan en of ik net voor sluitingstijd daar nog weer even langs wilde komen en dat spraken we af. Vanaf daar lekker naar beneden gewandeld en langs de rivier rondgekeken en daarna tegen de heuvel op het stadje een beetje verkend en dat is leuk om te doen.

Via een rondwandeling kwam ik weer terug bij het hotel en mij daar weer gemeld om in te checken en de kamer was aan de voorkant met uitzicht over de straat en omgeving en even in de luie stoel gaan zitten die op deze kamer stond en die zat heeeeeerlijk! Om 17.15 uur weer de schoenen aangetrokken en een paar honderd meter gewandeld naar de computerzaak en daar mocht ik meteen doorlopen naar achteren en mij bij de monteur melden en die was met een andere computer bezig en de mijne draaide met een reparatietool voor de harde schijf en die was nog druk bezig en dus afgesproken dat ik de volgende morgen na het ontbijt mij weer bij hun zou melden.

Na het avondeten nog weer een kort rondje door het stadje gewandeld en ook hier best veel zwervers op straat en ook veel Skunks ( stinkdieren) die in het donker lopen te zoeken naar voedsel en die beestjes had ik hier niet verwacht, maar was wel even leuk om te zien hoe die hier de straten bevolken 's nachts.

Heerlijk geslapen en vroeg wakker en de zon zien opkomen. Ontbeten bij Rel-ish en van daaruit de straat overgestoken en bij binnenkomst in de computerwinkel mocht ik weer direct doorlopen naar achteren en zat de monteur daar reeds op mij te wachten en vertelde mij dat de tool zijn werk had gedaan, maar dat de pc toch niet wenste te rebooten en hij vond het jammer dat hij niet nog een dag de tijd had om er verder mee te gaan, want hij was er van overtuigd dat het hem zou gaan lukken.....  Omdat ze er best wel wat tijd ingestoken hadden toch even een prijsafspraak met deze mannen gemaakt, want dit wilde ik niet voor niks hebben laten doen. Ook vandaag een kort stukje rijden en dus eerst naar Balfour gereden om de overtocht te gaan maken naar Kootenay Bay en het was heerlijk weer buiten, maar wel wat frisjes.

Het was een dik uur wachten op de veerboot en dus lekker van het ochtendzonnetje genoten en iedereen stond lekker met elkaar te praten en de sfeer was gemoedelijk en gezellig op het terrein.

We gaan aan boord van de Osprey 2000 en meteen na het laden zijn we gaan varen.

Het was een leuke overtocht en ik ging als nr4 van boord en kon lekker rustig over deze bochtige weg langs het meer gaan rijden en had de rest ver achter mij en dus lekker kunnen genieten van deze rit.

Eenmaal het stuk langs het meer gepasseerd te zijn ben je zo in Creston en daar rij je gemakkelijk doorheen en vanaf daar lag er een compleet nieuw geasfalteerd stuk weg voor mij en na het passeren van Yakh ga je in de verte de Rockies al zien en Mount Fisher is hier al duidelijk zichtbaar. het stuk door Cranbrook is van stoplicht tot stoplicht rijden en daarna neem je de afslag naar hwy95a en door naar Kimberley.

Eenmaal in Kimberley was de route vanaf de tankstation naar boven afgesloten wegens wegwerkzaamheden en nam ik de route naar het Alpine Resort en kom je ook langs de afslag naar de B&B en dus ook vandaag ruim op tijd bij de Alpenglow B&B van Anja Sol aangekomen en mij daar gemeld. Na het inchecken en een lekker bakkie koffie nog even een lokaal rondje gewandeld door het dorp en wat gegeten en de rest van de avond met Anja zitten praten en wat Nederlandse tv gekeken.

Vandaag rij ik eerst naar Fort Steele en zie daarna wel wat de rest van de dag in petto heeft voor mij. Ik heb een lijstje met mogelijkheden.

Net buiten Kimberley even gestopt voor wat wildlife langs de kant en die lieten zich vrij gemakkelijk fotograferen.

Vanaf Cranbrook meteen linksaf hwy95 op gegaan en dan rij je zo naar Fort Steele en met prachtig weer daar aangekomen en de temperatuur begon al lekker op te lopen en dus kon de jas in de auto achterblijven.

Fort Steele is hier prachtig gelegen langs de rivier en met de Rockies op de achtergrond. Helaas liep alles mis toen eind 1890 de railroad besloot hier niet langs te gaan komen en bleef deze nederzetting achter bij het groeiende Joseph' s Prairie ( het latere Cranbrook ) en liep het dorp uiteindelijk leeg. in 1969 werd begonnen met de restauratie van het reeds zwaar vervallen dorp en in de zomer vinden hier veel demo's plaats maar na het toeristenseizoen niet meer en dus was het lekker rustig in het dorp en kon ik vrijuit fotograferen.

Na het bezoek aan dit museum weer in de auto gestapt en dan is het bijna in 1 stuk rechtdoor richting hwy95 en Radium Hotsprings.

Gestopt bij Wasa Lake om daar even rond te kijken en daarna op de hoofdweg linksaf gegaan terug richting Kimberley en nog even een stop gemaakt bij de kleine waterval van Cherry Creek Falls en daarna rij je Kimberley zo weer binnen. De auto vervolgens geparkeerd bij het centrum en lekker gaan wandelen.

Het kleine centrum is autovrij en je kunt zien dat er hier gewerkt wordt aan het opbouwen van dit gebied en ook aan de kreek is hard gewerkt gezien de nieuwe bruggen en het verbeteren van de waterloop.

Cominco Gardens is een leuke plek in het dorp en dat wordt goed onderhouden.

Ook Kimberley heeft een mijnverleden en in de zomer rijdt hier een trein rond naar de oude mijnen en terug.

Na het wandelen door het dorp had ik nog tijd over en besloot om nog een stukje te gaan rijden en wel naar St Mary Lake en als je vanaf hier deze gravelroad door het binnenland blijft volgen kom je weer terug bij Kootenay Bay.

Om deze dag af te sluiten bij de lokale pizzaria gaan eten en die ging er best wel in!

Vandaag is het eigenlijk een klein stukje rijden vanuit Kimberley naar Golden, maar vanaf Radium Hotsprings ga ik rechtsaf Kootenay door  tot hwy1 en via hwy1a naar Lake Louise en van daaruit via Yoho pas door naar Golden.

Vannacht heeft het in Kimberley geregend, maar die regen is hoger in de bergen als sneeuw gevallen en dus is de eerste sneeuw dit jaar gevallen op 19/20 september en ik ga daar vandaag meteen ook even een kijkje nemen!

Een heerlijke eerste aanblik op de met verse sneeuw bedekte bergtoppen van de Rockies!

De Hoodoos net voor Fairmont.

Windermere Lake

Sinclair Canyon en de gate vanuit Radium Hotsprings naar Kootenay Park.

Rondom Vermilion Crossing nog een paar kleine brandhaarden en hopelijk zorgt de regen er voor dat deze snel uit zullen gaan doven.

Het blijft maar langzaam door regenen vandaag en dat maakt het rijden door Kootenay er niet mooier op en dat is jammer, ook al ben ik hier al eerder geweest. Zo direct hwy1 oversteken en dan verder op de 1a.

Morant's Curve, 1 van de bekendste spoorweg secties van Canada!  Hier staan veel treinspotters te wachten om een trein mooi door deze bocht te zien komen en daar te kunnen fotograferen. Ook nu stonden er weer een paar te wachten op wat zou komen gaan. Next stop Lake Louise en de weg naar Moraine Lake was reeds afgesloten.

Het blijft altijd leuk om weer even bij dit meer te zijn en te kunnen genieten van de schoonheid er van en ook naar de toeristen te kunnen kijken die nauwelijks tot geen oog hebben voor het meer, maar alleen voor hun selfie met het meer op de achtergrond....... Verwonderlijk........ Moraine was ook na het bezoek aan Lake Louise nog steeds afgesloten en dus Yoho in gereden met als eerste stop Emerald Lake en Natural Bridge. Takakkaw en Field doe ik morgen als ik weer Yoho in ga.

Nog een klein kwartier stil gestaan op hwy1 wegens blasting van een rotswand vlak langs de weg en daarna door kunnen rijden naar Golden en mij daar eerst gemeld bij de B&B voor de komende 2 nachten.

Na het inchecken de auto weer ingestapt en het dorp ingereden om wat te gaan eten en nog even rond te kijken langs de rivier en bij het vliegveldje langs de rivier.

Het begon al snel weer dicht te trekken en verse regen begon te vallen en ook de voorspellingen voor morgen zijn niet al te best. We gaan het wel weer beleven morgen.

Al erg vroeg wakker vanmorgen en lekker liggen luisteren naar de binnenkomst van een vrachttrein en het rangeren daarvan op het terrein langs de rivier achter de stad en dat gepaard met het geluid van de regen op de ramen.

De andere gasten die gisteravond laat binnengekomen waren hadden hun ontbijt al vroeg om daarna meteen weer in te pakken en naar Moraine Lake te gaan rijden en daar nog op tijd te zijn voor de afsluiting van de toegangsweg en dus zat ik een uur later alleen in de keuken en kwam de host er nog even gezellig bij om een bakie koffie te drinken en mijn plannen voor vandaag aan te horen.

Eerst ga ik naar Field rijden en vanaf daar kijk ik wel hoe het er met het weer voor staat en dan maak ik keuzes wat te gaan zien en doen en dus, met de regen nog steeds met bakken uit de lucht vallend, ben ik ook die kant op gaan rijden en net voor Field besloten om meteen door te rijden naar Lake Louise om daar nog even te gaan kijken naar de extra gevallen sneeuw in de bergen.

Het was best fris buiten, maar het was wel genieten hoor om LL nu ineens anders te zien en te beleven als gisteren! Moraine was afgesloten en dus naar Takakkaw Falls gereden en dat was, invergelijking tot 2 jaar terug, nu een pisstraaltje wat omlaag kwam en dat viel wel een beetje tegen.

Tijd om weer verder te gaan en dus naar Emerald Lake en natural bridge gereden om ook daar even het verschil tussen gisteren en vandaag te gaan bekijken en beleven.

Terwijl het maar blijft regenen niet gestopt bij natural bridge en doorgereden naar Field en daar even rondgekeken.

Na het bezoek aan Field terug gereden naar Golden voor de (late) lunch bij een Sixties restaurant langs de snelweg en daarna doorgereden naar de Goldenwood Lodge om bij te praten met Andy en Barbara onder het genot van een heerlijk bakkie koffie. Het was erg fijn om ze weer te zien en van hun kant te horen dat waarschijnlijk 2019 het laaste jaar van de Goldenwood Lodge gaat worden onder hun eigendom/beheer, want ze willen de hele boel gaan verkopen een dezer jaren. Na de koffie Andy nog even geholpen met een klusje bij de vijver en daarna afscheid van deze twee schatten genomen en weer naar Golden gereden voor het avondeten en de rest van de avond onderuit gehangen op de bank en niet zo veel meer gedaan.

Omdat ik wist dat het ontbijt nogal basiq is had ik wat extra beleg gekocht ( ham-kaas) en kon lekker tosties maken met een bakkie koffie er bij en daar was niks mis mee! Na het inladen van de auto afscheid genomen van de beheerder en hwy1 weer opgereden tot Glacier park en ik had hier 3 stops gepland, maar de immer vallende regen maakte het er niet leuker op om een stukje te gaan wandelen....

Net voor Revelstoke werd het iets lichter buiten en kon ik met de auto mount Revelstoke op rijden tot 1km onder de top en ben het laatste stuk gaan wandelen en ook hier ligt de sneeuw al op bepaalde plekken.

Ik sprak een parkranger en die vertelde mij dat dit meertje bijna droog had gestaan na deze warme en droge zomer en dat de regen en smeltwater deze nu gelukkig weer aan het vullen was. Het is weer begonnen te regenen en dus terug gaan wandelen naar de auto en doorgereden naar Sorrento en eerst gestopt bij Finz voor een gecombineerde late lunch/vroeg avondeten en hier heerlijk rustig gezeten op het terras onder de terrasverwarming en lekker gegeten.

Na het eten mij gemeld bij de B&B en aldaar bijgepraat met de eigenaren en na het uitladen van de auto ook nu niet veel meer gedaan deze avond, buiten nog een kort lokaal wandelrondje.

Vandaag moet de dag gaan worden van de Rode Sockeyes en nu maar hopen dat ik niet weer te vroeg ben gekomen naar dit gebied!

Na een heerlijk ontbijt met frisse moed in de auto gestapt en naar het park gereden en de eerste aanblik was niet echt bemoedigend.....

De paaibekkens staan nog droog en de rivier is ook nog niet op de juiste diepte en dus gaat het weer een moeilijk verhaal worden vrees ik!

Ik loop langs de oevers en kijk goed in het water en jawel! Ik zie rode vlekken!

Ze zijn er dus echt wel, maar hoe ga ik ze een beetje fatsoenlijk op de foto krijgen?

Ik blijf langs de oevers kijken en hou ook de vele vissers in de gaten en misschien kan ik er eentje van hun mooi fotograferen?

Her en der wordt wel gevangen en meteen weer terug gezet door deze mannen, want dat is verplicht in deze periode van het jaar ( catch and release ) en dus ziet het er niet goed uit. Ook op andere locaties nog niks te zien en ik hoor van iemand dat ze ergens verder op wel gezien zijn en dus meteen die kant op gereden!

Langs de Flume Trails heb ik er 8 gevonden en een paar aardig kunnen fotograferen terwijl ze in de beekjes lagen te wachten op wat komen zou gaan en ik zal het er mee moeten gaan doen vrees ik, want echt paaien in de kleine beekjes ga ik niet meemaken vandaag! Toch wel blij ze zo te hebben kunnen zien en bewonderen vandaag!

Verder het park ingereden tot aan Adams Lake en daar zag je de zalmen springen in het meer en dat was even leuk om te bekijken. Vervolgens terug gereden richting Sorrento en meteen doorgereden naar Eagle Bay en daar nog wat rondgekeken alvorens weer terug te keren naar Finz.

Ook nu weer buiten op het terras gaan zitten en eerst een lekker pilsje genomen alvorens het eten te bestellen en na het eten weer terug gereden naar de B&B voor de avond en met de hernieuwd vallende regen niet meer naar buiten gegaan en de koffer even nagelopen op het verbruik van kleding tot op heden.

De zalmburger bij Finz was echt heerlijk!

Vandaag de langste rijdag van deze reis en ik ga zelfs nog omrijden ook! Vanuit Sorrento naar Kamloops en dan niet rechtdoor via hwy5/97 naar Cache Creek en door naar hwy99, maar eerst bij Kamloops rechtsaf via hwy5 naar Little Fort en dan linksaf via hwy18/97 rijden naar hwy99 en dan pas door naar Pemberton. Na een heerlijk ontbijt bij de Selah Retreat B&B ben ik de auto gaan inladen en het eerste stuk gaan rijden tot aan Little Fort en daar een bakkie koffie gehaald en even buiten gezeten in het zonnetje.

Het stuk langs hwy18 was weer heerlijk om te rijden en veel bomen waren reeds geel gekleurd en vanaf 93Mile House terug gekomen op hwy97 zuidwaarts tot aan hwy99 en ook daar waren her en der al mooie herfstkleuren te zien. Ik vind het hier echt heerlijk om te rijden en lekker om je heen te kijken en te genieten van dit wisselende landschap.

De omgeving tot aan Lillooet is prachtig en voor de volgende reis heb ik hier extra tijd voor uitgetrokken om in de Chilcotin rond te gaan kijken en ook meteen Goldbridge te gaan bezoeken. Na Lillooet heb ik eerst nog een stukje achter een camper vast gezeten de bergen in, maar toen die ruimte gaf kon ik lekker tempo rijden door de bergen en doortrappen tot aan Joffre en daar weer even gestopt voor een kort bezoek aan de Lower Lake.

Ik kan niet wachten om hier weer naar boven te gaan en hoop dit in de komende twee dagen hier weer te kunnen gaan doen. Ik heb er echt zin in!

Vandaag geen tijd meer, want de klok is al aardig ver doorgelopen vandaag en dus tijd om het laatste stukje tot aan Pemberton te gaan rijden en mij te melden bij de Lillooet River Lodge aldaar, waar ik al meerdere jaren heb verbleven tijdens mijn bezoeken aldaar.

Valery stond mij al op te wachten en er kwam maar 1 van de 2 katten tevoorschijn en helaas blijkt de tweede overleden te zijn in dit vroege voorjaar. Na het installeren weer even het dorp in gereden en wat gegeten en wat inkopen gedaan in de supermarkt en ik ben klaar voor de komende 2 dagen alhier.

Omdat ik vanmorgen met best krampachtige benen wakker was geworden besloten niet meteen de Joffre op te gaan, maar dit te verplaatsen naar morgen. Vandaag dus lekker rondtouren door Pembie en omstreken en hopelijk weer wat beren scoren, want dat doe ik hier eigenlijk altijd! Na een gezellig ontbijt met Valery ben ik in de auto gestapt en eerst naar het vliegveldje van Pemberton gereden en daar gekeken naar het opstijgen van een helicopter van Blackcomb Aviation die naar de Ice Cave ging en waar ik dus niet aan boord zat...... Dit gezin met 1 kind had voor exclusiviteit gevraagd en dus geen plek voor mij en ook geen tweede tour die vandaag die kant op zou gaan. Deze droomvlucht moet ik dus uitstellen tot de volgende keer...

Na het bezoek aan het vliegveldje ben ik weer in de auto gestapt om naar Lillooet Lake te gaan rijden en onderweg al even de auto aan de kant gezet om een Bald Eagle te kunnen fotograferen die in een boom langs de weg zat.

Bij aankomst bij Lillooet Lake zag ik in de verte van alles vliegen; net voor de bergen een paar Eagles, rechts voor mij een paar Eagles en rechts van mij een groep Kalkoengieren en dus lekker langs de oever van het meer gaan zitten met de camera in de hand en even gewacht op wat misschien komen zou en ik zou niet teleurgesteld gaan worden deze ochtend, verre van!

Heerlijk om zoveel mooie grote vogels in de lucht te zien rondjes draaien!

Op de oever aan de overkant zat een Bald Eagle met een stuk zalm en deze Sea Eagle kwam daar ook op af en dus landde deze bij de Bald Eagle, die er daarna van door ging en nadat hij het stuk vis uit zijn klauwen was verloren maar even zijn toevlucht zocht in een boom vlak bij mij.

Ondertussen bleven er maar Eagles bij komen en waar deze met elkaar aan het vechten waren om deze vis probeerde een Raaf hier constant tussendoor te kruipen om ook een gooi te doen naar de vis.

Ondertussen ging het stoeien boven mijn hoofd in de lucht ook gewoon verder!

Uiteindelijk zijn er wel 7 Eagles tegelijk aanwezig geweest om deze vis te claimen en ging er 1 Zeearend er uiteindelijk mee vandoor en vloog de rest weer alle kanten uit weg en was deze vliegshow na anderhalf uur ten einde. Daarna weer in de auto gestapt en naar de North Arm Farm gereden voor de koffie en even lekker buiten in het zonnetje gezeten en wat rondgewandeld over het terrein.

Na het bezoek aan de farm weer verder gereden naar One Mile Lake en daar de rondwandeleing rond het meer gedaan en helaas waren er weinig vogels te zien en te horen en midden in het meer zwom wel een " Loon"  en die wel kunnen fotograferen, maar wel van te ver weg. Ik ga nu weer een stuk rijden tot aan D'Arcy en kijken bij de vistraps aldaar.

ook hier slechts een klein aantal Sockeye Zalmen in de kreek en deze werden goed beveiligd door de lokale bevolking, want ik werd scherp in de gaten gehouden toen ik op de brug stond om te fotograferen. Op de terugweg naar de Lodge even vers brood gehaald voor morgen en de rest van de avond heerlijk onderuit op de bank gehangen en op tijd naar bed gegaan. Morgen Joffre, want de weerberichten zijn uitstekend!

Na een heerlijke boerenomelet als ontbijt in de auto gestapt en naar de parkeerplaats van Joffre Lakes gereden en mij klaargemaakt om naar boven te gaan. Er staan al een auto of 25 en dus ben ik niet de eerste die naar boven gaat vandaag en dat hoeft ook niet, maar ik wilde wel de grote drukte voorkomen en dat is gelukt. Ik ga nu wandelen en het verhaal gaat verder als ik boven ben mij Upper Lake, net als 2 jaar geleden.

Ik ben weer boven! Na een uur klimmen was ik reeds bij Middle Lake en 25 minuten later stond ik bij de Upper Lake viewponit en ben meteen doorgegaan richting de gletsjer aan de overkant van Upper Lake en 30 minuten later stond ik daar en de foto is het bewijs van het feit dat ik het weer gehaald heb en ook nu weer zonder al te veel problemen en in een nieuwe persoonlijk record.

Deze foto gaat thuis aan de muur komen te hangen en zal mij voor altijd het gevoel van de Joffre blijven geven! Even een stukje naar boven geklommen tot onder de gletsjer en even een slokje water gedronken en even rustig gezeten en genoten van de omgeving en het uitzicht.

We gaan weer dalen en eerst even stoppen bij de Middle Lake.

Het was al aardig warm geworden en dus had ik er goed aan gedaan om niet te zwaar te kleden voor deze dag en via het laagjes principe was gaan werken en dus kon er 1 shirt uit onder de jas en kon ik verder gaan afdalen naar de Lower Lake. Beneden stonden er auto's te wachten op het vrijkomen van een parkeerplaats en de drukte had ik onderweg naar benedenm al ervaren met het zien van veel mensen die onderweg waren naar boven. Eenmaal beneden eerst een broodje gegeten op een bankje bij One Mile Lake en daarna deze nog even rustig rond gewandeld.

Eenmaal terug bij de lodge nog even op het balkon gezeten met een hapje en drankje en gekeken naar de paragliders die van de rots achter de lodge omlaag kwamen en in de achtertuin landden. Een mooie afsluiting van weer een mooie dag.

Vandaag ga ik vanuit Pemberton naar Campbell River en niet al te veel meer doen dan rijden vandaag, want bijna alle mogelijke tussenstops onderweg heb ik al bezocht en dus een gemakkelijke opdracht voor vandaag.

Voor het eerst een overtocht gemist, want ik was om 11.40 uur bij Horseshoe Bay voor de 12.15 uur overtocht en die bleek al vol te zijn en er werd mij verteld dat ik nog net aan mee kon op de al bijna volle overtocht van 13.15 uur! Lekker rustig aan gedaan dus en omdat het best fris was buiten niet al te veel gewandeld ter plekke.

Eenmaal op de boot nu wel de dikke jas aan en lekker op het voordek plaatsgenomen, maar onderweg lekker aan de luwe kant van de boot gaan staan en halverwege de overtocht pikte de wind ook op en werd het nog kouder aan dek.

Nanaimo weer gehaald en eenmaal van de boot af weet je dat het eerste stukje niet op schiet, maar een paar stoplichtenh verder begint het al lekker door te rijden en voor je het weet is het weer vrij baan en doorgereden naar Campbell River en mij eerste even bij Eagle Eye gemeld voor de tijd van de tour van morgen en daarna naar de B&B gereden en Catherine weer gedag gezegd. Na het uitpakken nog weer even het dorp in gereden om te eten en even te kijken bij Corilair en daar stond de C-GACK op de wal en daar schrok ik van, want met deze kist heb ik 2 jaar terug nog de mailrun mee gevlogen. Ik kon zo niet zien of deze kapot was of slechts voor onderhoud aan wal stond.

Het Haig Brown House is zowel een B&B als Museum en dit oude woonhuis wordt zo veel mogelijk in de originele staat gehouden.

Vandaag de eerste van de twee dagen die ik met Eagleeye Adventures op het water ga doorbrengen en we gaan naar de Bute Inlet voor een bezoek aan de Homalco Indianen en het Grizzly reservaat. De zon schijnt en het gaat een heerlijke dag worden en dus vertrekken we vol goede moed vanuit de jachthaven vanaf K dock. Vandaag in een dichte boot met Jennifer als stuurvrouw en via de achterkant van Quadra Island begonnen we naar het noorden te varen richting de ingang van de inlet en daar vonden we Orca Pod T002C en die zijn we even een stukje gevolgd om er van te kunnen genieten en wat foto's te kunnen maken.

Transient Orca groep T002C zijn een aparte familiegroep die al lang de wateren rond Vancouver Island bewonen en op dit moment een familie van 5 dieren is met Rocky als belangrijkste mannetje en het tweede mannetje is Tumbo en die is goed te herkennen aan zijn kromme rugvin wegens diens Scoliose aandoening. Terwijl het gezin speelt en jaagt probeert Tumbo bij te blijven en krijgt vanuit de familie voer aangeleverd als er gejaagd is.

Tumbo

Na een tijdje bij deze Orca familie te hebben doorgebracht zijn we weer verder gevaren de inlet in en moesten we nog even tegen de koude valwind vanuit het noorden in varen en bereikten we mooi op tijd de Homalco's en konden we even opfrissen alvorens het gebied in te gaan met de gidsen en 1 van de gidsen herinnerde zich mij en ik herkende hem ook van 5 jaar geleden, Conrad! Hij met een fluittoontje in zijn stem.

Bij toren 1 was het rustig bij onze aankomst; een paar ganzen en een Bald Eagle die voorbij vloog en even later kwamen er twee Canadese F18's voorbij gevlogen en dat was ook leuk om te zien.

Door naar toren 2 en daar gingen we echt los! Bij aankomst zagen we rechts vooruit nog net 2 berenkonten de bosjes in verdwijnen en links van ons waren twee jonge mannetjes met elkaar bezig en 1 van hun had net een zalm gevangen maar kon daar niet mee het water uit komen bij de plek waar hij was want nummer 2 stond daar te brullen en wilde meedelen...

Rechts van ons zagen we een moeder met 2 cubs in de verte op een boomstam staan en die konden we ook gaan toevoegen aan de telling en nadat we daar even naar hadden staan kijken kwam rcht voor ons een moeder met 2 cubs het struikgewas uit gelopen en zo naar de rivier om zalm te gaan vangen. Geweldig!

Geweldig om mee te maken en zo dicht bij krijg je het niet zo vaak zo mooi voorgeschoteld!

De moeder met 2 cubs aan de rechterkant bleven daar ook langere tijd zichtbaar in beeld zich tegoed doen van de zalmen.

Ondertussen waren de weglopende konten van rechtsvoor ook weer terug gekomen en ook dit was een moeder met 2 cubs. Telling toren 2: 11 verschillende Grizzly's gezien, WAUW!

Onderweg naar Toren 3 1 mannetje gezien en bij toren 3 2 Grizzly's en dus staat de teller nu al op 14!

Toren 4 is de " merge of two rivers"  en daar heb ik bij alle voorgaande trips hele mooie foto's gemaakt maar vandaag was dat iets minder en kon niks wat we bij toren 2 meegemaakt hadden meer overstijgen. Bij toren 4 wel 1 mannetje gezien en in de verte een moeder met 3 cubs en dus weer 4 stuks erbij kunnen tellen en nu staan we al op 18 stuks.

Het wordt weer tijd om terug te gaan rijden naar het basiskamp en toen we net wegreden zagen we er nog eentje op grote sfatnd en verder onderweg zag ik in mijn ooghoek wat bewegen en liet Conrad de auto stoppen en toen we goed keken zagen we eerst 1 exemplaar en even later nog een tweede en zelfs derde en ze waren best wel ver weg en grotendeels verscholen achter een paar liggende boomstammen. Op het moment dat we eigenlijk wilden stoppen en weer naar het busje wilden gaan lopen kwamen ze 1 voor 1 naar ons toe gelopen en konden we ze alledrie nog mooi fotograferen.

Waanzinnig om 22 Grizzly's op 1 dag te zien en dat is mijn nieuwe persoonlijke record nu! Eenmaal weer terug op de boot was het eerst een stuk varen de inlet uit om vervolgens weer achter Quadra Island terecht te komen.

Achter Quadra nog een paar Bultruggen gezien en daar ook nog even bij gekeken en toen was het echt weer tijd om terug te varen naar het K Dock in CR om deze tour af te sluiten.

Na het afscheid van de groep ben ik eerst naar Dukkers gereden voor een bakkie koffie en heb daar nog even lekker buiten gezeten en genoten van een lekker bakkie koffie in het avondlicht.

Onderweg terug naar de B&B een portie fish&chips gehaald en in de keuken van de B&B daar heerlijk van zitten te smikkelen. Wat een dag is dit geweest zeg!

Na het ontbijt eerst even naar de spit gereden en gekeken bij de C-GACK en die stond nu andersom op de wal en kon je de schade aan de rechterzijkant goed zien en die heeft een aardige klapper gemaakt zeg!

Al het plaatwerk is verwrongen en hoe di heeft kunnen gebeuren weet ik niet, maar het is nog niet zo lang geleden gebeurd!

We zijn nog maar het onderweg op de zodiac van Eagleeye met vandaag Rueben als kapitein en meteen al twee Bultruggen voor de boot en dat is een moeder met jong. Links van ons zien we vlak onder de kant nog 2 Bultruggen zwemmen en besluiten die even te gaan volgen. Ze zwemmen in het ondiepe water langs de oevers en kunnen dus niet diep duiken en worden lastig gevallen door een groep zeeleeuwen en dat een heerlijk schouwspel om te bekijken!

Het was gewoon jammer om dit schouwspel te verlaten, maar we moeten door richting het noorden en weer op zoek naar de Transients T002C en de Residents A42 en omdat er alleen een losse verdwaalde melding was van een groep Orca's in de richting van Powell River besloten we richting de Toba te gaan varen en dan langs de Redonda islands te gaan varen en oostwaarts te gaan richting Bliss Landing en evt Powell River. Achter West Redonda vonden we wederom een aardige koude valwind vanuit het noorden en was het prettig om in de luwte bij East Redonda te komen en daar vonden we de T002C familie weer en konden we daar weer van genieten!

Niemand wsit waar de A42 groep gebleven was en dus vond Rueben het niet handig om nog verder oostwaarts te gaan varen en besloot weer richting West Redonda te gaan varen en daar weer te gaan kijken naar de vele rondzwemmende Bultruggen, maar net om de westkop van het eiland zwom ineens groep A42 voor onze boot en kon Rueben deze doorgeven aan de rest en kwamen er al snel meerdere bootjes onze kant op.

Ook de politie kwam met 2 boten in deze buurt kijken of alles wel goed ging en iedereen wel voldoende afstand zou bewaren en dat leverde geen problemen op.

In de buurt van Quadra Island kwamen we weer tussen de bultruggen terecht en daar nog weer even rustig ligen dobberen en kijken/luisteren naar deze prachtige walvissen.

Het is prachtig hier op het water, maar helaas zien we in de verte de donkere wolken al aan komen en besluit Rueben dat het genoeg geweest is en varen we terug naar de haven. Nadat de passagiers naar huis zijn gegaan ben ik met Jos en Rentia naar de Boston Pizza gegaan en hebben daar nog heerlijk gegeten als afsluiter van deze tweede geweldige dag op het water.

Na het ontbijt rustig aan gedaan, want ik heb om 10.30 uur een afspraak bij Jos en Rentia voor de verwerking van een paar kilo Canadees muntgeld dat ik vanuit Nederland had meegenomen naar CR om aldaar bij de bank in te wisselen en het bedrag over te kunnen gaan maken aan het goede doel. We dachten daar snel klaar mee te zijn, maar Jos kwam al snel weer terug bij de bank vandaan en had een tas vol met muntkokers bij zich en kon ik al dat kleingeld in kokers gaan stoppen en kon Jos een paar uur later weer terug naar de bank en toen werd alles wel aangenomen.... Een wijze les en dus een extra serie kokers mee terug genomen naar Nederland om de volgende zending vanuit het goede doel meteen te kunnen gaan verwerken. Het regent al de hele dag en ik zit gezellig in het botenhuis met Rentia en ben in de loop van de middag nog even naar Willow Point gereden om aldaar even te kijken bij de houtwerk sculpturen die daar altijd staan en een paar leuke gefotografeerd en via een bakkie koffie bij Dukkers weer terug gereden naar het centrum en eten gehaald en verder de rest van de avond niks meer gedaan en nog wat met Catherine zitten praten. Dit was een echte rustdag hier in CR en omdat het de hele dag geregend heeft vind ik het wel goed zo.

Vandaag een lekker rustige reisdag en dus voldoende tijd voor stops en uitstapjes. Eerst afscheid genomen van Catherine van de Haig Brown B&B in Campbell River, want ook voor haar gaat 2019 het laatste jaar worden als beheerder van deze B&B en daarna neemt iemand anders het stokje van haar over. Dit is locatie nr3 waar ik in 2020/2021 niet meer bij dezelfde mensen langs zou kunnen gaan en dat vind ik jammer. Na een feestmaal als ontbijt de auto weer ingeladen en vertrokken uit CR richting Parksville en daar eerst rechtsaf gegaan hwy4 op naar Port Alberni en gekeken bij Stamp Falls en daar lag het vol met zalmen en die waren bezig om tegen de stroom op te gaan en door de zalmtraps verder de rivier op.

Na Stamp Falls even net buiten het park gekeken bij een Nederlandse B&B die daar gevestigd is en die zal ik gaan toevoegen aan mijn " Dutchpack" list. Een stukje terug gereden tot Cathedral Grove en daar weer even een rondje gelopen en omdat het regende was het niet super druk hier en na een kort kijkrondje en een paar foto's weer in de auto gestapt en naar Coombs gereden en daar gestopt bij de Goats on the Roof market en daar was het gezellig buiten en liepen de geiten lekker rustig rond op dak.

Na hier even rondgewandeld te hebben ben ik weer in de auto gestapt en een klein stukje doorgereden door het dorp tot aan de winkel met de oranje pui!

Natuurlijk wel even een zak Venco drop gekocht en even rondgekeken in dit kleine winkeltje; leuk hoor!

Met een paar winegums tussen de kiezen weer doorgereden tot in Chemainus en daar even lekker rond gewandeld.

De Dutch Utopia Bakery is in beheer van een Nederlands stel en daar even naar binnen gegaan voor een lekker bakkie koffie en een appelflap

Daarna verder gereden langs Crofton en Cowichan Bay naar Mill Bay voor de overtocht naar Brentwood Bay.

Het is een vrij korte overtocht en terwijl ik met een andere passagier stond te praten kwam er nog een derde man bij staan die allemaal vragen had over mijn route en planning in die regio en verder dacht ik daar niets bij, maar net na het ontschepen zag ik overal borden en aanplakbiljetten van lokale verkiezingen en zijn kop zag ik daar ook tussen; vond ik best wel leuk achteraf!

Vanaf Brentwood Bay snel linksaf gegaan de West Saanich Road op en die brengt je zo naar de achterkant van het vliegveld van Victoria/Sidney en van daaruit rij je in 1 rechte lijn zo naar Beacon Ave en aan het einde van die weg ligt de Sidney Waterfront Inn en die ligt daar echt ideaal gelegen. Ontzettend vriendelijk en hartelijk ontvangen door de balie medewerksters en ik had een seaside room geboekt en dat is daar de beste keuze die je kunt maken.

Dit is het uitzicht dat je vanaf de kamer hebt en daar is niks mis mee!

De eerste eilandjes zijn nog Canada en daarachter is alles USA wat de klok slaat. Omdat ik een beste hoofdpijn had heb ik eerst even een bak koffie gedronken en aan de overkant van de weg een blikje Red Bull om wat extra cafeine binnen te krijgen en dat werkte en na een uurtje lekker rustig aan op het balkon van mijn kamer te hebben gezeten ben ik nog even een lokaal rondje gaan wandelen alvorens bij de Beacon Landing te gaan eten.

Vanaf het Balkon gezien kwamen de opstijgende kisten zo over Sidney heen en kon ik ze nog goed fotograferen. Het eten bij de Beacon Landing smaakte heerlijk en de bediening was erg spontaan en aardig. Lekkere dag gehad vandaag en alleen jammer van die vreemde hoofdpijn vanmiddag.

Het ontbijt was ontzettend standaard en stond klaar in een kleine kamer net om de hoek bij de receptie en ik begreep meteen dat ik bij het naar beneden gaan van de trap af andere mensen omhoog zag gaan met hun ontbijt naar de kamer inclusief extra zelf gekochte etenswaren bij de supermarkt aan de overkant van de straat.....

Maar goed, er lag genoeg en ik heb een paar broodjes geroosterd en er wat jam op gesmeerd en de koffie smaakte goed en dus 2 grote koppen gedronken, want die hoofdpijn is nog steeds niet helemaal weg.

Lekker de tas gepakt met de camera's er in naar het vliegveld gereden en daar ben je al na 5 minuten rijden en daar eerst langs de weg gestaan en daarna naar een spottersplek gereden en daar lekker staan praten met de locale oudjes die hier hun tijd vullen.

Tot in het begin van de middag hier gestaan en mij prima vermaakt met de af en toe binnenkomende kisten en de gesprekken met de locals. Daarna een rondje Saanich gaan rijden en die viel eigenlijk wel een beetje tegen, want erg veel leuke dingen heb ik hier niet gezien en reed voor ik het wist Sidney al weer binnen en heb de auto toen maar weer geparkeerd bij de Inn en eerst weer wat paracetamol genomen en een uurtje op bed gelegen en daarna weer gaan wandelen langs de seaside en nog wat leuke plaatjes geschoten.

Omdat het eten en bediening van gisteravond mij goed bevallen was ben ik weer gaan eten bij de Beacon Landing en de Fish&Chips gingen er prima in en de bak koffie toe was een aparte verschijning.....

Een beetje overkill aan koffiemelk lijkt mij en daar moest ik even een plaatje van maken, want zo sterk is de Canadese koffie echt niet!

Daarna vroeg plat gegaan. Morgen terug naar Vancouver!

Na weer een karig ontbijt beneden in de kleine ontbijtkamer de auto geladen en het kleine stukje gereden naar de snelweg en dan sta je zo in Swartz Bay en daar mocht ik om 11.00 uur aan boord voor de overtocht naar Tsawwassen en 12.30 uur daar weer van boord gegaan en direct doorgereden naar de stad en Downtown en de auto geparkeerd bij de Totempalen parkeerplaats in Stanley park en even lekker een rondje gaan wandelen langs die hoek van het park en de seawall aldaar en weer even de sfeer van Vancouver opgesnoven.

Na een uurtje wandelen zat mijn parkeertijd erop en ben ik weer in de auto gestapt en naar het hotel gereden en dat gaat erg gemakkelijk als je de weg maar weet.... en die weet ik! Meteen de auto op een plek in de parkeervakken achter het hotel neergezet en mij bij de balie gemeld en de kamerpasjes ontvangen en meteen alles naar boven gebracht en even lekker onderuit in de luie stoel op de kamer gezeten en gezien dat alles in deze kamer nagelnieuw is en het ziet er goed uit. Na een uurtje rust nog weer even een lokaal rondje langs English Bay en Canada Place gewandeld en daarna plaats genomen in het restaurent en die zat al bijna tot het dak toe vol en vanavond begint de nieuwe NHL competitie en de Vancouver Canucks mochten meteen beginnen tegen de Calgary Flames en wonnen met 5-2 en dus was het feest!

Vandaag lekker wandelen in Vancouver en ik ga de seaside walk van 15km weer doen en dus vanuit het hotel zo English Bay op gelopen en vanaf daar de seawall gevolgd rechtsom naar het centrum.

Elke keer weer heerlijk om hier te wandelen en met dit mooie weer was het ook gezellig druk onderweg en echt genieten van alles wat je onderweg tegen komt.

Natuurlijk ook weer een uurtje bij Coal Harbour City Waterdrome gestaan en genoten van de watervliegtuigen.

Altijd heerlijk om hier te zijn en natuurlijk de lunch bij De Dutch genuttigd.

Prachtig melk kannetje bij de koffie!

Eenmaal weer buiten draaiden er twee Bald Eagles boven onze hoofden en kon ik daar nog een aantal mooie plaatjes van schieten. Daarna weer terug gewandeld naar het hotel voor de nu bijna standaard paracetamol stop en daarna weer via English beach gaan wandelen richting de bruggen.

Ook deze kant op is het heerlijk wandelen bij False Bay en daar nog even gekeken bij de nieuwbouw van een grote woontoren die pal naast de hoofdweg gebouwd wordt, elke centimeter wordt hier volgebouwd zeg!

Heerlijk gewandeld vandaag en na weer een uurtje rust op de kamer genomen te hebben ben ik weer naar buiten gegaan en op English Beach op een boomstam gaan zitten en samen met vele anderen gaan wachten op de zonsondergang!

Een prachtige laatste avond in Canada en morgenochtend weer terug naar Nederland.

Na een stevig ontbijt de koffers ingeladen in de auto en naar het vliegveld gereden en lekker op de spottersplek gaan staan en gaan genieten van wat allemaal voorlangs kwam en dat was veel!

Een prachtig aangelegen spottersplek op een mooie locatie.

Tot half 2 hier gestaan en toen terug gereden naar de terminal en de parkeergarage daar vlak voor alwaar de verhuurbedrijven gevestigd zijn en de auto netjes weer ingeleverd bij Alamo en zonder problemen. 4206 km gereden in 3 weken en dat is best veel. Onopgemerkt maak je ook veel locale kilometers en ook gekozen voor wat langere routes onderweg. Eenmaal door de douane heen een rustige plek aan het raam ingenomen en de camera ter hand genomen om nog wat plaatjes van de vliegtuigen te kunnen maken en pas later nog even wat te gaan eten en mij bij de gate te gaan voegen.

Via de flightradar app de binnenkomst van de Lufthansa A350 gevolgd en natuurlijk even en paar foto's gemaakt van de landing van deze kist. Mijn verjaardagscadeau van dit jaar!

Even verderop kwam de KLM Boeing B777 te staan en nog een gate verder moest een Air Transat A330 komen te staan, maar die had 4 uur vertraging en de (vooral) Nederlandse groep passagiers voor deze vlucht probeerden zich te vermaken bij de gate met volleybal en gek doen op de loopband.....

Tijd om wat te gaan eten bij de Subway en nog een flesje water te scoren voor onderweg in de kist.

In deze indoorvijver bij de foodcourt ligt ook een aardig kapitaal aan muntgeld zeg!

Na het opstijgen in westelijke richting maakte de kist een mooie linkerbocht langs Steveston en zo vlieg ik ook nu weer boven de plek waar de vakantie begon en tijd om het roadbook van deze reis af te gaan sluiten. Op naar huis nu!

Surrey en Coquitlam passeren we al snel en binnen 25 minuten na de start vlogen we al in het donker en werd er al snel eerst een rondje koffie geserveerd gevolgd door het avondeten en dat smaakte prima.

Een uur na het eten begon het licht in de cabine langzaam van kleur te veranderen en dimde tegelijkertijd ook naar een nachtverlichting stand en ben ik lekker onderuit gaan hangen in de stoel en heb wat muziek opgezet en erg veel soeps zat er bij Lufthansa niet tussen en de 80's hits mix zat vol met liedjes die ik niet kon en die hadden ze erg goed bij elkaar gezocht, wat een baggermuziek zeg.....Toen maar een film opgezet, je moet toch wat als je toch niet kunt slapen in een vliegtuig....

Heerlijk genoten van het first light moment ter hoogte van IJsland.

Dan over Schotland en Engeland naar de Nederlandse kust en op 11 km over Den Haag gevlogen en verder op de route Eindhoven en Dusseldorf richting Munchen.

Welkom op Munchen Airport en de eerste aanblik is erg lekker te noemen, want ik zie veel mooie kisten staan!

We zijn van boord en gaan met een klein treintje naar de andere terminal en via de paspoortcontrole naar de wachtruimte aldaar en via de gate omlaag naar het platform en met een bus door naar de voor ons klaarstaande kist achter op het terrein.

Prachtige oude Jumbo van Thai Airways en die is aan haar laatste jaar bezig en zal in 2019 uit dienst gaan en gelukkig hier nog een keer kunnen spotten. Daarna aan boord van een LUfthansa Regional Canadair CRJ900 en terug naar Amsterdam. We vlogen over een iets andere route richting de Zaanstreek als ik vaker gevlogen heb en dus lekker zitten te kijken naar bekend terrein beneden!

De Zaanse Schans

Wormer!

Home Sweet Home in Assendelft

Na de landing en het ophalen van de koffer zaten Marijke en Laura al op mij te wachten en zijn we huiswaarts gereden alwaar Murphy en Doetje 3 weken lang verwend waren door Maureen. Na het uitladen even een bakkie senseo koffie gezet en op de bank gaan zitten en Murphy nam meteen al weer haar plekje op mijn schoot in en was ik meteen thuis!

In de dagen na thuiskomst bij de huisarts geweest en geconstateerd dat mijn buisjes van Eustachius dicht zaten en er misschien een lichte voorhoofdsholte ontsteking zat en dat verklaarde de constante hoofdpijn in de laatste week van deze reis. Concluderend kan ik zeggen dat ik weer een lekkere reis gehad heb en mij weer prima vermaakt heb, al zal deze reis niet als de absolute topper te boek gaan en dat hoefde dit jaar ook niet. Ik moest er even uit na keihard werken op de zaak en heb even lekker afstand hiervan kunnen nemen en in de week na de reis heeft kameraad Albertjan mijn laptop weer aan de praat weten te krijgen zonder dataverlies en dat was een grote meevaller. Zittend in de terminal op vrijdagmiddag heb ik even een lijstje gemaakt met de dingen die ik nog wil zien en doen in Canada en ga die proberen samen te voegen in nog 1of 2 te maken reizen aldaar en dat moet gaan lukken. Daarna gaat de reis verder zuidwaarts Amerika in en naar de plekken die ik daar nog zien wil en natuurlijk naar Hawaii. Eerst in 2019 de Hurtigruten doen en verder nadenken over 2020 en verder.

Het zit er weer op en de twee dagen met Eagleeye op het water met mooi weer, de beklimming van mijn Joffre, het rijden over hwy3 en de mooie dag in Vancouver waren de hoogtepunten van deze reis. Jammer was de regen en kou in de eerste week, de kapotte laptop en camera batterij en de hoofdpijn in week 3. een soort van afscheid genomen van Barbara en Andy van de Goldenwood Lodge in Golden, Valery Megeney van de Lillooet River Lodge in Pemberton en Catherine McLeod van het Haig Brown House in Campbell River. Ik moet er van uit gaan dat die er allemaal niet meer zullen zijn in 2020/2021 als ik die kant weer op ga.

Nog te doen zijn de Discovery Passage/Bella Coola, de Chilcotin/Gold Bridge per 4x4, Crowsnest pass en Waterton/Glacier, Noord VI met 4x4, Crooked Lake en omgeving per 4x4, Yukon/Alaska. Aansluitend in Amerika nog Yellowstone en Grand Teton, de Boeing fabrieken en Olympic Park. Heb 2 kladroutes klaar voor dit alles.....

 

Canada 2016

De voorbereidingen voor de vierde Canada reis zijn reeds in volle gang en de routemogelijkheden heb ik al in kaart gebracht. Het zal een reis van ongeveer 25 dagen gaan worden en zowel starten als eindigen in Vancouver of Seattle, want een eventuele aanpassing naar Seattle kan goedkoper zijn.

De route zal waarschijnlijk door een stukje Amerika gaan en plaatsen als Everett, Seatlle, Tacoma en Olympic Park aan doen alvorens terug te keren naar Vancouver Island en daar plaatsen als Sooke, Ucluelet, Campbell River, Powell River en Vancouver zelf aan te doen.

Mogelijke routekaartjes staan hier onder en ik kan er nog voor kiezen om het Amerika gedeelte te verkleinen en daar nog een andere lus voor toe te voegen en dus ben ik er nog niet uit.

In elk geval is de basis voor deze reis duidelijk en eind augustus tot medio september zal de reisperiode gaan worden. Net als in 2013 ga ik weer de zalmtrek bekijken en daarbij de beren, orca's en al het andere wildlife ter plekke.

Ondertussen al weer wat verder met de voorbereidingen en het Amerika stukje zou er ook nog afgehaald kunnen gaan worden, zodat ik meer tijd krijg voor de rest van de route.

Deze route is goed te doen in ongeveer 25 dagen en heeft nog ruimte voor uitstapjes naar en vanuit de diverse plaatsen.

Deze route is ongeveer 3300 km lang en dat is bruto gerekend. Dit zal hoogstwaarschijnlijk de basis gaan worden.

Ondertussen is januari 2016 voorbij en in die maand alles geboekt en dus staat de reis nu vast!

Ik vlieg met de KLM naar en van Vancouver, heb een luxe compact auto gehuurd en de laatste 3 hotelovernachtingen in Vancouver en dat alles in een package deal via Tenzing / Kuoni.

De rest van de B&B overnachtingen heb ik zelf geboekt, net als de excursies onderweg en alles wat ik nog meer wil gaan doen.

In de route hierboven is Salmon Arm vervangen door het nabij gelegen Sorrento en de Best Western Downtown is vervangen door de Best Western Sands, dat ook in downtown gelegen is en dichter bij Stanley Park ligt.

Voor de rest blijft de route staan zoals deze nu is en ga ik 27 dagen genieten in het najaar. Het programma zal als volgt gaan zijn:

Dag 01: Vlucht met KLM naar Vancouver, auto ophalen en rit naar Steveston voor de avond en nacht. Hier verblijf ik 2 nachten in een B&B aan de kust.

Dag 02: Acclimatisatie dag in Steveston; bezoek George C Reiffel bird sanctuary, rondwandelen in Steveston en nog een paar uurtjes spotten langs de baan op Vancouver Airport

Dag 03: Rit naar de terminal van Tsawassen en de overtocht naar Schwarz Bay en de rit naar Victoria en daarna door naar Sooke voor de nacht. Hier verblijf ik 2 nachten in een cabin aan het water.

Dag 04: Bezoek Sooke en omgeving. Lekker wandelen langs de kust en langs de getijdepoelen, bezoek Sooke Potholes Park.

Dag 05: Rit via Port Renfrew en Lake Cowichan naar Parksville en van daar door naar Ucluelet voor de nacht. Hier verblijf ik 3 nachten in een B&B aan de baai.

Dag 06: Bezoek Ucluelet, wandelen langs de pacific trails en de lighthouse trail, bezoek Thornton Hatchery en de zwarte Beren.

Dag 07: Bezoek Tofino Botanical garden, Long Beach en op de terugweg weer langs de hatchery en de beren.

Dag 08: Rit terug naar Parksville en dan door naar Campbell River via de inner highway en in CR verblijf ik 5 nachten in een B&B langs de Campbell Rivier.

Dag 09, 10 en 11: Orca Tour, Grizzly Tour en Mailflight; elke dag een geweldige excursie dus!

Dag 12: Uitloopdag in CR, wandelen op Quadra Island is de bedoeling. Verder is alles mogelijk op deze rustdag.

Dag 13: Rit naar Comox en de overtocht naar Powell River en door naar Saltery Bay voor de overtocht naar Earls Cove en de rit naar Egmont. Hier verblijf ik 2 nachten in de marina B&B.

Dag 14: Bezoek Skookumchuck Narrows en de snelste getijdenzone van Canada. Dit wil ik echt meemaken, zien, fotograferen en filmen.

Dag 15: De vierde overtocht en die gaat terug naar Horseshoe Bay en dan door naar Whistler en Pemberton voor de nacht. Hier verblijf ik 4 nachten langs de rivier in een B&B.

Dag 16: De beklimming van Joffre Lakes!! Deze berg met 3 meren wil ik weer beklimmen en bovenop bij de gletcher kijken en genieten.

Dag 17: Rondrit door de omgeving en bezoek diverse plekken/ eventueel de rit naar Gold Bridge en retour.

Dag 18: Bezoek Whistler en lekker de bergen op en met de Peak2Peak over en door naar de top van Whistler Mountain

Dag 19: Rit naar Lilloet en Cache Creek en dan via Kamloops door naar Sorrento / Bird Bay. Hier verblijf ik 2 nachten in een B&B.

Dag 20: Bezoek Roderick Haig Brown park en omgeving, zalmtrek bekijken en lekker wandelen in de Shuswap vallei.

Dag 21: Rit zuidwaarts naar Kelowna en Penticton en door naar Osoyoos. Hier verblijf ik 2 nachten bovenop de berg in een sterrenwacht B&B.

Dag 22: Bezoek Osoyoos en omgeving, even kijken bij de USA border en Osoyoos Lake paaigronden aan de noordkant.

Dag 23: Rit naar Hope en bezoek Othello tunnel en de Coq met tussenstop bij Manning Park. Hier verblijf ik 1 nacht in een hotel.

Dag 24: Rit via hwy 7 terug naar Vancouver met bezoeken aan Mission, Harrison en Burnaby Mountain. In downtown verblijf ik 3 nachten in de Best Western Sands Hotel.

Dag 25 en 26: Bezoek Vancouver en omgeving, eventueel rondvlucht met watervliegtuig en bezoek Grouse Mountain.

Dag 27: Rit terug naar het vliegveld om af te tanken en lekker vliegtuigen te gaan spotten en in de middag weer inchecken voor de vlucht naar huis.

Dag 28: Thuis en dag 29 nog een vrije dag, maar daarna gaan we weer aan de slag en sparen voor de volgende reis!

Jos

Het is vandaag 11 augustus en de officiele documenten voor de reis zijn binnen; oftewel de e-tickstes, de voucher voor de autohuur en de voucher voor de laatste 3 hotelovernachtingen in Vancouver Downtown.

De rest heb ik allemaal zelf geregeld en geboekt en nu alleen nog maar digitaal inchecken en dan is het tijd om te gaan!

Alles weer perfect geregeld door Reisagent Freek Sikkema ( de reisexpert / Tenzing Kuoni )

Murphy heeft de lege koffer al zien staan en kroop vervolgens alvast in de fototas......

Na de dagtrips naar Berlijn en Milaan eerder dit voorjaar wordt het nu weer tijd om serieus te gaan vliegen:

24 Augustus KL681 naar Vancouver, 3 september de mailflight vanuit Campbell River, 18 september een rondvlucht vanuit Vancouver en 19 september KL682 terug naar Schiphol.

Volgens mijn logboek gaan dit vlucht 88 t/m 91 worden en op naar de 100!

Jos

Het is vandaag 23 augustus en dus dag "0" voor mijn vakantie, want morgen vertrek ik weer naar het geweldig mooie Canada!

Dag 0 betekent maar 1 ding; huissie opruimen, sleutel overdragen aan diegene die op mijn huis gaat passen en de katten gaat verzorgen, koffers pakken en inchecken!

Eerst alles verzamelen en dan kan het inpakken gaan beginnen. Met de beproefde kofferlijst er bij kan het niet misgaan en dus vullen de twee koffers zich al snel met alles wat ik mee wil nemen voor deze 28 dagen.

Alle batterijen opgeladen en ook de camera's klaar gemaakt voor vertrek. Nog twee laatste inkopen gedaan en vanavond gaat de laptop nog in de tas en is ook die klaar voor vertrek.

Bijna klaar voor vertrek!

 

Vanmorgen lekker op tijd wakker geworden en er meteen uit gegaan om lekker een bakkie koffie te gaan drinken en meteen te ontbijten en daarna de koffers naar beneden gehaald en in de gang klaargezet. Marijke was op tijd aanwezig en ook de rit naar Schiphol liep voorspoedig en dus ruim op tijd aanwezig en lekker achter het glas gaan zitten en gekeken naar wat er allemaal voorbij kwam gereden aan vliegtuigen onder het genot van een bakkie koffie. Bij de gate stond de PH-BQF al klaar en om 13.00 uur zijn we gaan boarden.

Ik had stoel A op rij 43 gereserveerd en kwam middenin een kindercreche terecht met overal om mij heen kleine kinderen in de leeftijd van een half jaar tot anderhalf jaar en die hebben gezamenlijk het geluid van de motoren weten te overtreffen bij de start met hun gekrijs. Heb ik weer.....

Langs de noordkust van Engeland gevlogen tot aan de noordelijke punt van Schotland en van daaruit rechtsaf naar de zuidpunt van IJsland gevlogen en langs het eiland door naar Groenland en ondertussen wel wat turbulentie gehad en nadat de kist 2000 voet verder gestegen was hield dat weer op.

Groenland

De Rocky mountains van Canada

Na de Rockies begonnen we te dalen en zijn vanuit het oosten geland op de noordbaan van Vancouver en bij het landen zag ik meteen al een paar mooie kisten staan.

Een fraaie dreamliner van Japan Airlines met daar achter de mooie B777-300 van Philippines.

Na de customsformaliteiten en het ophalen van de koffers doorgegaan naar de parkeergarage en de aldaar gevestigde verhuurbedrijven en daar de toettoet voor dit jaar opgehaald, een verse Volkswagen Jetta TSI en na wat geworstel met de tomtom maar met het google kaartje naar de B&B gereden.

Het huis ligt erg mooi gelegen tegen de kust aan en met een eigen opgang naar het wandelpad langs de zee oevers en die ga ik straks nog even bewandelen.

Na het inruimen van de kamer lekker weer naar buiten gegaan en gaan wandelen naar Steveston Harbour.

Hier ben ik even gaan zitten voor een portie fish&chips en die smaakte heerlijk.

Vanuit de tuin deze heerlijke zonsondergang meegemaakt en zo komt een einde aan dag 1 van deze reis.

Morgen verder.

Halverwege de nacht al klaarwakker en dat kwam goed uit, want toen ging de telefoon....

Iemand die niet wist dat ik op vakantie was belde voor bepaalde lijsten en die heb ik doorverwezen naar mijn collega's en daarna nog een paar muizenslaapjes gedaan.

Ik had afgesproken om het ontbijt om 08.30 uur te gaan doen, maar toen ik om 07.30 uur er wel klaar mee was in bed en dacht even lekker rustig in de tuin te kunnen gaan zitten kwam de vrouw des huizes meteen in aktie en binnen een kwartier stond het ontbijt op tafel en een bakkie koffie ging er wel in!

De route naar het George C Reiffel bird sanctuary is vanuit Steveston erg simpel en dus reed ik daar zo heen en kon het grote genieten gaan beginnen.

Een heerlijk gebied en het was echt genieten wat er allemaal te zien was en ik zet even een paar plaatjes onder elkaar om wat soorten te laten zien die ik vandaag voor de lens gehad heb.

Ook wat andere diersoorten gezien en in de verte een jagende Kiekendief, maar de klapper voor mij waren een paar Kraanvogels die ik mooi kon fotograferen.

Na hier 4 uur rondgewandeld te hebben ben ik terug gereden naar Steveston voor de lunch en na de Kabeljauw van gisteren nu de zalm genomen.

Steveston staat bekend om de fish&chips en dus weer lekker gesmikkeld vanmiddag. Nadat ik de lunch op had bleek ik ineens toch wel stijf te zijn geworden en ben ik eerst terug gegaan naar de B&B voor een droog shirt en ben daarna lekker op het terras gaan zitten om alle foto's te verwerken en aan het einde van de middag nog een stukje over de Dyke gewandeld en daarna aangeschoven bij de Japanse gasten, die mij uitgenodigd hadden om bij hun te komen zitten in de tuin en lekker een hapje mee te eten en dat alles met een koud biertje daarbij.

Na de wederom prachtige zonsondergang naar binnen gegaan en de laatste foto's verwerkt en op de site gezet. Morgen naar Vancouver Island; naar huis dus!

De reflectie van het twilight in de ramen van het huis. Leuke afsluiter van deze eerste twee dagen Canada.

Wederom vroeg wakker en dus alvast de koffers gepakt en alles klaargezet voor vertrek alvorens naar het ontbijt te gaan en Cheryl-Anne vroeg mij of ik de overtocht al gereserveerd had, want vandaag gaan veel mensen naar het eiland toe voor het laatste weekeinde van de zomervakentie en ik moest toegeven dit niet gedaan te hebben, want ik heb nog nooit een boot gemist.

Voor de zekerheid toch maar even de laptop weer uit de tas gehaald en opgestart en op de site van bcferries gekeken en daar stond dat de boot van 9, 10, 11 en 12 uur al niet meer te reserveren waren. Meteen na het ontbijt gaan rijden en bij aankomst op de Tsawassen terminal stond er aangegeven dat de 10.00 uur boot nog 54% vrij was en dus geen enkel probleem gehad om aan boord te komen.

We gaan aan boord en eenmal geparkeerd  naar het bovendek gegaan om aldaar lekker te gaan genieten van deze overtocht en de passage van de S bocht met als tregenligger de boot van BCFerries die de andere kant op gaat op deze route.

Daar ligt Swartz Bay Terminal en van daaruit ga ik rijden naar Sooke. Omdat ik een boot eerder had als eigenlijk gepland ben ik meteen door Sooke heen gereden en de Juan de FUca op gegaan naar eerst Jordan River en daarna door naar China Beach.

Boven en onder Jordan River.

Lunch! Een heerlijke Hotdog met een koud blikje sinas, toevallig!

Hoge bomen en overblijfselen van woudreuzen bij China Beach.

Hier heerlijk een stuk over het strand gewandeld en daar was het erg warm in de beschutting op het strand.

Half 4 terug in Sooke op bekend terrein; Salty Towers B&B.

Hier is duidelijk verbouwd, want het oude platform ligt nu los aan de noordkant en wordt alleen nog gebruikt door de harbour seals en daarachter een gloednieuw stuk met meer boten daar afgemeerd als 3 jaar terug. De zaken gaan goed van de twee zoons die de tochten runnen.

De seals zijn mensen gewend en lagen heerlijk in het zonnetje op hun terras en dus een paar leuke plaatjes kunnen maken.

In de tuin vlogen de kolibri's weer heen en weer en ook dat was weer leuk om te zien en te horen.

Terwijl ik hier naar stond te kijken zag ik ineens hoger in de boom een andere vogel zitten en kon daar snel nog even een paar plaatjes van schieten voordat deze weg vloog en ook Pamela kon deze vogel niet meteen thuisbrengen.

Ziet er uit als een specht en na onderzoek de naam gevonden; de Northern Flicker en dat is inderdaad een spechten soort.

Weer een mooie dag gehad en morgen eerst naar de potholes en dan zien we wel weer verder wat de dag brengt.

Ik ben weer terug in Sooke en dus was het vanmorgen meteen 10 graden kouder als de afgelopen dagen en een fris windje stond over de baai te blazen. Eerst rustig ontbeten en daarna klaargemaakt om te vertrekken en voor de zekerheid maar een jasje meegenomen de auto in en richting Bluff mountain gereden, maar de weg daar naar toe was afgesloten vanwege bosbrandgevaar en dus niet naar dit uitzichtpunt kunnen komen. Dan meteen maar door naar de Potholes en daar aangekomen was het nog lekker rustig met mensen en dus doorgereden naar P2 en daar geparkeerd en lekker de trail gaan wandelen.

Geen zonnetje en een straf briesje deze morgen.

In vergelijking met 2013 was het nu een klein kabbelend stroompje......

Deze VW rijdt erg lekker moet ik zeggen en binnen een dag was ik weer gewend aan het automaat rijden.

Met 10 graden minder aan warmte komen ook de dieren weer tevoorschijn.

De zoon des huizes was nog met 1 groep weg geweest op een Orca trip en ze waren als verzopen katten weer terug gekomen aan wal en hier hangen alle pakken uit te druipen....

In de loop van de middag draaide de wind en werd het achter de huizen lekker luw en ben ik op het dock gaan staan met de camera en gewoon gewacht op wat er allemaal voorbij zou gaan komen en achteraf is dit een prima keuze geweest, want het werd geweldig!

Eerst kwam er een zeeotter voorbij gezwommen!

En de ijsvogels gingen ook lekker jagen

De zeeotter kwam op het lagere dock zelfs even het water uit om zijn geur af te zetten op verschillende plekjes en trok zich niets aan van mijn aanwezigheid.

Ook de seals kwamen weer uit het water om weer in het zonnetje te gaan liggen

De ganzen lagen lekker beschut in de tuinen

Om het geluk af te dwingen ben ik na deze heerlijke tijd op het dock terug gegaan naar de schuilboom van de kolibri's , maar die hadden eerst nog weinig zin om daar uit te komen.

Maar uiteindelijk werden ze toch dorstig en kwamen naar het huis toe om te drinken

Stel je toch eens voor dat je dit allemaal "gewoon" in je achtertuin mee zou kunnen maken elke dag..............zucht..............

Vandaag dus lekker gewandeld bij de Potholes en later over de landtong achter het huis en in de middag lekker in de tuin gespeeld; als een kind zo blij dus!

Vandaag was het een verplaatsingsdag vanuit Sooke naar Ucluelet via Port Renfrew en Lake Cowichan. Het eerste stuk over de Juan de Fuca rustig achter twee auto's aan gereden die het langzaam maar zeker met elkaar aan de stok kregen en op dit stuk met inhaalverbod bleef de tweede auto aandringen en ging de eerste langzamer rijden, totdat er en inhaalstrook bij kwam en er een race ontstond wie het eerst weer bij de enkele strook aan zou komen en dat kon ik heerlijk bekijken. De voorste auto won en de achterste was nu helemaal van slag en gelukkig moest de voorste bij een afslag linksaf en "zwaaiden" ze nog even hartelijk naar elkaar.....
Dit was vlak voor Port Renfrew en daar ben ik even gestopt om de benen te strekken en even rond te kijken. Niks veranderd de afgelopen 3 jaar volgens mij.

Vanaf Port Renfrew rechtsaf gegaan en dan ga je door the middle of nwhere richting Lake Cowichan en waar het in 2013 nog erg rustig was op deze route nu al veel meer auto's en campers tegengekomen onderweg en langs de kant van de weg bij de meertjes.

Deze weg is ook her en der opgeknapt en veel beter rijbaar geworden. Volgende stop was Lake Cowichan voor de sanitaire stop en een hapje en drankje.

Het is nu al bijna 12.00 uur en best nog een stukje te gaan en dus besloten in 1 stuk door te rijden tot aan Port Alberni en pas weer te stoppen bij Stamp Falls. Onderweg was het best druk op de snelweg en bij Cathedral Grove stonden de auto's zelfs dubbel geparkeerd langs en half op de weg om daar even te kunnen gaan kijken. Verder was het op de weg richting Ucluelet een drukte van jewelste, maar dan wel de andere kant op! Het is de laatste zondag van de zomervakantie en de meesten gaan terug naar huis en ik ga juist de andere kant op.

Onderweg vele kreken en rivierbeddingen gezien die droog stonden, maar gelukkig stroomde hier nog voldoende water voor de zalmen om tegenop te kunnen zwemmen. Na een natte juli maand is augustus erg droog geweest op Vancouver Island en moeten de zalmen wachten op meer water in de rivieren om tegenop te kunnen gaan zwemmen.

In Port Alberni meteen even de auto weer afgetankt voor de komende dagen en daarna doorgereden naar Ucluelet en om 16.30 uur lokale tijd stond ik bij de B&B en na het aanmelden de sleutel gekregen van de kamer en meteen even een paar plaatjes van de buiten situatie gemaakt.

Het gedeelte linksonder is van mij en rechts daarnaast de ontbijt/woonkamer en rechts nog 2 units. Boven wonen de eigenaren.

Vanuit deze blokhut worden de kayaktours gerund van Majestic Ocean Kayaking.

De centrale woonkamer en de deur in de linkerhoek leidt naar mijn kamer.

Niet erg groot, maar voldoende voor mij alleen. Verder weinig spannends te melden voor vandaag. Na het maken van de foto's rondom het huis nog even het dorp in gereden en gekeken waar nog wat te smikkelen was en bij het centrum stond nog een foodtruck en daar twee grote moten kabeljauw gescoord voor het avondeten. Was weer erg lekker.

Morgenochtend naar de Thornton Hatchery voor de zwarte beren en wandelen op de kop van Ucluelet bij de lighthouse trail en hopen dat het weer gaat meewerken, want op dit moment regent het lichtjes.

Regen in Ucluelet.

De weersvoorspellingen waren niet al te gunstig voor vandaag en bij het ontbijt spetterde het al lichtjes en was het vooral motregen wat er viel.

Dit was mijn uitzicht vanuit de kamer vanmorgen en de bewolking werd alleen maar dikker en dus snel de spullen gepakt en na het ontbijt naar de Thornton hatchery gereden en daar bleek de boardwalk afgesloten te zijn nadat het er te druk geworden was met toeristen en er een incident tussen een mens en een beer had plaatsgevonden. Ik was daar als eerste bezoeker van de dag en een medewerker van de hatchery kwam bij mij staan en we hebben rustig staan praten en op dat moment kwam er een groepje van 9 zalmen onder de brug door de kreek in en dat waren mooie grote Coho's en daar werd de medewerker erg vrolijk van. Zijn collega werd er meten bij geroepen en in de minuten daaropvolgend kwamen er steeds meer zalmen bij en werd de kreek levendig druk met rondzwemmende zalmen en begonnen ze ook lekker te springen in de kreek. Ik heb hier een aantal plaatjkes van kunnen maken en vooral een paar mooie stukjes film geschoten. Als de zalmen een aantal dagen in de kreek aanwezig zijn zullen ook de beren weer tevoorschijn gaan komen, maar die waren er nu nog niet, helaas....

Anderhalf uur bij de kreek gestaan en genoten van de zalmen en dat samen met nog wat andere toeristen die daar ondertussen bij waren komen staan.

Helaas begon het weer  harder te regenen en ben ik weer in de auto gestapt en terug gereden naar Ucluelet om de camera te drogen en zelf een droge broek aan te trekken.

Ook de bergen zijn nu niet meer zichtbaar en is alles kletsnat buiten. Na een uurtje binnen zitten klaarde het weer even op en dus meteen de nieuwe wandelschoenen aangetrokken en naar de kop van Ucluelet gereden om vanaf daar de Lighthouse trail te gaan wandelen en dat is een klein rondje van 2,6 km met lichte hoogteverschillen en dus gemakkelijk te doen.

Het pad is mooi aangelegen en wordt goed onderhouden en je kunt op veel plekken even van het pad af om op de rotspartijen te klimmen of op een bankje te gaan zitten.

Helaas begon het weer harder te regenen en dat heeft het de rest van de middag en tot in de avond gedaan. Eenmaal terug in de kamer alles lekker uitgehangen om te drogen en ondertussen online de samenvattingen van de wedstrijden van de eredivisie van het afgelopen weekeinde, de formule 1 race en voetbal inside van maandagavond gekeken; je moet toch wat!

De voorspellingen voor morgen zijn ook niet geweldig, maar we gaan er gewoon weer op uit.

Het leek even rustig te zijn buiten vanmorgen vroeg, maar vanaf 06.00 uur begon het tikken van de regen weer en het is niet meer droog geworden vandaag.......

Bij het ontbijt rustig even blijven zitten praten met de andere gasten, want niemand had haast vandaag en dus was het lang gezellig in de woonkamer. Uiteindelijk allemaal toch van tafel gegaan en ieder weer zijn eigen weg en ik had bedacht naar het lokale aquarium te gaan, want daar ben je binnen en regen je niet geheel nat. Slim plan, toch?

Natuurlijk was ik niet de enige die dit had kunnen bedenken en dus was het heel erg druk binnen in dit kleine aquarium en vooral ouders met kinderen waren hier naar toe gekomen en was het al snel krapjes binnen. Dit aquarium laat de vissen en beestjes zien die hier rondom Ucluelet leven en deze zijn ook allemaal hier in de omgeving gevangen en zullen na het seizoen ook weer losgelaten worden in de baai. Er stonden ook lage voelbakken waarin de diverse schelpensoorten en planten zaten waar je met je handen in kon om ze te voelen en vooral dat was leuk voor de kinderen.

Deze baarsachtige soort leek af en toe wel even te gapen en deed zijn bek maximaal open en hield dat dan een paar seconden vol.

Door de ramen van het aquarium kijk je zo in de haven en daar lag alles stil te wachten op beter weer. Ook de kayaktours en whaletours voeren niet uit vandaag.

Meer indoor zaken kon ik mij op dat moment niet bedenken en dus maar terug gereden naar de B&B en daar een lekker muziekje opgezet en pas rond 3 uur 's middags werd het even lichter en ging het ook ietsje minder regenen en dus meteen in de auto gestapt en weer even naar de hatchery gereden. Hier kwam het water nu met macht door de kreek heen en was bruin van kleur vanwege de grond die meegenomen wordt door dit regenwater vanuit de bergen. Nauwelijks nog een zalm te herkennen in dit snelstromende en donkerdere water.

Gisteren nog een kabbelend beekje, maar na twee dagen regenval nu een snelstromend riviertje.

Het afgesloten pad en dat blijft gewoon zonde! Ik hoorde niet al te ver weg jonge beren roepen om hun moeder en dus wist ik dat ze al aanwezig waren in dit gebied en ben weer in de auto gestapt en een klein stukje stroomopwaarts gereden en vanaf daar kan je dit stukje rivier nog wel zien en jawel, daar zie ik mijn eerste beer van deze trip en het is en jonkie dat aan het spelen is tussen de boomstronken. Ik zie hem naar rechts verdwijnen in de struiken en van links komen mamma en nog een jonkie tevoorschijn, gaaf!

Ver weg en geen mooie plaatjes, maar wel de eerste drie gezien en die gaan op de teller voor deze vakantie. Ben nu wederom nat geregend en dus maar weer terug naar de B&B om de camera af te drogen en morgenochtend nog weer even hier langs rijden, als ik vanuit Ucluelet naar Campbell River ga rijden. Heb van Jos en Rentia ook de data van de tours binnengehad: 1 sept de grizzly tour, 2 sept de mailflight en 4 sept de orcatour. Nu maar weer hopen op beter weer de komende dagen, want deze 2 in Ucluelet zijn grotendeels verregend.

Bij het wakker worden vanmorgen was het zowaar droog in Ucluelet, maar zat het wel dicht in de mist. Nu kan mist daar snel optrekken en dat deed het ook en bij mijn vertrek probeerde zelfs even de zon door te breken. Na het neerzetten van de eerste twee tassen bij de auto ging ik terug naar binnen om de laatste twee tassen te pakken en eenmaal weer bij de auto aangekomen lag er ineens een koekje bovenop een van de eerste twee tassen en kwam de vrouw des huizes even afscheid nemen en zei dat het koekje voor mij onderweg was, maar de hond des huizes was er al braaf naast gaan zitten en dus had ik de keuze om het koekje mee te nemen, weg te geven of te delen.......

Dit is de kaart voor Campbell River voor de komende 4 dagen en daar valt mee te leven. Een beetje regen is niet erg.

Even een korte stop gemaakt bij Kennedy Lake.

Sproat Lake en de grote waterbombers van Coulson; deze staan allemaal aan land en staan helaas ook te koop.......... Er gaat een einde komen aan ook dit tijdperk, helaas.....

Eindelijk met de 10-22 mm lens kunnen spelen met de hoge bomen van Cathedral Grove

De hoogste boom van het park, bijna 90 meter hoog.

Dit bruggetje lag in 2011 en 2013 nog bedolven onder een omgevallen boom, maar is nu toch weer gerepareerd

Een tussenstop gemaakt bij Miracle Beach en vanaf daar kon je goed deze bui zien hangen boven Campbell River en laat ik daar nu net naar onderweg zijn.

Na mij eerst gemeld te hebben bij Eagle Eye in de jachthaven voor de vertrektijd van morgenochtend ben ik daarna doorgereden naar de B&B en dit is een bijzonder plekje in Canada en staat op de heritage lijst van beschermde gebouwen en locaties. Dit was het woonhuis van wijlen Roderick Haig Brown en deze schrijver van natuurboeken heeft hier tot aan zijn dood gewoond.

Het is nu een museum en in de zomermaanden ook een B&B en hier ga ik de komende 5 nachten verblijven.

Het huis is in 1908 gebouwd en alle tekeningen van het huis en de vastgelegde tuinplannen zijn aanwezig in het huis en worden door de tuinvrouw nauwkeurig gevolgd, tot op de dag van vandaag. De tuin plattegrond uit 1940 komt nog precies overeen met de tuin van nu en dat is toch wel bijzonder te noemen. De leeftijd van deze grote boom is niet bekend, want deze boom stond er al toen het huis gebouwd werd en van de rest wat er allemaal gepland is in die jaren staan alle data op papier.

Vandaag een geweldige dag gehad op het water en in de Bute inlet!

We waren met 5 passagiers voor de Grizzly tour en dus voldoende ruimte aan boord en met lichte regenval vertrokken we vanuit de jachthaven en gingen rechstaf rondom de zuidpunt van Quadra Island richting het vaste land en onderweg al een Eagle zien zitten op een tak en dat was een leuk begin.

De boot en het kantoor van Eagle Eye

Op de achtergrond hangt een leuk buitje en die kant gaan wij op vandaag.

De bewolking hangt laag tussen de bergen en dat is een prachtig gezicht

We waren al een aardig stukje onderweg toen we een tourboot langzaam langs de oever zagen varen en dus even het gas terug genomen om te kijken wat hier te zien was en jawel, Orca's !!!

Na hier een ruim half uur van te hebben genoten draaide het groepje ineens onze kant op en steeg de spanning aan boord van de boot

Maar vlak voor de boot draaiden ze weg en konden we ze even van dichtbij bewonderen

Ondertussen was het hard gaan regenen en bevonden we ons ineens in een soort van niemandsland en zag je de kust niet eens meer

Uiteindelijk moesten we door, want de Homalco's verwachten ons en het busje staat te wachten in het haventje in de Inlet.

Bij aankomst al 3 Grizzly's zien lopen in de Estuary en dat was een mooi begin. Toen wij bij toren 1 aankwamen waren ze allemaal even niet meer te zien en was alleen dit hertje te bewonderen.

Door naar tower 2 en ook daar niks te zien, net als bij tower 3. Bij al mijn tours in de afgelopen jaren waren tower 4 en 5 bij The merge of two rivers altijd succesvol geweest en ook nu weer!

Mamma beer en drie jonkies lagen heerlijk te pitten op de rivier oever en bij ons bezoek werden ze net wakker en kwamen weer tot leven en dat geluk moet je hebben

Ze kwamen vlak onder onze toren door gewandeld en staken vervolgens de rivier over en ging mamma over in jacht modus

Dat dit gewoon recht voor je neus gebeurd is zooooo waanzinnig gaaf!!!

Terug bij tower 2 kwam Charlie even gedag zeggen en dit dominante mannetje is een kolossaal figuur

Charlie mist een stuk van zijn rechteroor en is goed te herkennen.

Na deze geslaagde tour met 9 Grizzly's voor de berenteller, die nu op 12 staat, weer terug gestapt in de boot en op de terugweg nog weer even gestopt bij het groepje Orca's alvorens de schipper ons kwam vertellen dat we nu echt door moesten naar huis, maar dat wilden wij niet......

Vanmorgen eerst lekker uitgeslapen en na het ontbijt heerlijk zitten praten met Amerikaanse gasten die hier ook verblijven. Om 12.00 uur moest ik mij melden op Spit Road bij Corilair voor de Historic Mailflight en toen ik daar om 11.40 uur binnen stapte lag het vliegtuig al klaar aan het dock en kwamen de laatste passagiers meteen achter mij binnen en dus konden we om 12.15 uur al vertrekken ipv 12.30 uur. Piloot Bill hield zijn welkomstpraatje en meldde dat we nu wel wat extra tijd hadden voor de locaties waar we zullen gaan stoppen en toen konden we aan boord gaan van de oude DeHavilland DHC2 Beaver.

We vliegen vandaag eerst naar Refuge Cove en daarna naar Surge Narrows. Van daar uit door naar Stuart Islands Big Bay en via the narrows weer terug naar Campbell River.

Van deze oude beestjes vliegen er nog heel veel rond in Canada!

Met de kist voor ons veilig weg gevaren mogen wij nu het kanaal uit en rechtsaf het open water op om op te stijgen richting en over Quadra Island

We naderen Refuge Cove al na 5 minuten vliegen en zetten de daling in naar de ingang van het haventje, maar moeten wel om een paar zeilbootjes heen vliegen.

De postbakken worden omgewisseld en er wordt door beide partijen netjes voor getekend; net echt.....

We gaan weer aan boord en rouleren van plekken in het toestel en ik mag nu voorin plaats gaan nemen naast de piloot.

Vanaf het water is het hier erg mooi, maar vanuit de lucht is het echt helemaal geweldig om dit allemaal te kunnen bekijken

We draaien een flinke linkerbocht om daarna te gaan landen bij Surge Narrows en zit ook dit korte vluchtje er al weer bijna op.

We hebben even een wandeling gemaakt over het eilandje en toen was het weer tijd om in te gaan stappen voor de volgende stop en dat is op bekend terrein voor mij, Stuart Island.

Vanuit de lucht zijn de Narrows en de Rapids echt geweldig om te zien!

Meteen daarachter ligt Stuart Island en die wordt tijdens de Orca tours vanuit Campbell River vaak als tussenstop gebruikt voor de lunch en sanitaire stop en dus ben ik daar al meerdere keren geweest tijdens mijn tours vanuit CR.

Nadat we uitgestapt waren moest onze kist even ruimte maken voor een spoed pickup/delivery door een andere kist van Corilair.

Vlak nadat we opgestegen waren zag ik deze zodiac met hoge snelheid door de Rapids varen en dat was een mooi gezicht

We vlogen hier nog een lokaal rondje om naar de Rapids te kijken en toen kreeg ik die Zodiac nog een keer in beeld en dat leek mij wel een leuk plaatje

Het was echt ontzettend gaaf om hier eens boven te vliegen

We gaan weer dalen naar Campbell River en zo komt een einde aan deze rondvlucht met de postbode en het had van mij nog wel wat langer mogen duren.

Het was erg leuk om te doen en ik kan het een ieder aanraden om dit zelf eens te gaan doen, als je ooit in de gelegenheid zou komen.

Morgen een paar wandelingen in en rond CR en dan zondag zelf door de Narrows varen met de Orcatour die ik dan ga doen.

Dag 10 zit er al weer op; wat gaat de tijd toch snel......

Vandaag even geen tour en dus een wandeldag en een "Joffre" test, om te kijken of ik straks die berg weer op kan.
Ik ben begonnen bij de Ripple Rock trail en dat is een 4 km enkele reis wandeling naar de top van een rots met uitzicht op Ripple Rock.

Ripple Rock was een rotspunt onder water welke men al een paar keer geprobeerd had te verwijderen, maar toen dat onvoldoende lukte heeft men een tunnel tot onder deze rotspunt geboord en in die tunnel heel veel explosieven gestopt en daarna laten exploderen en toen was Ripple Rock eindelijk geen onderwater obstakel meer.

Vanaf de weg daal je eerst een stuk af tot op zeeniveau en vanaf daar gaat de eerste en meest heftige klim beginnen.

Over de stenen en boomstronken heen slingerd dit pad zich omhoog

Vanaf dit punt gaat het pad weer naar beneden tot aan zeeniveau en daarna gaat het klimmen weer opnieuw beginnen tot op de rotspunt.

De top dus gehaald en even een kwartiertje staan genieten en een paar foto's genomen en stukjes film geschoten. Nu gaat het afdalen en klimmen weer beginnen en de zwaarste klim was de laatste vanaf zeeniveau weer omhoog naar de parkeerplaats. Daar zwaar bezweet aangekomen, want het was al best warm en ik had de jas aan en de volle bepakking van 7 kg op de rug gehad de hele wandeling. Nu meteen door naar Elk Falls park voor de nieuwe suspension bridge die er in 2015 aangelegen is.

Prachtig aangelegen zo!

Daarna terug gegaan naar de B&B voor een droog shirt en vervolgens lekker rustig gaan wandelen langs de seashore van Campbell River voor de houtsculpturen die daar elk jaar weer staan.

Sommige beelden die ik 3 jaar terug daar gezien had stonden nu verderop langs dit traject geplaatst.

Het is prachtig weer en de kleine kans op regen die ze voor vandaag gaven zal weg gaan blijven.

Overal in het dorp staan oude auto's klaar voor de rondrit die er aan het einde van de middag zal gaan zijn in en rond Campbell River.

Koffie gedronken bij Dukkers met dit uitzicht.

Ook met deze auto even een plaatje geschoten bij de 50ste parallel, net als alle voorgaande keren. Traditie dus. Uiteindelijk ongeveer 12 km gewandeld vandaag.

Totem cemetary in Campbell River

Jammie! Avondeten voor vandaag en de rest morgen. Kung Po Kai met noodels. Smaakte best lekker moet ik toegeven.

Vanmorgen wakker geworden met een strak blauwe lucht en dus een goede kans dat we een mooie Orca tour zullen gaan beleven! 9 Mensen aan boord vandaag op de schuit van Eagle Eye, waarvan 7 Nederlanders en 2 Franstaligen. Dezelfde schipper als met de Grizzlytour en dat gaat dus weer een gezellige dag worden. Meteen na vertrek al een Bultrug voor de haven en die hebben we zeker een half uur gevolgd en wat foto´s kunnen maken. Daarna door achter Quadra om richting de Bute, want die richting op waren Orca´s gezien en na een tijdje varen zagen we ze en het waren 3 Transients en geen Residents en ze zwommen in een rechte lijn met 11 km per uur en doken steeds na ongeveer 5 keer ademen onder voor enkele minuten en de schipper hield de boot op dezelfde snelheid en zo kwamen de Orca´s weer goed zichtbaar voor ons boven water en konden we er van genieten.

 

Achter onze boot voer een zodiac met een cameraploeg mee die deze groep Oeca´s ook volgden en daar filmopnames van aan het maken waren.

Het weer is prachtig en we hebben een zonovergoten dag op het water! De lunchstop op Stuart Island was erg gezellig en daarna Surge Narrows in op zoek naar de zeeleeuwen.

In Surge Narrows ging de stroming erg hard en hebben we genoten van alles wat er dan zowel boven als onder water gebeurd.

Hier heb ik ook mooie filmbeelden geschoten van de zeeleeuwen die in de voorste golf van de current meezwommen en af en toe hun kop uit de golf haalden om adem te halen en daarna weer in de golf bleven hangen, soms wel 2 naast elkaar in 1 golf. Echt waanzinnig mooi was dit. Ik zit in Backeddy Marina en resort en heb hier geen mobiel bereik en de wifi van het complex is waanzinnig beroerd en voor een goede wifi verbindig mag je 10 dollar per dag betalen en dat weiger ik! In deze moderne tijd is gratis wifi de basis en in mijn review op tripadvisor zal ik dat ook gaan vermelden.

Na het genieten bij deze zeeleeuwen zijn we terug gevaren naar de Discovery Strait en zo weer terug gevaren richting Campbell River en dicht bij de haven was dezelfde bultrug van vanmorgen nog druk aan het rondzwemmen en hebben we daar nog even gekeken alvorens terug te varen de haven in om deze prachtige dag af te sluiten.

Een geweldige dag op het water gehad en na terugkomst nog lekker zitten bijpraten met Rentia en later ook nog even met Jos. Volgend seizoen waarschijnlijk een derde boot er bij om de vraag aan te blijven kunnen, want met twee boten is dat nu niet meer mogelijk.

Vandaag vroeg opgestaan om op tijd in Comox te zijn, want ik MOET de ferry van 10.00 uur hebben, omdat de volgende dan pas weer om 15.15 zal gaan vertrekken. Afscheid genomen van Catherine en na een rustige rit als tweede auto bij de ferry aangekomen en om eerlijk te zijn ging ook de laatste auto nog gemakkelijk aan boord om 09.30 uur, want de boot ging niet eens half vol......en dat op Labourday. Vanaf de parkeerplaats kon je de regenbuien zien hangen boven Powell River en natuurlijk is dat de kant waar ik op ga vandaag.

 

Nog weer even een plaatje geschoten van de boomstronk op het strand en die stronk hangt al een paar jaar als foto bij mij aan de muur ( gemaakt in 2009 ) en aan boord was het best frisjes tijdens de overtocht en dus een beschut plekje gezocht en lekker genoten van het uitzicht en van de oude Buffalo van de Canadese luchtmacht die in de lucht boven ons aan het spelen was.

Vanaf Powell River is het een stoet auto's richting Saltery Bay voor de volgende overtocht en zelfs de motoren die voouit gingen waren net een paar minuten te laat voor deze overtocht en dus mochten we allemaal 2,5 uur wachten op de volgende ronde en dat vind ik niet echt slim gepland van bcferries.

Omdat er meer auto's bij Saltery Bay stonden dan op de boot pasten deden ze echt hun best om er zo veel mogelijk op te proppen en dat was leuk om vanaf het dek te bekijken. Vanuit Earls Cove is het dan wederom een stoet richting Gibsons voor de ferry naar Vancouver, maar ik ben linksaf geslagen naar Egmont en het Backeddy resort en daar aangekomen wordt je verrast met een prachtig uitzicht en ook vanuit de kamer is dit mooi te bewonderen. Prachtig plekje hier in the middle of nowhere en hier verblijf ik 2 nachten. Morgen de Skook bekijken.

Eerste verdieping links was mijn kamer en het uitzicht was gewoonweg goddelijk.

Glamping begint hier ook steeds meer terrein te winnen. 's Avonds gezellig met mijn Duitse buren gegeten in het restaurant en de zalmmoot ging er best wel in en de twee biertjes smaakten ook heerlijk.

Vanmorgen niet echt lekker snel op gang gekomen en daardoor iets te laat vertrokken naar de Skook en nadat ik de auto bij de trailhead geparkeerd had op een hoog tempo gaan wandelen naar de uitkijkpunten.

Het pad naar de uitkijkpunten is 4 km lang en heeft wel wat hoogteverschillen, maar is goed te doen en onderweg genoten van dit stukje gematigde regenwoud.

Het water giert hier echt met hoge snelheid doorheen en botst vervolgens op het water dat de andere kant op wil en dan is het net zo'n feest als in Surge Narrows.

Deze kleine durfal zat op de tak naast mij en daagde mij constant uit met kleine bewegingen voorwaarts en achterwaarts en dat was lachweklkend leuk om te zien.

In de luwte van de stroming achter de stenen lagen de visjes te wachten op rustigere tijden in het water.

De ergste getijdenoorlog is nu voorbij en giert het water alleen nog maar 1 kant op en dus tijd om weer 4 km terug te gaan wandelen.

Na terugkomst op het resort even een lekker broodje ham/kaas gegeten en daarna weer in de auto gestapt naar Garden Bay om daar rond te gaan wandelen.

Op sommige plaatsen in deze regio zijn er oude beschilderingen terug te vinden uit vroegere tijden

Dit werkschip kwam in de middag ook nog even aandokken bij de marina en dat vond ik erg leuk, want een filmpje dat vanaf dit schip opgenomen was en op youtube gezet was heeft mij mede de inspiratie gegeven om hierheen te komen.

De rest van de middag heerlijk op de luie stoel voor mijn kamer gezeten en 's avonds wederom lekker gegeten in de pub en de Skookum Burger ging er best wel in na dit wandeldagje.

Vannacht heeft het lekker geregend en dan lig je wel erg lekker in je bed en zeker omdat bij de buren de wekker om 02.15 uur per ongeluk af ging en je daarna klaarwakker in bed ligt.......

Half 8 eruit gegaan en koffie gezet en de koffers weer in gaan pakken, want vandaag ga ik naar een ander thuis van mij en wel Pemberton. Na het uitchecken in de auto gestapt en richting Gibsons gereden en aldaar aangekomen was de ferry net 20 minuten weg en zag ik de boot in de verte nog de bocht om gaan. Omdat ik pas vanaf 09.00 uur kon uitchecken was deze overtocht niet meer haalbaar en stond ik nu wel op plek 1 op de verder nog lege parkeerplaats.

Het blijft toch een droom om ooit zo mooi aan het water te kunnen wonen.

Ook nu weer is de kant waar we op gaan de kant waar de regen hangt en dat is telkens weer erg jammer, maar meer ook niet.

Mensen achter mij aan boord kwamen even bij mij staan met deze hond en ik vroeg ze hoe oud dit jonge beestje was en het antwoord verraste mij; 6 jaar....

Dit is een minisoort husky en deze honden zijn ontzettend leuk en mooi en onderweg heerlijk met dit maatje gespeeld aan boord.

Gibsons ligt nu achter ons en over een dik half uur liggen we al weer voor de haven van Horseshoe Bay.

Vooraan staan betekent niet altijd als eerste aan boord of van boord af, maar nu lekker wel en ik mocht meteen achter de motoren aan als eerste auto van boord af en kon zo snel naar rechts invoegen en de goede afslag nemen hwy99 op richting Pemberton. Vanwege het slechte weer onderweg niet gestopt bij Shannon Falls en de Squamish kabelbaan, maar wel bij Nairn Falls.

Het water gaat hier op hoge snelheid door dit krappe rotsgedeelte en is heerlijk om te zien en te horen. Daarna is het nog maar een klein stukje rijden naar de Lilloet River Lodge in Pemberton.

Ik ben weer terug op vertrouwd gebied en de komende dagen vanuit hier weer de omgeving verkennen en de Joffre beklimmen. We zijn weer thuis.

De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn goed en dus gaan we er van genieten! Omdat ik gisteren in de regen hier naar toe gereden ben heb ik een  paar stops overgeslagen en daar ben ik vanmorgen dus mee begonnen. Eerst bijna 60 km terug gereden vanuit Pemberton naar Brandywine Falls en vanaf daar opnieuw begonnen met de rit richting het oosten. Eerst dus Brandywine Falls en dat is een mooie waterval die gelijk langs de weg ligt en dus goed bereikbaar is.

Daarna verder in de richting van Whistler gereden en linksaf geslagen richting Olympic park en eerst gestopt bij Alexander Falls.

Vlak hierachter ligt Olympic park en hier zijn in 2010 het skispringen en de Nordische onderdelen gehouden.

Nadat ik hier lekker had rondgewandeld weer terug gereden naar de hoofdweg en door naar Whistler lake.

Vervolgens doorgereden naar One Mile Lake om te gaan wandelen, maar het was ondertussen al behaaglijk warm geworden en dus waren er weinig dieren actief in en rondom het meertje.

Wel een garter snake weg zien kruipen en in het meertje zwom een zwaan met zwarte snavel en twee Canadese futen en een setje Canadese ganzen.

Na een korte stop bij de B&B voor een broodje weer onderweg gegaan naar de North Arm Farm om daar eens rond te gaan kijken en net buiten het dorp zag ik een zwarte vlek in het gras en jawel, een zwarte beer!

Dit mannetje zat ver weg, maar heeft een geel oormerk en dus noteren we nummer 13 op de berenteller.

Terwijl ik daar lekker rond liep en foto's aan het maken was hoorde ik ineens gerommel en omdat er geen dreigende wolken te zien waren keek ik naar de berg en zag ineens stofwolken omhoog komen.

Het gerommel was dus van stenen die naar beneden kwamen vanaf de berg en deze kleine lawine was apart om mee te maken.

Heerlijk even op een bankje gezeten tussen de bloemen en dit is een leuk plekje in Pemberton, waar je ook koffie en broodjes kunt kopen en natuurlijk ook groente, fruit en planten.

Op de weg terug Pemberton in zag ik eerste de twee jonge beren aan de rand van een weiland lopen en vlak daarna ook mamma en dus de auto even aan de kant gezet en een paar plaatjes geschoten. Weer drie erbij dus en nu staat de teller op 16 voor deze reis.

Mount Currie zonder wolken er boven en dat maak je niet zo vaak mee. Een mooie dag gehad en afgesloten met een heerlijke pizza!

JOFFRE LAKES 2
Vanmorgen na het ontbijt meteen naar Joffre Lakes gereden, want ik moet natuurlijk weer naar boven op deze berg en vandaag verder als ooit tevoren.
Vandaag voor het eerst de nieuwe wandelrugzak in gebruik genomen en met alleen 1 camera en een fles water onderweg gegaan en meteen rechtsaf het pad naar boven genomen en niet eerst bij de lower lake gekeken. Ik werk vandaag van boven naar beneden en heb de camera tot boven in de rugzak gelaten en heb mij geconcentreerd op het wandelen en dat ging gemakkelijker als de vorige keer en dat kwam niet door mijn conditie, maar doordat de klim naar boven een stuk gemakkelijker is geworden vanwege het opvullen van alle gaten tussen de stenen met grond en grind . Het is natuurlijk nog steeds hetzelfde stuk naar boven, maar niet meer zo zwaar als voorheen en waar ik in 2013 bijna drie keer moest opgeven liep ik nu zo door naar middle lake en dan heb je het zwaarste stuk gehad en vanaf daar is het dan nog een stukje klimmen naar de upper lake en het uitzichtpunt aldaar. Daar begint het verhaal van vandaag dus.

De upper lake gehaald en vanaf dit uitzichtpunt ook in 2013 deze foto gemaakt. Toen was ik half dood, maar nu nog fit en sterk en dus gaan we verder als ooit tevoren.

Vanaf het uitzichtpunt loopt er nog een pad verder richting de campground aan de overkant van het meer en dus die genomen

Via een nog echte klim en klauter route aan de overkant van het meer aangekomen en ook eens het uitzicht vanaf deze kant mogen bewonderen.

Verderop ligt de gletscher en het rotsgedeelte daaronder is mijn doel voor vandaag en dus gaan we verder.

Als de gletscher nu zou besluiten naar beneden te komen zou ik een probleempje hebben, want ik sta er nu echt onder.

ook het riviertje die vanonder het andere stuk sneeuw/ijs vandaan komt heb ik gehaald en vanaf nu langzaam weer terug naar het klim en klauter pad. Wel eerst nog een 360 graden filmpje gemaakt van de plek die Josje wilde halen en met een diep gelukkig gevoel weer richting het pad geklommen.

Het kan de adrenaline geweest zijn, maar het klimmen en klauteren ging zo gemakkelijk......

Het is hier zo geweldig mooi bovenop de berg.

Vanuit de upper lake gaat het via dit riviertje omlaag richting middle lake

En zo gaat het riviertje verder omlaag en daal ik mee af naar middle lake over het pad.

Vanaf middle lake kan je de gletscher duidelijk zien iets verder omhoog op de berg. Ik ga nu lekker afdalen en kijken naar de verhitte koppies van iedereen die onderweg is naar boven.

Iets onder middle lake kan je de lower lake al zien liggen en daar gaat het 3,5 km pad dus weer omlaag naar toe.

De death-traps bestaan nog steeds en deze twee stukken aan trappen en steile klimmen vlak achter elkaar zijn nu nog steeds het zwaarste stuk van de Joffre beklimming.

De stenen zijn nauwelijks nog zichtbaar door alle toevoegingen van grond en grind  en het pad is nu veel beter beloopbaar geworden.

Veilig beneden aangekomen bij de lower lake en onderweg omlaag veel mensen tegengekomen die onderweg waren naar boven en het is tegenwoordig veel drukker hier als vroeger.

Een zo goed als volle parkeerplaats en het is al voorgekomen dat er langs de weg al parkeerproblemen ontstonden door een te grote aanvoer van dagjesmensen die ook naar boven wilden.

Beneden komt de Joffre Creek uit in de Lilloet River en ga ik door naar de B&B voor een broodje en een droog shirt.

De twee huiskatten zijn altijd in de buurt als er mensen aankomen. Broer en zus en ontzettend lieve katten.

Na de lunch weer een rondje One Mile Lake gewandeld en ook nu was het rustig, net als gisteren. Wel weer een Garter snake gezien in het gras.

De zwaan was er ook nog en kon ik nu beter fotograferen als gisteren.

Weer een beer gezien op dit rondje en dus nummer 17 op de lijst. Aan het einde van de middag nog een rondje op en neer Pemberton gedaan en weer 4 beren gezien.

2 jonge beren in het gras en dan is mamma nooit ver weg.

Daar is ze dus.

Ook het mannetje met oormerk was in de verte zichtbaar in het hoge gras.

Een mooi einde van een geweldige dag. Joffre weer gedaan en 5 beren erbij op de lijst, die nu op 21 staat voor deze reis. En totaal geen spierpijn, wauw!

Verder gaf de Joffre drukte wel iets om over na te gaan denken; Thornton Hatchery door de drukte al afgeschermd en reeds problemen op Joffre door een te grote aanvoer van auto's en mensen. Gaat dit in de toekomst ook op andere plekken voor problemen zorgen? Ook Jos en Rentia kunnen de drukte al niet meer aan in Campbell River en welke plaats gaat volgen?

Vandaag een rustdag in Pemberton en dus geen verplichtingen, want de rit naar Gold Bridge is nu eenmaal niet mogelijk met een normale auto. Ik ben wel begonnen met de rit door de Pemberton Meadows tot aan het begin van de Hurley die naar Gold Bridge gaat en een klein stukje gereden om even te kijken en daarna weer om te keren, om geen risico met deze huurauto te nemen.

Aan het begin van de Hurley is deze Hollandse geitenfarm gelegen van de familie van Loon en volgens Canadese gewoonte staat het oude materieel gewoon langs de weg weg te rotten......

Dit is de Pemberton Meadows en deze ligt netjes ingeklemd tussen deze twee bergketens. Het is hier erg mooi met veel grote boerderijen.

Het begint al weer aardig warm te worden en snel nog even een paar plaatjes van de dieren genomen, want de rest van de middag ga je die niet meer terugzien. Eerst even naar het vliegveldje van Pemberton gereden en daar even gekeken bij de kisten die daar stonden en meteen ook even nagevraagd of er nog ruimte was op de geplande helicopter rondvluchten, maar die waren allemaal volgeboekt voor de komende 5 dagen, dus helaas pindakaas. Whistler Air had nog wel ruimte genoeg in de watervliegtuigen zag ik op hun site, maar daar had ik nu even geen zin in. Een helicoptervluchtje rondom Whistler/Pemberton had mij veel leuker geleken. Terug gereden naar het dorp en daar lekker gaan wandelen.

Er waren deze dag 3 trouwerijen verspreid over het dorp aan de gang en eentje in het clubhuis van de golfclub meteen achter het vliegveld en hier komt het bruidspaar aangevlogen.

Pemberton station, oftewel de bakkerij met koffiehuis en hier een bakkie koffie en een bagel genuttigd.

De farmers market en tevens de plek voor bijeenkomsten en andere zaken in het dorp.

Lekker rondgewandeld in het dorp en daarna terug gegaan naar de B&B voor twee uurtjes.

Na de twee uur rust, waarin ik de aflevering van Voetbal Inside even online heb gekeken, weer terug gegaan naar "het" weiland van de beren en de eerste kwam na 10 minuten wachten al tevoorschijn en verdween ook weer snel. Ik ben gewoon blijven zitten en mijn geduld werd beloond, want er kwamen er meer tevoorschijn.

Deze beer trok mmet zijn linker achterpoot en had duidelijk last/pijn.

De zon zakt langzamerhand weer weg en dan is er een prachtig lichtspel te zien langs de bergflanken.

Het zonlicht strijkt prachtig langs Mount Currie.

De regenboogkleuren in de wolken boven de bergtoppen, gewoon heel erg mooi om te zien.

Deze donkere beer had ik al eerder gezien vanmiddag en je moet goed blijven opletten om niet dubbel te gaan tellen. Weer 4 verschillende gezien deze avond en de berenteller gaat lekker door zo en staat nu op 25 stuks. Eenmaal terug in de B&B even opgefrist en daarna samen met de Engelse gasten naar de Thai in Mount Currie gereden voor het avondmaal. Lekkere hete kip gegeten met een koud biertje daarbij. Het kon slechter afgerond worden vandaag. In deze 18 dagen nog geen 2200 km gereden en morgen gaan er bijna 400 bijkomen op de teller.

Na het ontbijt van vanmorgen afscheid genomen van de eigenaren en de Engelse gasten en onderweg gegaan richting Sorrento. Het eerste stuk tot Joffre hebben we met een aantal auto's klem gezeten achter een auto die bang was voor bochten en constant op de rem trapte en ook niet erg goed in zijn spiegels keek en/of niet op de hoogte was van het feit dat als je 5 of meer auto's achter je hebt dat je ruimte dient te maken...... Gelukkig gingen de voorste 3 auto's bij Joffre eraf en had ik er nog maar 1 voor mij en 1 achter mij en toen het tempo lekker opgevoerd werd door de voorste auto gingen we als een speer door de bergen en ben ik pas voor het eerst gestopt bij de BC hydro plant van Portage Lake en dat is net voor Lillooet.

Na deze korte stop doorgereden en onderweg een moeder beer en twee jonkies gezien, maar daar stonden al zoveel auto's bij dat ik doorgereden ben. Berentellerstand is nu 28. Bij aankomst op de splitsing eerst even een klein stukje Lillooet ingereden.

Lillooet en de directe omgeving zijn echt heel erg mooi en daar moet ik bij een volgende reis toch maar eens een dagje voor in gaan roosteren.

Zomaar een paar plaatjes van de rit door dit gebied. Vanuit Lillooet hwy99 tot het einde af gereden en daar rechtsaf gegaan op hwy97 om via Cache Creek naar Kamloops te rijden en van daaruit meteen door te gaan op hwy1 richting Sorrento. De rit liep erg voorspoedig en om 14.30 uur reed ik al bij Chase en dan is het doel bijna al bereikt en omdat ik nog niet gestopt was voor de lunch meteen maar de hoge overpass genomen naar het Roderick Haig Brown Park en daar even een broodje gegeten en even bij de rivier gekeken.

Langs de oever trof ik een man aan die watermonsters aan het nemen was en de temperatuur van het water aan het controleren was en hij vertelde mij dat het water nog te warm is en langzaam nu aan het afkoelen is en dat het nog het wachten is op de zalmen en die verwacht hij over ongeveer 3 weken en dus geen rivier met allemaal rode zalmlijfjes voor mij vandaag en morgen en dat is ontzettend jammer.

Vanaf de hoge overpass even een plaatje geschoten en daarna de snelweg weer op gegaan en naar Blind Bay gereden en daar even rondgekeken.

Hier ben je in Osprey country en dus leven hier veel visarenden en onderweg al 2 stuks zien vliegen. Hopelijk morgen eentje voor de lens. Op veel palen en masten dus nesten te zien die nu allemaal leeg zijn, maar in het voorjaar een prachtig gezicht moeten zijn.

De Selah Retreat te Sorrento.

En het uitzicht dat daarbij hoort.

De zeer ruime kamer met alle nodige voorzieningen.

Ik ben hier nu dus in de Shuswap vallei en vanuit hier kan ik morgen alle kanten op.

Vanaf het huis loopt de weg nog een klein stukje door en gaat daarna over in een wandelpad dat helemaal naar beneden gaat en bij Blind Bay Marina uitkomt en daar nog even naar toe gelopen als afsluiting van deze reisdag.

Vandaag een dagje Shuswap en Osprey Country en vanmorgen wakker geworden met een strak blauwe lucht en na een heerlijk ontbijt in de auto gestapt en eerst weer terug gereden naar het Roderick Haig Brown Park om bij de monding van de rivier te gaan kijken.

Bij de monding van de rivier in Shuswap Lake lagen al een paar bootjes te vissen, maar nog zonder succes. Ik sprak een visser en die vertelde mij dat er her en der al wel zalmen in het meer aan het springen waren en dat ze er dus langzamerhand aan komen. Als ik mij indenk dat het hier over een paar weken rood ziet van de zalmen word ik gek....

Vanuit het park ben ik verder gaan rijden langs de oevers van het meer tot het einde van de bewoonde wereld bij St Ives en toen weer omgekeerd en rustig aan terug gereden naar Sorrento en daar de lunch genuttigd. In een parkje deze boom zien staan in mooie herfstkleuren.

Bij Inglemont een aantal hele mooie huizen gezien en sommige hadden mooie tuinen met daar soms in een zwembad of tennisbaan, maar 1 huis had een eigen heliport....

Vanuit de straat is dit het uitzicht over Shuswap Lake. Ik ben vanmorgen dus aan de overkant geweest en ga nu naar de achterkant van de landtong rechts, want daar is nog een klein park met een waterval en ik heb vanmorgen al een paar Visarenden zien vliegen of op verkeerde plekken in bomen zien zitten ( waar ik niet bij kon komen dus...)en hoop er toch nog eentje langs dit meer voor de camera te krijgen vandaag.

Margaret Falls is een kleine waterval die in een smalle kloof gelegen is en aan de stand van de bomen in deze kloof is hier al eens met heel grof geweld veel water doorheen gegaan in het verleden.

De lokale jeugd speelt graag met deze waterval, want achter de waterval is een kleine grot waar je in kan, maar dan moet je wel eerst door het ijskoude water heen....

Brrrrrrrrr........

Er staan hier echt nog weinig bomen goed overeind. Daarna rustig langs de oevers van het meer terug gereden tot aan de snelweg en even voor de snelweg zag ik iets zitten in een boom en dus meteen de wagen gestopt en even goed gekeken en jawel, een Osprey!!!  Voorzichtig uitgestapt en een paar eerste plaatjes geschoten, maar ik stond niet goed voor het licht en moest proberen aan de andere kant van de boom op het strand te komen zonder dat de vogel weg zou vliegen.

Het is een jonge visarend die om de paar minuten begon te roepen naar een van de ouders, die verderop boven het meer aan het jagen was.

Omdat het jong de ouder goed in de gaten hield kon ik heel rustig een trappetje omlaag nemen en aan de goede kant van het licht komen en ben toen gewoon lekker aan het genieten en fotograferen gegaan en ook een paar stukjes film geschoten. Terwijl ik het jong in de gaten hield zag ik hoog in de boom nog iets bewegen en dat is de tweede ouder, die lekker een visje voor zichzelf aan het opeten was.

Nadat de ouder er boven het visje opgegeten had hield ik deze meer in de gaten als het jong, want ik gokte erop dat deze zou gaan vliegen en natuurlijk ging het jong toen op de vleugels en vloog een klein stukje terug naar het nest bovenop de paal.

En vanaf het nest ging het bedelen voor voedsel meteen weer door, maar nu hoorde ik nog een roepende Osprey aan de andere kant van mij en keek meteen omhoog.

Een tweede jong en de ouder ging nu ook op de vleugels en voegde zich bij de andere ouder verderop boven het meer.

Met 1 jong ergens weer terug achter de bomen en het andere jong terug op het nest was het voor mij genoeg zo en met 400 geschoten plaatjes rijker weer in de auto gestapt en meteen na het invoegen op de snelweg zag ik weer wat vliegen en meteen de volgende afslag genomen en weer uit de auto gestapt.

Diverse kleine groepjes Kalkoengieren draaiden lekker rond op de thermiek en daar ook weer heerlijk van staan te genieten. Helaas vlogen de meesten aan de kant van de zon en dus weinig kans op spectaculaire plaatjes, maar zo'n 25 gieren draaiden daar in de lucht rond en dat was een prachtig gezicht.

Zo'n rondje langs de oevers van dit meer brachten toch weer 111 km erbij op de teller en meteen weer afgetankt voor de dag van morgen. Straight south naar de grens met Amerika; Osoyoos!

Vanmorgen met prachtig weer vertrokken vanuit Sorrento en via hwy97 zuidwaarts gereden naar Osoyoos. Eerste stop onderweg was bij Kekuli Bay aan Okanagan Lake om even de benen te strekken en  een plaatje te schieten.

Na het passeren van Vernon beginnen de bergen er anders uit te zien en wordt de kleur meer geel dan groen en zie je dat je een droger deel van het land binnengereden bent.

Volgende tussenstop was op Kelowna Airport en daar stonden heel veel kleine kistjes, maar ook echte airliners en zelfs een paar mooie VIP kisten en een paar oude wrakken. Daarna ook even op Penticton Airfield gekeken en dat is een kleiner veldje in deze regio.

Vanaf de weg gezien leek dit mij een leuk plaatsje en dus even gestopt in Okanagan Falls en hier heerlijk rondgewandeld.

Uitzicht vanuit Osoyoos centrum en dat ziet er leuk uit. Vanaf hier ga je omhoog via hwy3 en dat is de Crowsnest Highway en bovenop de eerste klim ligt de B&B.

Hier loopt de grens links door het midden van de foto heen en de linkerkant is reeds Amerika

Het uitzicht in deze bocht met kleine parkeerplaats is erg mooi en nu nog een klein stukje klimmen en ik ben er.

Ik ben nu boven bij de B&B en kijk zo terug naar de bocht waar ik 5 minuten geleden nog stond.

Het uitzicht vanuit mijn kamer is waanzinnig mooi

De zon gaat onder en om half negen gaan we de observatory in om met de telescoop te spelen

Osoyoos by night en een heerlijk uitzicht om van te genieten.

Net als de andere gasten heb ook ik een paar foto's van zonnestelsels mogen maken en dat was erg leuk en leerzaam om te doen. Morgen krijg ik de plaatjes op een schijfje en zal ik er een paar plaatsen.

Vandaag al weer dag 22 en ik ga de omgeving van Osoyoos bekijken. Na het overheerlijke ontbijt ben ik eerst naar het Desert Centre gereden om daar rond te kijken en daar hebben ze alle in deze regio voorkomende planten en struiken bij elkaar geplant en het ook leefbaar voor wilde dierern gemaakt en daar ook nestgelegenheden voor aangelegen.

Er was geen wildlife te bekennen deze ochtend en dan loop je eigenlijk alleen maar naar struiken te kijken. Hier is wel een van de weinige plekjes in Canada waar Cactussen in het wild groeien.

Opeens gingen alle raven op de vleugels en was het zoeken in de lucht naar de oorzaak.

Een mooie grote roofvogel dus en nu nog even opzoeken wat voor soort dit is.

Binnen in het centrum veel opgezette dieren die hier voorkomen, waaronder een aantal uilensoorten. Na dit bezoek terug gereden naar het dorp om te gaan wandelen op Haynes point.

200 meter zwemmen en je bent in Amerika!

Veel vogeltjes op deze landtong en met alle campers die hier geparkeerd staan zal er ook voldoende voedsel te halen zijn.

Je staat hier nu op de grens met Amerika en het enorme moderne hekwerk moet je tegenhouden van daar overheen te klimmen

Dit dus.....

De linkerkant van het hekwerk is dus Canada en rechts de USA.

Links van de boompjes bij het gebouw is dus de USA en je ziet de grens gewoonweg lopen.

Het karrenspoortje dat je kunt zien is dus de grens, zonder enig hekwerk of wat dan ook. Wat zal Trump hiermee gaan doen als hij de kans krijgt?

Dan terug naar gisteravond en ook weer vanavond. Dit is Messier27 en dat is de Dumbbell Nebula.

Dit is Messier 31 en dat is de Andromeda Galaxy en hiermee gaan we over een paar miljoen jaar mee botsen, want deze komt onze kant op. U bent gewaarschuwd. De streep is een satelliet die tijdens de 90 seconden belichting door dit deel van de hemel voorbij vloog.

Dit is Messier 51 en dat is de Whirlpool Galaxy en die is te vinden net onder de laatste ster van de grote beer.

De vierde foto die ik mocht nemen was die van de maan en via deze camera krijg je die veel mooier als dat ik met mijn eigen spulletjes kan maken.

Morgen naar Hope en daarna al weer terug naar Vancouver...........

Na de rustige dag van gisteren vandaag een reisdag van nog geen 300 km naar Hope en dus kalm aan. Na het ontbijt de auto geladen en beneden in het dal afgetankt en de 3 op gegaan richting Hope. Dit is een afwisselend gebied en heerlijk om doorheen te rijden.

Hwy3 is de Crowsnest highway en slingerd zich hier tussen de heuvels en bergen door en een hele mooie rit gehad tot de eerste stop en dat was Manning Park. Dit park heeft meerdere ingangen en mogelijkheden, maar ik ben naar het Lightning Lake gereden en ben daar lekker gaan rondwandelen.

Het was heerlijk weer en in het meer waren de forellen aan het springen achter de overvliegende muggen aan en ook dat was leuk om te bekijken.

Kawkawa Lake in Hope en vlak hierachter ligt de toegangsweg naar de Othello Tunnels

De Othello Tunnels zijn oude spoortunnels die nu een wandelpad zijn geworden en daar lekker doorheen gaan wandelen.

De rivier loopt hier vlak langs en de rotswanden gaan hier steil omhoog.

Na de heerlijke wandeling hier weer in de auto gestapt en naar het motel gereden en ingecheckd. Ik was de tweede klant voor vandaag en binnen een half uur stond het terrein helemaal vol.

Een groep Amerikanen met Austin Healeys kwam gezamenlijk aangereden en vlak daar achteraan nog een personenauto met Hollanders en twee auto's met werklui en dus zit het motel helemaal vol voor deze avond

Dit was de mooiste van het stel en na even lekker onderuit gezeten te hebben weer in de auto gestapt en naar Rolly's gereden in het dorp voor het diner en dat smaakte heerlijk. Morgenochtend na het uitchecken hier weer heen voor het ontbijt en daarna door naar Vancouver via hwy7 en niet over de overvolle hwy1.

Omdat ik in een motel overnacht heb vanmorgen dus geen ontbijt daarbij gekregen en dus weer naar Rolly's gereden in Hope om te ontbijten en de omelet met ham en hasbrowns was teveel om op te eten en dus een deel moeten laten staan. De koffie was erg lekker en na het ontbijt terug gereden naar het motel om in te pakken en om 09.15 uur was ik klaar voor onderweg en toen eerst de 1 op gereden naar Hells Gate en dat is een omweg van 110 km op de oorspronkelijke route.

Met de kabelbaan ga je omlaag naar een vernauwing in de Fraser River en daar zijn zalm traps aangelegd om de zalmen de gelegeheid te geven om door deze stroomversnelling te komen.

Na het bezoek aan Hells Gate eerst weer 55 km terug gereden naar Hope en vanaf daar hwy7 op gegaan richting Harrison Hotsprings en Mission en rustig aan gereden en lekker de kilometers onder de wielen door laten gaan over deze route en uiteindelijk rij je dan vanaf de oostkant downtown Vancouver in.

In de verte zijn de gebouwen van Downtown al te zien en dus volg ik de weg netjes die kant op en je komt via East Hastings de stad binengereden en dat ziet er per jaar slechter uit met meer zwervers dan ooit en dat is een trieste vaststelling. Via hastings rij je door naar de 99 en richting Stanley Park en daar heb ik de auto geparkeerd om even lekker te wandelen, want het was pas 14.30 uur en nog te vroeg om mij al bij het hotel te gaan melden.

Sinds Mr Spock overleden is gaat het een stuk minder met de boom op zijn voormalige penthouse tuin.

Nadat ik mij gemeld had bij het hotel al snel weer lekker gaan wandelen en dan gaat iemand als ik meteen weer richting Canada place en de watervliegtuigen....

Na een heerlijk rondje gewandeld te hebben en weer het gevoel van de stad opgesnoven te hebben ben ik naast het hotel bij restaurant Grotto gaan zitten en heb daar een heerlijke pizza pesto opgegeten met een heerlijk koud pilsje daarbij en zo deze dag op een goede manier afgesloten. Helaas ook al veel zwervers in deze wijk en het gaat echt een probleem worden hier.

Gisteravond was het al begonnen met regenen en dat heeft het de hele nacht door gedaan en dat weet ik omdat ik het grootste deel van de nacht wakker in bed heb gelegen en niet kon slapen. Vanaf 02.15 uur klaarwakker en daarna alleen nog een paar muizenslaapjes kunnen maken. Na een lekker warme douche naar beneden gegaan en in het aangrenzende restaurant heerlijk ontbeten en de English Breakfast ging er best wel in en daarna terug gegaan naar de kamer en even het weer aangekeken en toch maar besloten om lekker een stuk te gaan wandelen en omdat het nog flink door regende geen camera meegenomen en een rondje van 5 km gemaakt en compleet verzopen weer terug gekomen op de kamer.

Het uitzicht vanuit mijn kamer en het regent nog steeds lekker door, maar voor morgen geven ze beter weer en dus ga ik daar maar van uit.

Na de 5km wandeling was ik volledig nat geregend en heb alles uit moeten hangen om weer te gaan drogen. Het is nu 11.00 uur en dus voorlopig maar even binnen blijven en wachten op beter weer en dat kwam er na 13.30 uur en dus weer op pad gegaan.

De regenwolken trekken weg en aan de horizon is zelfs beter weer in aantocht.

De Burrard Bridge met op de achtergrond de Granville Bridge en vanaf hier ga ik weer linksaf richting Canada place wandelen.

Natuurlijk weer naar De Dutch geweest voor een tosti zalm en een Heineken biertje en het was gezellig druk binnen en daar even heerlijk gezeten.

Om de hoek lag de Nieuw Amsterdam van de Holland America Line en die werd klaargemaakt voor haar volgende Alaska reis en die trips houden eind september weer op voor de wintermaanden.

Ondertussen is het weer begonnen met lichtjes te regenen en ga ik langzamerhand weer terug richting het hotel en sinds de nieuwe burgermeester van Vancouver aan de macht is gekomen heeft hij besloten meer aparte fietspaden aan te laten leggen door de stad heen ( hij is zelf een fanatiek fietser ) en die zijn duidelijk zichtbaar en zelfs af en toe afgeschermd van de doorgaande wegen. Ook op verschillende plekken greenbikes die je kunt huren. Eenmaal terug in het hotel lekker onderuit gezeten op de bank met een muziekje en toen aan het einde van de middag de zon nog even doorkwam nog een kort rondje buiten gewandeld zonder camera om even een broodje te halen voor het avondeten, want na het stevige ontbijt en de late lunch bij De Dutch hoef ik niet zo veel meer te eten vanavond.

Blik vanuit de hotelkamer naar de bergen van Noord Vancouver en morgen weer lekker op pad door de stad.

Vandaag de laatste volle dag in Vancouver en na het ontbijt gezien dat Grouse Mountain grotendeels al zichtbaar was en dus naar Capilano gereden om daar naar boven te gaan met de skytram.

Bovenop de berg is het lekker weer, maar wel frisjes en het is te hopen dat het laatste beetje aan bewolking snel weg zal gaan trekken en dat het uitzicht over de stad zichtbaar wordt.

Bovenop de berg wonen twee Grizzly's die als wezen hier terecht gekomen zijn en hier  binnen een afgezet gebied rondlopen.

Het wil nog niet vlotten met het optrekken van de wolken en toch alvast maar de peaklift genomen.

Helaas zit op de top alles potdicht en ook het uitkijkpunt bovenin de windmolen geeft geen verbetering

Dan maar weer omlaag naar het plateau en daar is het er ook niet beter op geworden.

Pas in de lift omlaag zie je de stad weer en het is niet anders.

De Cleveland dam ligt hier vlak bij en daar ook even gestopt en langzamerhand zie je de top nu wel zichtbaar worden bovenop de berg

Doorgereden naar Cypres Mountain en vanaf daar kan je de stad wel zien, maar helaas is het licht erg wazig

Weer terug in de auto en in de file terug over de Lions Gate Bridge en daarna heerlijk gaan wandelen door de stad, want het weer is ineens heel erg opgeknapt.

Met het vertrek van dit cruise schip komt een einde aan mijn dag en ga ik terug wandelen naar het hotel om daar lekker wat te gaan eten en de koffers te gaan inpakken.

Met de twee Grizzly's van Grouse Mountain komt de berenteller op 30 te staan en daar ben ik best wel tevreden mee.

Vanmorgen eerst rustig ontbeten en daarna de koffers naar beneden gebracht en in de auto geladen. Onderweg naar het vliegveld de auto afgetankt en even op Terminal South gaan staan om daar naar de vliegtuigen te kijken.

\

Voor je de grote jets en achter je het kleine waterspul en het is heerlijk om daar te staan. Terwijl ik daar stond zag ik een Buizerd aan komen vliegen en op een paal gaan zitten en daar dus even heen gelopen.

Het is nu 12.30 uur geweest en dus tijd om de auto in te gaan leveren en mij bij de incheckbalie te gaan voegen in het hoofdgebouw van de luchthaven. 3880 kilometer met deze auto gereden in 27 dagen en in totaal 212 liter benzine getankt en dus een verbruik gehad van gemiddeld 1:18,3 en dat is een mooi gemiddelde. Geen problemen bij het inleveren van de auto gehad en ook bij de incheckbalie van de KLM en de douane ging het allemaal goed en dan even een lekker plekje binnen opzoeken bij een raam om nog wat naar buiten te kunnen kijken. Om 13.45 uur kwam de PH-BQE van de KLM binnen en dat is voor mij wederom een nieuwe kist op de lijst.

Na het boarden moesten we helemaal om het hoofdgebouw heen rijden en kwamen we nog langs een oude Convair 340 uit 1954 en die kist vliegt nog steeds vrachtjes  rond.

Na het opstijgen nu eens een linkerbocht en dan vlieg je weer over bekend terrein; Steveston! Hier ben ik deze vakantie begonnen en nu vlieg ik er ook weer overheen op de terugweg. de cirkel is rond.

Boven in beeld Steveston en daaronder het George C Reiffel Bird Sanctuary en hier ben ik op dag 1 en 2 geweest.

We zijn over een andere route naar Hudson Lake gevlogen en van daaruit door naar Baffin en dit stuk van het land had ik nog nooit eerder gezien.

Vanaf Baffin hebben we een zuidelijkere route gekregen en die is zeker een half uur sneller en in plaats van via de zuidpunt van IJsland te vliegen gaan we nu in 1 rechte lijn naar het noordelijke puntje van Ierland en dwars over Engeland en dus waren we ruim op tijd voor de Nederlandse kust.

's nachts nog wel het Noorderlicht gezien en het first light moment was nog wel weer even heerlijk om van te kunnen genieten. Helaas een smerig raam en dus op veel foto's vlekjes te zien.

Egmond en dus gaat het gebeuren! Ik zit aan de linkerkant in het vliegtuig en we gaan landen op de polderbaan, dus eindelijk de eigen tuin vanuit het vliegtuig kunnen zien en platen.

Na een soepele landing en niet al te lange taxirit naar de gate kwamen we bij de douane in de file te staan en daarna waren ook de koffers nog te laat vanuit de kelder boven wegens een technische storing. Vervolgens in een taxi en file voor de Wijkertunnel en ondanks het feit dat we om 09.45 uur al op Schiphol waren toch pas 12.30 uur thuis en dat was jammer. Murphy kwam me meteen al begroeten in de gang en Droopy was eerst even afstandelijk. Ik ben weer thuis en het is goed geweest zo. Volgend jaar naar IJsland met Albertjan en daarna is alles weer open!

CANADA 2013

Dit jaar een route gemaakt die 28 dagen bestrijkt en na de toestemming van de zaak om 4 weken vrij te mogen nemen de reis verder voorbereid en de vluchten geboekt .
Ik begin in Calgary en eindig in Vancouver en dat is tegenovergesteld aan de route van 2011 .
Helaas was er niemand die deze periode in mijn huis wilde gaan wonen en dus de katten ondergebracht in het asiel te Zaandam voor de gehele vakantie . Ik had geboekt voor alle 3 katten , maar helaas moest ik Bello in laten slapen op de woensdag voor het vertrek . Vrijdagmiddag de katten weg gebracht naar Zaandam en Zaterdagmorgen door Willem naar Schiphol gebracht .


Dag 1 :
Na het inchecken lekker rustig aan gedaan en naar de gate gewandeld ( G04 ) en daar gezien dat het goed vol begon te stromen met passagiers en de kist ging dan ook helemaal vol op deze vlucht met Air Transat . Ik zit op stoel 5A en dat is lekker voorin de kist en aan het raam , zoals het hoort .
Na een goede takeoff vanaf de kaagbaan kennis gemaakt met mijn buren en dat waren geëmigreerde Hollanders die even terug waren geweest in Nederland voor familiebezoek in Groningen en al snel bleek dat het hier eigenlijk ging om de laatste vlucht van Pa ging om Nederland nog een keer gezien te hebben . Terwijl de vlucht voort duurde werd dat ook steeds duidelijker te merken aan de rest van het gezin , die moeite hadden om de zieke man de vlucht goed door te laten komen . De route die we vlogen is gelijk aan de voorgaande jaren , maar nu waren de Faeröer Eilanden eindelijk eens goed te zien en daar was ik blij mee . Na het passeren van IJsland en Groenland ben je 4,5 uur onderweg en pas halverwege , want de rest van de vlucht vlieg je reeds boven Canadees grondgebied . Na de landing op een nat Calgary de douane gepasseerd en de koffers opgehaald . Het is een klein stukje wandelen naar de parkeergarage en de aldaar gevestigde verhuurbedrijven en het bleek dat Avis deze dag een tekort aan beschikbare auto’s had en elke auto die binnenkwam deze middag werd direct weer doorgezet naar een wachtende nieuwe huurder en ook ik moest 40 minuten wachten op mijn auto . Ondertussen was mij reeds een gratis upgrade aangeboden naar een mini SUV , maar die had ik afgewezen . Na drie kwartier had ik eindelijk een autosleutel in mijn handen en liep naar parkeerplek A05 en trof daar de volgende auto aan : een heuse Ford Mustang !!!!
Ik dacht dat ik gek werd ! Het zal toch niet ! Gespannen drukte ik op de autosleutel om de portieren open te maken , maar in plaats van de Mustang gingen bij de auto ernaast de lampjes branden .
Ik drukte nogmaals op de sleutel en nu ging bij de auto ernaast de kofferbak open en moest ik concluderen dat de Mustang niet voor mij zou gaan worden deze reis en dat de auto ernaast , een nagelnieuwe Chevrolet Cruze , de mijne was voor de komende 4 weken . Zoooooo jammer………

Vanuit de parkeergarage draai je de openbare weg op en meteen zag ik waar ik was en wist ook meteen hoe ik rijden moest naar de grote weg en dan is het toch altijd lekker om gewoon weer alles vanuit 2011 weer te herkennen . Een paar kilometer over de hoofdweg gereden en dan rechtsaf de Bow Valley trail op en die ga ik nog vaker berijden de komende dagen . Al snel weer linksaf en het centrum in en daar al snel het hotel gevonden en even illegaal geparkeerd bij de ingang van de parkeergarage en snel naar binnen gegaan om in te checken . Na het inchecken de auto naar binnen gereden en de koffers naar boven gebracht voor deze ene nacht in de stad . Na het installeren in de kamer even naar buiten gekeken en het regende nog steeds en dus hoefde ik niet echt meer naar buiten om nog te gaan wandelen in de stad en daar iets te gaan eten . Ik besloot om naar het restaurant met bar beneden te gaan en daar een lekker koel pilsje te nemen en wat te eten en na twee biertjes en een broodje zalm sloeg de vermoeidheid toe en ben ik naar de kamer gegaan en heb de foto’s verwerkt en een setje op de site gezet . Al snel daarna naar bed gegaan .

Dag 2 :
Meerdere keren wakker geweest deze nacht , maar toch goed uitgerust wakker geworden en naar beneden gegaan voor het ontbijt . Bij aankomst in de zaal bleek deze al helemaal vol te zitten met een groot Duits reisgezelschap en die hielden de aanwezig obers constant bezig en duurde het even voordat ik eindelijk geholpen werd en iets te eten kreeg . Na het uitchecken weer een klein stukje noordwaarts door de stad gereden en meteen de hwy 1A op kunnen draaien en moeiteloos de stad uitgereden en dan zie je meteen al in de verte de Rockies opdoemen en dat is een heerlijk gezicht .
Met 90 km/uur tot aan hwy 1X gereden en daar zuidwaarts gegaan terug naar hwy 1 en de oversteek naar hwy 40 en Kananaskis Country in . Hier was ik nog nooit geweest en zwaar ten onrechte !
Wat is het hier toch mooi en je kunt het rijden alhier vergelijken met de Icefield Parkway , zo mooi !
Prachtige bergen , meren , uitzichten en natuurschoon . Ik ben doorgereden tot de afsluiting van hwy 40 en vanaf daar terug gereden tot de overgang naar de Spray trail , hetgeen een dirtroad is die je terug brengt tot aan Canmore . Na aankomst in Canmore was het hotel zo gevonden en kon ik mijn intrek nemen in een kamer aan de noordkant met uitzicht op de bergkam en de weg voor het hotel .
De Subway zit op 100 meter wandelen van het hotel en daar een heerlijk broodje gegeten en lokaal nog wat gewandeld langs het spoor en de wijk achter het hotel . We zijn weer thuis !

Dag 3 :
Vroeg op en na een heerlijk buffet ontbijt in de zaal schuin onder mijn kamer in de auto gestapt en hwy1 op gereden tot de tolpoort van Parks Canada en daar mijn pas gekocht voor alle bezoeken die in de planning staan . Na een klein stukje rijden kom je al aan bij Banff en daar ben ik rechtsaf geslagen de Loop road op naar Lake Minnewanka en de auto geparkeerd bij het bezoekerscentrum .
Vanaf daar heerlijk gewandeld langs het meer en diverse plaatjes gemaakt van de verschillende uitzichten die je hier hebt en de beestjes die hier leven . Heerlijk rustig aan gedaan en zonder een enkele blik op de tijd weer in de auto gestapt en doorgereden naar Two Jack Lake en ook daar lekker de tijd genomen om rond te wandelen en het voelde erg goed ; ik heb de rust al in mijn kop gevonden en die wil ik de komende 4 weken ook behouden . Banff zelf was de volgende stop en eerst naar het centrum gereden en daar even rondgewandeld en met het mooie weer dat ik nu heb moet je dan Sulphur Mountain op en dat heb ik ook gedaan . Een prachtig uitzicht heb je vanaf het gondola station en vanaf daar is het nog een pittige wandeling naar de echte top en dat heb ik ook gedaan .
Mooi uitzicht , mooie foto’s en een goed gevoel over de benen en dus veel vertrouwen getankt .
Eenmaal weer beneden met de auto naar de Bow Falls gereden en die ligt onder het Chateau en daar was het prima vertoeven en een paar hele mooie foto’s kunnen maken en eentje daarvan wil ik zeker uit gaan vergroten , net als een plaat vanuit Kananaskis Country van gisteren , en ophangen in de gang thuis . Na de Bow Falls doorgereden naar Mount Norquay , maar die bleek helaas gesloten ( in afwachting van de sneeuw ) en dus weer naar beneden gereden en rechtsaf geslagen naar Vermilion Lakes en ook daar genoten van het mooie weer en de natuur .
Na een korte rit weer terug in Canmore en wederom bij de Subway gegeten en op jacht geweest naar mooie vogeltjes die ik in de struiken en bomen gezien had ( o.a. pestvogels ).

Dag 4 :
Wederom genoten van een heerlijk ontbijt en na het uitchecken weer richting Banff gereden en vanaf daar weer op de 1A verder gegaan richting Johnston Canyon . het is ook vandaag prachtig weer en het is genieten buiten . Johnston Canyon is een leuk gebiedje , maar ik heb hier toch minder gevoelens bij gekregen als vele andere mensen , want ik ben tot beide watervallen gelopen en vond het leuk , maar niet echt bijzonder . Ben ik verwend ? In elk geval moet je niet te vroeg in de ochtend hier zijn , want dan heb je nog maar weinig licht in de Canyon en misschien heeft dat mijn oordeel negatief beïnvloed . Na een wandeling van bijna 2 uur weer terug de auto in en verder over de 1A gereden richting Lake Louise . Al snel zag ik iets bewegen in het lange gras en dat was een heuse Coyote !!! Mijn eerste !!! Deze was lekker aan het struinen door het gras en af en toe een aanval op een hol in de hoop op voedsel . Prachtig om te zien en hier zeker een kwartier gestaan . Daarna weer door en bij een bocht in de weg stonden meerdere auto’s en dus hier ook maar even gestopt en uitgestapt om te kijken wat hier aan de hand was . Er stonden allemaal statieven met filmcamera’s erop en dat bleek een groep Duitse trienspotters te zijn die aan het wachten waren op 2 goederentreinen die onderweg waren naar deze bocht . het is een mooie plek om een lange trein goed te kunnen zien en door de bocht te zien gaan langs de rivier . De eerste trein zou pas over meer dan een half uur komen en zo lang wilde ik niet wachten en dus weer doorgereden tot aan Lake Louise . Hier was het reeds erg druk op de parkeerplaats en dus ook langs de oevers van het meer . Met dit mooie weer veel foto’s gemaakt en helemaal tot achteraan het meer , onder de Beehyve , gewandeld en ook daar foto’s gemaakt . Genieten geblazen dus en ik heb er heerlijk even gezeten en van genoten . Daarna weer terug gewandeld naar het Chateau en daar ook nog wat plaatjes geschoten en toen doorgereden naar Moraine Lake , want ik had hier nog iets goed te maken vanuit 2011 . Destijds was ik daar met een koude wind en enkele sneeuwvlokken en nu met prachtig weer , dus ook de kans op betere foto’s en die kwamen er ! Ik ben de rockpile opgeklommen en heb vanaf boven heerlijk staan fotograferen en genieten van het uitzicht . Daarna terug de hwy1 op en vanaf de splitsing niet rechtdoor gegaan de Icefield Parkway op , maar linksaf verder op de hwy1 Yoho park in en naar de Takakkaw Falls gereden . Deze was in 2011 gesloten vanwege de nog aanwezige sneeuw en nu kon ik eindelijk hierheen rijden en de steile beklimming maken met de auto naar de parkeerplaats langs het riviertje . daar zie je de Falls al duidelijk vanaf de rotswand omlaag vallen en dat is een prachtig gezicht . Zowel foto’s als film gemaakt van deze plek en daarna weer de 2 gevaarlijke bochten genomen onderweg naar beneden met een autobus voor ons die naar beneden kroop en netjes aan de kant ging tussen de twee bochten in . Door naar het westen en toen even op de klok gekeken hoe ik qua tijd zat in verband met het stuk dat ik nog rijden moet naar Golden en de Goldenwood Lodge .
Ik besloot alleen nog even bij Emerald Lake te stoppen om daar nog een paar plaatjes met dit mooie weer te maken en achteraf ben ik hier erg blij om geweest , want deze zijn erg mooi geworden .
Het laatste stukje rijden was op alleen maar bekend gebied en heerlijk was het gevoel om weer bij de Goldenwood Lodge aan te komen en daar mijn intrek te nemen in dezelfde kamer als in 2011 .

Dag 5 :
Vanuit de Lodge westwaarts naar Glacier Park gereden , maar daar waren de meeste trails reeds gesloten en dus aan het eind van het park omgedraaid en weer terug gaan rijden . Ik ben gestopt bij Kinbasket Lake en daar was het erg rustig en even langs de oevers van het meer gezeten en met de beheerster gesproken . Dit is een visparadijs voor de locals en weinig buitenlanders komen hier langs.
Weer verder terug gereden en naar het Kicking Horse resort gereden , welke in 2011 gehuld was in de wolken en nu niet , maar daar bleef het ook bij , want alles was gesloten en in onderhoud totdat de sneeuw er weer komt . Ik ben terug gegaan naar de lodge voor de lunch en te kijken hoe het winter klaarmaken aldaar ging met de overgekomen familieleden die er ook verbleven . In de middag nog even de outback in geweest ( Blaeberry )en gekeken wat er hier in 2 jaar veranderd is en dat is niet zo heel veel. Een paar nieuwe huizen en straatjes erbij en verder is dit nog de grens van de menselijke bewoning in dit gebied .
Aan het einde van de middag weer terug bij de Lodge en een rustige avond gehad op het terras met het zicht op de natuur en de kolibri’s in de boom . Ook kennis gemaakt met buurman Doug , die de kolibri’s ook sterk in de gaten hield en de aankomst en vertrekdata bijhoudt voor de vogelwacht .

Dag 6 :
Na het afscheid nemen weer door Glacier heen gereden en naar Revelstoke gereden en hier Mount Revelstoke beklommen met de auto . Vlak onder de top parkeer je de auto en kan vervolgens wandelend , of met een busje , door naar de top . Ik ben gaan wandelen en het was een heerlijk stukje klimmen van iets meer als 1 km en dan kom je bezweet boven en ook boven op de berg was het erg warm en aldaar twee lokale rondjes gelopen en van het uitzicht genoten . Met een bezweet T-shirt weer terug gegaan naar de auto en doorgereden richting Salmon Arm . De temperatuurmeter liep per half uur een graad verder op en met 29 graden bereikte ik Salmon Arm en was iets vroeger als gepland bij de B&B en dus nog even naar het lokale strand gereden om daar even rond te wandelen en wat plaatjes te schieten . Kwart voor vijf stond ik weer voor de deur , maar er was niemand thuis en rond half zes maar eens gaan bellen met de bewoners en die bleken in hun buitenhuisje aan het meer te zitten en met dit mooie weer niet naar huis te willen komen en ze vertelde mij doodleuk dat ik maar een stukje door moest rijden naar het Zwitserse B&B verderop en mij daar moest melden . Helaas bleek deze al gesloten voor het seizoen en dus bij de Super8 motel aan de rand van Salmon Arm gestopt en daar een kamer genomen voor deze ene nacht . Dit motel ligt naast een tankstation en meerdere eetgelegenheden en dus alles binnen bereik , maar helaas ook vlak langs de hwy en dat bleek ’s avonds niet het beste idee geweest te zijn . De kamer was groot en ruim en alles zag er goed onderhouden uit en daarover dus niets te klagen .

Dag 7 :
Na eerst nog wat auto en motorgeluiden aan te hebben moeten horen op de weg voor het motel , toch in slaap gevallen en een goede nachtrust gehad . Het ontbijt was het slechtste ontbijt dat ik ooit voorgeschoteld heb gekregen en alleen wat sneetjes brood en een bakje met pakjes jam als beleg lagen er ter beschikking . Diep triest en een wijze les voor de toekomst ; nooit meer Super8 .
Een stukje buiten Salmon Arm heb je het plaatsje Sorrento en dat ligt aan het meer en is niet erg toeristisch ingesteld , want je mag nergens parkeren ! Iedereen heeft bordjes staan dat je niet kan parkeren en ook de open stukjes langs het meer waren voorzien van bordjes met een verbod erop .
Wel even ergens gestopt en bij met meer gekeken en daarna maar weer doorgereden richting Roderick Haig park . Onderweg nog even gestopt bij de ferry naar het eiland en toen ik weer in de auto zat bleek ik het park allang voorbij te zijn en ik kan mij ook geen enkele afslag herinneren die ik gemist zou kunnen hebben . Ik vervolgde mijn weg over de dirtroad langs de bergwand en af en toe even aan de kant voor een logging truck met bomen erop geladen . Waar geen enkele bewoning aangegeven staat op de kaart bleek toch een First Nations plaatsje te zijn en vanaf daar bleek de dirtroad ineens geasfalteerd te zijn en schoot het lekker op richting Barriere en de hwy5 richting Clearwater . Om half een was ik reeds in Clearwater en besloot meteen het park in te rijden en rond te gaan kijken . ik weet de weg in Wells Gray en dus naar de plekjes gereden die ik wilde zien en ook Bayley’s Chute weer bezocht en genoten van het geweld van het water . Ook nu was het weer boven de 30 graden buiten en nauwelijks wildlife gezien de afgelopen dagen . Om vijf uur bij de B&B en daar hartelijk ontvangen door de vrouw des huizes en mijn verblijf beneden bestaat uit een eigen woonkamer met badkamer en een grote slaapkamer . En eigen ingang beneden en vrije opgang naar de voortuin , alwaar de auto’s geparkeerd staan . Dit is een mooi plekje voor Josje .

Dag 8 :
Vandaag ga ik naar Blue River en dat is eerst een stukje rijden en dan een bootsafari door het park aldaar in de hoop op het zien van beren en ander wildlife . Na het inchecken gingen we met de boot het water op en hadden de hond mee , maar na nog geen 200 meter varen kwam er een andere boot langs die even vlak voor ons kwam liggen en waarop de hond netjes overstapte en weer mee terug ging naar de barge . Deze truc is duidelijk een dagelijks ritueel en een leuk extraatje voor de gasten .
We zijn het meer op gevaren en aan de westoever werd er al snel een beer gezien en daar zijn we even bij wezen kijken om wat foto’s te maken . Hierna zijn we naar de achterkant van het meer gevaren en laagvliegend de rivier op gegaan en dat is best wel spectaculair en leuk om te doen .
Na het racen door de estuary zijn we even bij een watervalletje gaan kijken en daarna weer naar de westoever om nog even bij de beer te gaan kijken , die ook duidelijk last had van de warmte en er maar bij was gaan zitten met zijn kop onder een takje . Na de ontscheping weer terug in de auto en even naar het lokale plaatsje gegaan en daar even bij het meertje gekeken en geen toegang weten te vinden tot het riviertje dat achter het dorp loopt en een zalmen mekka zou moeten zijn in deze tijd .
’s Avonds met de heer des huizes in de tuin gezeten en genoten van een praatje met een drankje erbij .

Dag 9 :
Sinds gisteravond werkt de laptop niet meer na behoren en dit is sinds ik een upgrade van Microsoft heb gehad . Ineens werken Word en Excel niet meer en kan ik niet meer bij mijn bestanden . Vanavond maar eens kijken wat ik hier aan kan doen . Vandaag ga ik vanuit Clearwater rijden naar Pemberton en ik ga via de noordelijke route rijden en dat is langs 100Mile House en Lilloet en dan door naar Pemberton . het is nog steeds erg mooi weer en de reis is voorspoedig verlopen . Onderweg gestopt bij Lilloet en sommige mooie uitzicht punten en even bij Joffre om naar de Lower lake te kijken en even de sfeer op te snuiven . Ik ga hier in de komende dagen terug komen om de berg te beklimmen ( poging 3 !! ) . Nu eerst door naar de B&B in Pemberton en die ligt vlak achter de B&B waar ik twee jaar terug verbleef . Even nog bij 1 Mile Lake gekeken alvorens mij te melden en ik ben de enige gast voor de eerste nacht en morgen komt er ander volk bij . Het huis is erg groot en alleen in die grote woonkamer is niks voor mij en gelukkig is er boven nog een kleine living en die stond mij beter aan . Een heerlijke bank en alles binnen handbereik . Ik vermaak mij hier wel .

Dag 10 :
Het is gisteravond bij aankomst beginnen te regenen en dat doet het nu nog . Geen Joffre vandaag dus en dus ga ik toeren door de omgeving en kijken wat ik kan zien aan moois . Ik ben eerst naar de forest road gereden die richting de hotsprings gaat , maar die was wegens constructiewerkzaamheden gesloten en dus weer omgekeerd en naar Dárcy gereden . Daar Birkenhead Lake bezocht en Adams Lake en achteraf ben ik een paar honderd meter van de vistraps geweest die achter Adams Lake liggen ……..Je kunt niet alles van tevoren weten , helaas………..
Op de terugweg even gekeken bij het vliegveld en bij 1 Mile Lake en even wat inkopen gedaan bij de supermarkt om de avond goed door te gaan komen . Geen beste dag gehad vandaag en dat kan ook .

Dag 11 :
Na het ontbijt even gekeken naar de weersvoorspellingen en die zijn ook nu niet gunstig , maar wel met mogelijkheden in de middag . Ik ben naar Nairn Falls gereden en daarna door naar Whistler .
Hier ben ik naar Cheakamus Lake gereden en heb daar is het bos gewandeld en daarna terug gereden naar het meer , alwaar Whistler Air gevestigd is . Hier ook even rondgekeken en gezien dat de wolken tegen de berg aan het optrekken waren en dus besloten dat het nu moest gaan gebeuren en dus snel terug gereden naar Pemberton om een broodje te eten en daarna door te rijden naar Joffre en de klim te gaan doen . Eenmaal daar eerst weer even bij de Lower Lake gekeken en toen het pad op richting Middle Lake . Het eerste stuk is wandelend te doen en heeft zowel stijgende delen als iets vlakkere delen , maar na een kilometer is er niets meer vlak en gaat het pad langzamerhand over in stenen en later ook in boomstronken . Al snel voelde ik de krachten in de benen minder worden en moest het uit de motivatie gaan komen . Na twee kilometer klimmen was ik totaal gesloopt en kon nauwelijks meer verder en daar kom je even bij het riviertje uit dat tussen de meren omlaag stroomt en daar even op adem gekomen en toen weer verder gaan klimmen . Er leek geen einde aan te komen en totaal gesloopt stopte ik even voor een slokje water en op dat moment kwamen twee Frans Canadese Jongens voorbij die tegen de berg oprenden en dat zonder enige moeite konden doen. Ik kon nu niet blijven staan en moest verder , hoe zwaar ook . Uiteindelijk Middle Lake gehaald en even rustig daar staan kijken en daarna doorgewandeld naar de achterkant van het meer , alwaar het pad weer verder omhoog gaat neer de Upper Lake . Als je eenmaal Middle Lake gehaald hebt heb je het zwaarste achter de rug en kan je de laatste kilometer klimmen naar de Upper lake en aldaar aangekomen was het een prachtig gezicht . De Gletsjer kraakte als een onweersbui en het water stroomde vanuit deze gletsjer naar beneden het meer in en het waterpeil in het meer was hoger als dat ik op foto’s van anderen gezien heb . Bij het uitkijkpunt kwam ik de 2 Franse jongeren ook weer tegen die nog zeiden : You’ve made it ! en dat klopt !   I HAVE MADE IT !!!!!
Na het maken van foto’s en film heb ik nog even een traan weg gepinkt en het zweet weg geveegd alvorens ik weer ben begonnen aan de afdaling van de berg . Twee en een half uur geklommen en in anderhalf uur weer terug naar beneden . Eenmaal beneden weer terug gereden naar het dorp en bij de mobiele pizza kraam een slice gehaald en doorgereden naar de B&B en daar een heerlijk biertje genuttigd en een lange douche genomen . Eenmaal onderuit op de bank kwam de vrouw des huizes langs en die had mij weg zien gaan in de middag en kwam vragen of de Joffre gelukt was . Erg leuk .
Een droomwens is in vervulling gegaan en hopelijk gaan er nog een paar uitkomen deze vakantie .

Dag 12 :
Ik had gekozen om de ferry van 12.40 uur te nemen vanuit Horseshoe Bay naar Departure Bay Nanaimo en dus voldoende tijd om te ontbijten , de auto in te pakken en afscheid te nemen van Allison en het huis . Kwart over negen in de auto gestapt en na een voorspoedige rit ruim op tijd bij de ferry terminal . Na het boarden lekker op het dek plaats genomen en genoten van het mooie weer en het uitzicht en zoals bekend krijg je aan de linkerkant een mooi zicht op Vancouver en rechts van de Channel Islands . Na aankomst in Nanaimo is het even druk om naar de hoofdweg te komen , maar daarna rij je al snel weer rustig en is het een makkie om naar Campbell River te rijden . Halverwege ben ik de snelweg af gegaan en langs de kustweg gaan rijden , want die is veel leuker en je ziet meer . Gisteravond nog de bevestiging gekregen van Eagle Eye dat de Orca tour door zou gaan en dus eerst even naar de haven gereden om te kijken alwaar ze gevestigd zijn en dat was snel gevonden . Daarna door naar de B&B en bij aankomst was dit even schrikken , want het huis zag er niet in geweldige staat uit en na de Lilloet River Lodge in Pemberton is dit wel even een grote stap terug in luxe en die had ik niet verwacht . Na de kennismaking met de eigenaresse even de kamer bekeken en die zag er goed uit , maar het was wel weer schrikken bij het zien van een vrijstaand oud bad in de badkamer en het ontbreken van een douche . Na het avondeten in het dorp nog even naar de landtong achter de haven gereden en daar genoten van het uitzicht , de bootjes en de watervliegtuigen die daar zowel liggen als oude wrakken op de kant die of in onderhoud zijn , of te koop staan of sloop klaar zijn voor onderdelen .Dag 13 :
Na een goede nacht wakker geworden en op het afgesproken tijdstip naar de ontbijttafel gegaan en Wendy had een heerlijk ontbijt gemaakt en we hebben lekker zitten te praten . Ik vroeg naar de douchemogelijkheden in het huis en ik kon gebruik maken van haar eigen badkamer en douche en dat was een hele opluchting .
Daarna naar de haven en daar in persoon kennis gemaakt met Jos en Rentia en dat was leuk.
We wisten voor het vertrek al dat de Orca’s te ver weg waren gezwommen gisteren en dat ze ergens bij Telegraph Cove rondzwommen en dat is te ver om met de boot te doen in de tijd die we hebben .
we zijn zo ver als mogelijk westwaarts gevaren en vanaf daar rustig terug gaan varen en hebben 3 beren gezien en erg veel dolfijnen en zeeleeuwen en de tussenstop op Stuart Island was erg gezellig .
Goed weer , maar geen geweldige score vandaag . Het is en blijft de natuur en die heb je niet in de hand . ’s Avonds nog weer even langs de landtong gereden en naar het uitzicht gekeken .

Dag 14 :
Vandaag de Grizzly Tour en door de aanhoudende regen werd deze vertraagd van 10.30 naar 12.00 uur en na de lunch in het kantoor van Eagle Eye hebben we ons dik aangekleed en zijn aan boord gegaan voor anderhalf uur racen door de regen naar de Bute Inlet en de Homalco Indianen . Net als gisteren zat ik voorop en heb het best koud gehad onderweg naar de Bute en daar aangekomen moesten we even wachten en op de kop van het land liep een vrouwtje Grizzly met 2 cubs en die waren in het slechte weer slechts als schimmen te zien . Eenmaal aan wal zijn we naar het centrale cabin gegaan en hebben daar onze doorweekte pakken uit gedaan en rond de houtkachel neergelegen om een beetje te kunnen drogen . Eenmaal onderweg zagen we al snel een Mannetje Grizzly en even verder kwamen we uit bij dezelfde toren als dat ik in 2009 de Grizzly gezien had en nu stond daar een vrouwtje Grizzly met 3 cubs te vissen en dat uitzicht zal ik nooit meer vergeten . Wat een geweldig moment was dit zeg ! Zo mooi ! Wat een droom om dit mee te mogen maken !
Links hiervan liep een mannetje Grizzly en die ging na onze aankomst de bosjes is en kwam niet meer tevoorschijn . De moeder met cubs is de hele tijd voor ons gebleven en ik heb heel veel foto’s kunnen maken en ook stukjes film en die zullen voor altijd in mijn geheugen blijven staan . Na het genieten bij de tower zijn we weer een stukje terug gereden naar een eerdere plek en daar troffen we een moeder Grizzly met 1 cub aan en de moeder had een enorme lintworm uit haar achterste hangen en dat had ik nog nooit gezien . Weer een stukje verder nog een moeder met 1 cub en deze vluchtte meteen het struikgewas is en ging op zijn achterpoten staan en daar heb ik nog leuke plaatjes van kunnen maken . daar liep ook nog 1 solo mannetje rond en dus is ons totaal voor deze dag op 13 Grizzly’s gekomen en dat is geweldig te noemen . na wederom een natte terugreis en deels zelfs al in het donker kwamen we weer terug bij Campbell River , alwaar we 3 cruise schepen op een rijtje voorbij zagen komen en het is ongeveer het einde van het seizoen en dus waarschijnlijk de laatste tochten die vanuit Alaska terug kwamen naar Vancouver . Eenmaal aan wal nog even wat chinees eten gehaald en lekker in de B&B op zitten peuzelen .

Dag 15 :
Bij het ontbijt zat het potdicht met de mist en liepen er herten door de tuin en zo was het begin van deze dag het beste te omschrijven . In Holland ben je dan het grootste deel van de dag kwijt voordat de mist weer weg is , maar hier was het na drie uur al helemaal helder en scheen het zonnetje volop.
In de ochtenduren een draai was gedaan en de koffers even nagelopen en in de middag naar Gold River gereden en daar even rondgekeken . Het meer waar je omheen moet rijden is erg mooi en heeft veel verschillende uitzichten en dat gaf een serie foto’s waar je bij denkt dat je steeds weer bij een ander meer stond . Op de terugweg nog weer even bij de waterfront van Campbell River geweest en de boten van Eagle Eye terug zien komen van de Orca tours en nu bleken deze dichtbij te liggen en dus balen voor mij en het geluk voor de passagiers die vandaag aan boord zaten .
Morgen weer weg vanuit Campbell River en ook hier kan ik veel langer verblijven en wil hier ook in 2015 weer terug komen .

Dag 16 :
Wakker geworden met stromende regen en na het ontbijt afscheid genomen van Wendy en de auto geladen voor de volgende rit en wel die naar Tofino . Eerste stop was bij Little Qualicum Falls en daar was het even iets minder nat buiten en dus even naar de falls gewandeld en aldaar gekeken . Vlak daar voorbij heb je de oerbomen van McMillan forest , oftwel Cathedral Grove , en daar ook even gestopt . Ik stond al snel weer oog in oog met de Amerikanen die ook aan boord zaten van de boot naar de Grizzly’s vanuit Campbell River en dat was weer even gezellig . Langzamerhand begon het weer op te knappen en dus verder naar Port Alberni en Stamp Falls . Eenmaal daar aangekomen was het zonnetje tevoorschijn gekomen en heb ik kunnen kijken naar deze watervallen en de vistraps die hier voor de zalmen gemaakt zijn . er werd nog weinig gesprongen door de zalmen , maar ze lagen al wel in de kommetjes voor de watervallen en ook in de vistraps zwommen ze al door de buizen .
Verder door naar Sproat Lake , maar helaas waren de waterbombers in Amerika voor het bestrijden van de bosbranden en was het meer leeg . Vlak voor de tweesprong bij Ucluelet moest ik stoppen voor een helicopter die bouwmaterialen aanvoerde op de helling boven de weg en daarna kon ik het laatste stukje rijden naar de B&B en bekend terrein . Ik werd ontvangen door Jens en ook Alexandra was weer aanwezig , maar nu als partner van Jens en niet meer als de stagiaire . Jens heeft zijn vriendin dus ingeruild voor het jongere poppetje . Na het installeren in de kamer even naar de supermarkt gereden voor wat etenswaren en verder weinig meer gedaan deze avond .

Dag 17 :
We waren allemaal gevraagd om te komen ontbijten om 07.30 uur , want vanaf 08.00 uur zou de stroom eraf gaan tot ergens rond 4 uur in de middag en dus was het druk in de ontbijtzaal deze morgen . Helaas ging de stroom er al iets eerder vanaf en 1 stel gasten had toen het ontbijt nog niet gekregen en Jens stapte meteen in de auto en heeft iets lekkers bij de supermarkt gehaald voor deze gasten . Omdat de tours voor deze dag afgelast waren wegens de windverwachting en de verwachte hoge golven ben ik naar de Hatchery van Ucluelet gereden om daar naar de beren te gaan kijken en ik werd op mijn wenken bediend . Waar je maar keek kon je een beer verwachten en soms liepen ze ineens achter je en moest je even aan de kant voor deze mooie beesten . een moeder met twee tweedejaars cubs was ook aanwezig en die maakten er een spelletje van om af en toe naar de kijkers toe te wandelen en ons achteruit de drukken over het pad wat daar ligt . Zo heb ik deze dag twee keer oog in oog gestaan met een jonge zwarte beer en dat was een belevenis op zich .
In de ochtenduren 6 verschillende beren gezien en tussen de middag terug gereden naar Tofino voor een broodje en het legen van de kaartjes uit de camera’s op de laptop . gezien het feit dat er geen stroom was kon ik geen batterijen opladen , maar had genoeg sap om ook de middag door te komen.
Na de lunch even bij de stranden gekeken wat daar allemaal te zien was en ook even bij het vliegveld
gekeken en daar kon ik de enige aanwezige kist platen voor vertrek en dus de weg overgestoken naar Long Beach en daar even gewandeld . Toen maar weer door naar de Hatchery en aldaar ging het berenfeest weer verder en ook in de middaguren 6 verschillende beren gezien . deze middag waren ook de zalmen aan het springen en ook daar wat plaatjes van kunnen maken . Wat een dag is dit geweest zeg en morgen zeker weer even terug naar deze locatie . ’s Avonds kwam iedereen met lege handen terug uit het dorp , want vanwege de stroomuitval bleven alle restaurants dicht en Josje had nog voldoende brood en beleg in de koelkast om niet om te komen van de honger .

 

Dag 18 :
Vanmiddag ga ik met de boot mee op zoek naar de walvissen , maar in de ochtenduren eerst maar weer naar de hatchery en daar stonden dezelfde mensen weer te kijken en dus voegde ik mij weer bij hun en het was gezellig . In deze paar uur 5 verschillende beren gezien en na het terugbrengen van de auto bij de B&B doorgewandeld naar de whale center en mij daar gemeld voor de tour . We begonnen met een fikse regenbui en buitengaats stonden er nog aardig hoge golven en de grijze walvis die we gezien hebben heb ik niet echt mooi kunnen fotograferen . veel zeeotters gezien en ook de Californian Seelions en nog een paar Purpoises gescoord . Al met al een mager resultaat .
Naast de whale center zit een take-away en daar twee heerlijke zalmmoten gehaald en opgesmikkeld in de B&B .

Dag 19 :
Vandaag verlaat ik Tofino en ga weer naar de oostkust van het eiland en begin eerst nog even een half uurtje bij de beren alvorens door te gaan rijden en in dit half uur nog 4 verschillende beren gezien en afscheid genomen van de mensen met wie ik daar een paar dagen doorgebracht heb . Stamp Falls weer aangedaan en daar was er al meer activiteit bij de zalmen en kon je ze door de golven heen zien duiken naar de luwte plekken en de vistraps . Onderweg naar Duncan eerder de hwy verlaten en naar Chemainus gereden en daar heerlijk rondgewandeld door het dorp en genoten van de muurschilderingen en de sfeer in het dorpje . De weg door naar Duncan was snel gevonden en langs de PNW gereden door naar de baai en vanaf daar een klein stukje door naar de Quamichan Inn . Na aankomst even buiten staan luisteren en kijken naar de verschillende vogelsoorten die ik hoorde en zag en de eigenaresse ging meteen twee birdfeeders vullen en ophangen om mij de gelegenheid te geven deze vogels goed te zien en te kunnen fotograferen . Erg aardig ! Ik had laat in de middag al gegeten en dus kon ik heerlijk een rondje wandelen buiten en ’s avonds nog even een biertje nemen beneden aan de bar .

Dag 20 :
Eerst weer naar de baai gereden , maar helaas heb je in de ochtenduren nog aardig tegenlicht en dus door naar de PNW Raptors en daar op tijd aangekomen . Ik was er om 10.30 uur en de eerste vliegshow stond pas gepland voor twee uur in de middag , maar ik had het geluk dat er een groep bejaarden vanuit Victoria naar binnen kwamen die een afspraak hadden voor een groepstour inclusief vliegshow en dus bij hun aangesloten . Vandaag is er ook een tv crew aanwezig en daar werd Manwe vrij voor gemaakt en heb ik die dus niet kunnen terugzien , maar zijn opvolger is al in training en doet het prima ! Ook de Hawk en kerkuil waren ook mooi en als klapper op de vuurpijl ging men voorvliegen met een Slechtvalk en die heb ik erg mooi kunnen platen , zelfs van dichtbij .
Na de show nog even rondgekeken en daarna in de auto gestapt naar Duncan en daar even naar wat Totempalen gekeken en in Duncan had ik geen lekker gevoel en ben daar eigenlijk weer snel vandaan gegaan . Even bij de stoplichten aan de kant gegaan om een aldaar opgestelde stoomlocomotief te fotograferen en daarna doorgereden naar Crofton en hier lekker langs het water gewandeld en genoten van de rust en de ruimte . Uiteindelijk weer terug gereden naar de baai en daarna door naar de B&B en hier ook lekker van het avondeten genoten . Een goede dag gehad .

Dag 21 :
Vandaag is het grijs en miezert het buiten en dus niet het beste weer om te gaan rijden naar de zuidwesthoek van het eiland . Aan het eind van de weg langs de PNW steek je de hwy over en ga je de Pacific Marine route op en de eerste stop is Cowichan en Lake Cowichan en in de mist is dit niet echt spectaculair , maar wat is dat dan wel …………
Door via de vele logging sites en de bergen door naar het zuiden en daar gestopt bij de brug van Port Renfrew . Men was daar aan het vissen op zalm , maar als ze er een aan de lijn kregen dook er meteen een zeehond bovenop en snoepte dan de vis van de lijn af . Ook even in het dorpje zelf gekeken en bij de Botanical Bay welke hierachter ligt . Weer terug in de auto en nu de mist is langs de kust en pas vanaf China Beach was er weer zicht en ook bij French Beach even gestopt . Al vroeg in de middag aanwezig in Sooke en aldaar even rondgekeken en de B&B opgezocht en gevonden . De cabin is leuk en achter het huis heb je een mooi terras en de eigen stijger , alwaar de boten liggen aangemeerd . Ook de boten van de zoon , die zowel een zeilboot , een vissersboot als een Zodiac bezit en deze gebruikt voor tours . De avond op de stijger was gezellig en er waren veel vrienden van de zoon des huizes aanwezig en er werden krabben en garnalen gevangen om die daarna te bereiden en op te eten .

 

Dag 22 :
Vannacht heeft het hard geregend en ook nu is het slecht weer en de vooruitzichten zijn niet al te best , maar misschien wel met wat opklaringen in de middag . Ik ben naar de Whiffin Spit gewandeld en dit is de landtong achter het huis en daar heerlijk nat geregend en na een vers setje kleren aangetrokken te hebben begon het nog harder te regenen en ben ik een groot deel van de middag binnen gebleven en heb even de administratie bijgewerkt . In de middag werd er een stormwaarschuwing voor de nacht en ochtend aangegeven , gepaard met veel regen en dus voorspeld dit niet veel goeds voor de dag van morgen . In de avonduren lekker tv vanuit Nederland gekeken en twee afleveringen van Voetbal International gekeken en daar achteraan nog een episode van Game of Thrones .

Dag 23 :
Vanmorgen wederom wakker geworden met veel regen en wind en eerst rustig aan gedaan en daarna in de auto gestapt en East Sooke bekeken en zowaar werd het in de loop van de middag even droog en kwam ook het zonnetje nog even tevoorschijn en dus nog even naar de andere spit geweest die aan de oostkant van het dorp ligt en daar even met een visser staan praten en nog een paar leuke plaatjes kunnen maken . De wind werd al snel kouder en de wolken dreigden weer met zure appelen en dus maar weer terug gereden naar de cabin en aldaar de rest van de avond geluisterd naar de regen en harde wind . Ook morgen moet het slecht weer gaan worden en dat is erg jammer .

Dag 24 :
Na het ontbijt even gewacht tot het slechte weer iets minder zou worden , maar toen dit niet gebeurde toch maar weer in de kleren gegaan en naar de Potholes gereden en daar gaan wandelen langs de rivier , die nu erg aangezwollen was en wild omlaag kwam door de bedding . Mede door het vele regenwater dat van de hellingen komt was het waterpeil hoog en ook het wandelpad langs de rivier stond her en der onder water . Op de terugweg even bij de oude vuurtoren gestopt en de doorsnede van de oude boom en vervolgens maar weer boodschappen gedaan om genoeg in huis te hebben voor de rest van de middag en avond . ’s Avonds weer een paar afleveringen van Game of Thrones gekeken en op tijd vlak gegaan . Erg jammer van het weer op dit moment .

Dag 25 :
Vandaag inpakken en terug naar het vaste land en in de regen vertrokken uit Sooke en na het passeren van Victoria kwam de zon door en werd het mooi weer en dat heb ik de rest van de dag ook gehouden . Ruim op tijd bij de ferry en ik stond vrij vooraan in de rij en kon nog even rustig rondwandelen langs de oevers en de winkeltjes , alvorens we gingen inschepen op de boot . Eenmaal aan boord lekker op het bovendek rondgewandeld en op tijd naar de voorplecht gegaan om het schouwspel van de passerende boten vast te kunnen leggen en daarna ga je even het ruime sop op om bij Tsawassen weer aan wal te komen . Na redelijk snel van de boot af te zijn gereden meteen langs de kust noordwaarts gereden en de afslag naar Steveston gemist en dat was jammer . Daardoor was ik te vroeg in Vancouver , ben wel meteen naar het hotel gereden en kon de auto aldaar alvast in de garage zetten en ben daarna gaan wandelen langs False Creek , het stadion en Chinatown . Hier voelde ik mij alles behalve lekker , want er loopt echt erg veel fout volk rond !
Uiteindelijk na een wandeling van 9,5 km weer terug gekomen bij het hotel en mijn intrek genomen in de kamer . daarna nog even bij de Seven Eleven wat inkopen gedaan en de rest van de avond doe ik niks meer .

Dag 26 :
Het regent weer eens en voor vanmorgen heb ik een lange wandeling in de planning en ga deze gewoon uitvoeren . Na het ontbijt in The White Spot lekker de wandelschoenen aangetrokken en met alleen 1 camera en een flesje water aan de wandel gegaan en vanaf het hotel naar de waterkant gegaan en vanaf daar heel downtown rond gewandeld . Dit is een wandeling van 15,5 km en gaat om Stanley Park heen , langs de totempalen , de jachthavens en langs de waterfront tot aan de Cruise terminal en vanaf daar weer terug naar het hotel . Daar even een half uur gerust en met droge kleren de kleine ferry genomen naar Granville Island om de winkeltjes te gaan bekijken en misschien nog wat leuks te kopen . Eigenlijk viel Granville wel een beetje tegen en was ik vroeger als verwacht weer terug bij het hotel en na een warme douche was de fut er wel uit voor vandaag en heb ik weinig meer gedaan die avond .

Dag 27 :
Ik had gisteravond nog wat plaatjes buiten gemaakt van de zwervers die voor de avondwinkels op de stoep zaten te vragen om eten en drinken en dat is een groeiend fenomeen , helaas……………..
Bij binnenkomst had ik een fiets gereserveerd voor de ochtend en toen ik vanmorgen beneden kwam deze opgehaald en met een ATB bike lekker weer langs de stranden naar Stanley Park gereden en nog een stukje door de stad gegaan en nog weer even bij de watervliegtuigen wezen kijken . Na 3 uur lekker rondtoeren de fiets weer ingeleverd en wandelend weer terug gegaan naar Coal Harbour en daar lekker staan genieten van het uitzicht en de watervliegtuigen en naar binnen gegaan bij De Dutch voor een hapje en een drankje . Deze Hollandse tent is leuk gedecoreerd en heeft leuke woordspelingen op de menukaart en binnen zaten diverse Nederlandse stellen . Ik werd geholpen door een Nederlands meisje en met haar nog een tijdje kunnen praten over het werken en wonen aldaar en dat blijft toch wel kriebelen . Na 2 heerlijke Heinekens weer terug gegaan naar het hotel en langzamerhand de koffers gaan pakken voor de terugreis .

Dag 28 :
Wederom heerlijk ontbeten in The White Spot en na het laden van de auto uitgechecked bij de balie en de meisjes vroegen wanneer ik weer terug kwam en ik heb beloofd in 2015 weer te komen logeren en een van de meisjes vroeg of ik next week nog tijd had om weer langs te komen . Leuke meiden en een prima hotel wat mij betreft . De rit naar de achterkant van het vliegveld was nog bij mij bekend van 2009 en moeiteloos stond ik weer op het plekje bij de float plane terminal met zicht op de baan en het vliegveld . Heerlijk anderhalf uur gestaan en in mijn hoofd afscheid genomen van Canada en deze reis . Het inleveren van de auto ging goed en zonder extra kosten de terminal in gegaan en aangesloten in de reeds vroege rij bij de incheckbalies , alwaar ook vele Hollanders stonden inclusief het stel dat ook mee was op de Orcatour vanuit Campbell River . Met deze mensen nog leuk staan praten en eenmaal door de douane heen was het weer lekker zitten bij een raam en genieten van de kisten die voorbij komen totdat ik naar onze gate moest gaan om aan boord te gaan.
Natuurlijk weer aan het raam op 5A en gelukkig in een andere kist van Air Transat . Eigenlijk had ik twee lege stoelen naast mij , maar omdat een jong stelletje met kleine niet bij elkaar op 1 rij zaten werd er even geschoven en kreeg ik toch nog 1 passagier bij mij in de rij en dat was wel jammer .
Na het taxiën naar de andere kant van het vliegveld bleek er een probleem te zijn in de cockpit en besloot de Captain de baan weer te verlaten en even naar de remmen te laten kijken , want hij had een melding dat er iets niet goed was . Na een fysieke check en een reset konden we met een kwartier vertraging toch de lucht in en terug vliegen naar Holland . Onderweg genoten van het first light op 11 km hoogte en dat gezien als een mooi verjaardagscadeau ! Boven IJsland kregen we het ontbijt en de melding dat we met een noordoostelijke wind aan zouden komen op Schiphol en dus wist ik dat we op de kaagbaan zouden gaan landen en niet op de polderbaan , zoals gehoopt .
Ooit gaat mij dit wel lukken………
Na de landing duurde het nog even voordat we de koffers weer hadden , maar daarna snel de deur door en daar stond Marijke al te wachten en die heeft me netjes naar huis gebracht . Daarna even twee uur plat gegaan op bed en daarna de boodschappen gedaan en ´s avonds het tot half elf vol weten te houden . Op zondagmorgen de katten weer opgehaald vanuit de opvang en die zagen er goed uit en eenmaal thuis waren ze snel weer gewend . Ik heb nog anderhalve week last gehad van de jetlag en daarna kon ik weer de hele nacht doorslapen .

Het is een absoluut geweldige vakantie geweest !

Dag 2 door Kananaskis was erg mooi en de dagen bij de hatchery waren geweldig , maar de klapper van de vakantie was de dag met 13 Grizzly´s in de Bute Inlet . Persoonlijk was de beklimming van Joffre een grote overwinning op mijzelf en voor mijzelf ; ik ben nog niet te oud en versleten !!!
Helaas is Sooke in het water gevallen en kon ik de vlucht naar Alpine Lakes niet maken , maar deze gaan weer op de lijst voor de volgende reis , want dat is toch wel weer de bedoeling .

Het lekkerste drankje voor onderweg.....................

Accomodaties deze reis:

Calgary : Hotel Sandman Downtown, goed hotel met bar en restaurant, gelegen in het centrum.
Canmore : Ramada Inn and Suites, hele goede plek om te verblijven en goed ontbijt.
Golden: Goldenwood Lodge, weer even het thuisgevoel bij Andy en Barbara.
Salmon Arm: Ravens Roost. Nooit meer!!!!!!!
Salmon Arm: Super8 Motel, goede kamer, wel gehorig en superslecht ontbijt.
Wells Gray : Windhaven B&B, absolute aanrader!
Pemberton: Lilloet River Lodge, mooi gelegen en hele aardige mensen.
Campbell River : Riverbank B&B, aardige dame, maar eenmalige aktie.
Orca tour Eagleeye : Perfect geregeld
Grizzly tour Eagleeye: Perfect geregeld
Tofino : Adventure Tofino, net als in 2011 erg goed.
Whale tour Whale center: Prima geregeld
Duncan : Quamichan Inn, geweldige plek en goed voedsel!
Sooke : Salty Towers B&B, leuke cabin met toegang tot aanlegsteiger en terras, erg leuk.
Vancouver : Best Western Granville/Downtown, net als in 2011 zeer tevreden.

Jos .

Na de reis van 2009 was ik er van overtuigd dat ik in 2011 weer die kant op zou gaan en ben vanaf dat moment al bezig geweest met de voorbereidingen van deze reis . Ik ben begonnen met het opmaken van een excel document en daarin alle gegevens verzameld die relevant waren voor deze trip . In het najaar van 2010 heb ik de aanvraag gedaan voor 4 weken vakantie in Juni 2011 en nadat deze goedgekeurd was ben ik de tickets gaan kopen en begonnen met het vastleggen van de overnachtingen onderweg en de excursies die ik wilde gaan doen . In November , Januari en Maart steeds weer vol bezig geweest met deze trip en inde andere maanden rustig aan gedaan om niet overvol te raken met gegevens alvorens te vertrekken . In Oktober nog wel een kleine aanpassing in het schema moeten maken vanwege de veranderde vliegtijden van de KLM .

Dag 0 / Maandag 6 Juni 2011 :

De koffers gepakt en nog een paar laatste inkopen gedaan voor onderweg . Via het internet ingechecked voor de vlucht en de tweede koffer aangemeld en daarmee is alles klaar voor vertrek . We Gaan !

Dag 1 / Dinsdag 7 Juni :

Deze dag begon bij de kapper om nog even de kop kort te laten knippen hetgeen gemakkelijker is onderweg . Laura was op tijd bij mij en we konden gemakkelijk naar Schiphol rijden zonder files . Na het inchecken van de koffers lekker rustig gaan zitten bij een koffie corner en gewacht op het moment van boarden en dat gebeurde op schema en dus konden we met minimale vertraging aan de vlucht beginnen . Voor het eerst met een MD11 vliegen en ik zit op rij 25A aan het raam aan de linkerkant boven de vleugel . De heenvlucht was erg soepel en kist gleed echt door het luchtruim en het was alleen jammer dat er veel wolken boven Groenland , IJsland en Noord Canada hingen en dus weinig kunnen zien . De landing was vanaf de kant van Richmond en dus vanaf de andere kant als dat ik in 2009 ben geland en na aankomst stonden we weer in de lange rij naar de customs die je allemaal vragen stellen en je vervolgens een code meegeven die je bij de uitgang weer dient af te geven . Ik meldde mij bij AVIS in de parkeergarage en kreeg daar de sleutels van een auto die ik even moest gaan bekijken en dat bleek een Fiat 500 te zijn en dus ben ik terug gelopen naar de balie en heb ze gemeld dat dit de verkeerde auto was en dat ik een andere wilde . Ze vertelden mij dat dit wel de juiste auto was en dat ik bij zou moeten betalen voor een grotere auto en dat heb ik geweigerd . Na minuten lang gedebatteerd te hebben over deze auto heb ik deze , onder protest , aangenomen en ben gaan rijden richting de stad . Gezien de veranderde vliegtijden kom je nu in de loop van de middag aan in Vancouver en niet meer in het begin van de avond en dat is veel lekkerder . Het hotel was erg gemakkelijk te vinden en na het inchecken ben ik een rondje gaan wandelen over de Granville Bridge en daarna door naar de Waterfront bij Canada Place en de watervliegtuigen . Morgen ga ik hier vliegen en dus alvast even de sfeer proeven . Na een stuk gewandeld te hebben ben ik terug gegaan naar het hotel om even wat inkopen te doen en even onderuit te gaan liggen . Na een uurtje rust te hebben genomen met veel moeite wat plaatjes van de eerste dag online weten te krijgen op de site , want de hotelverbinding was zeer matig .

's Avonds nog een kort rondje gewandeld in de buurt van het hotel en daarna nog even op het bed gehangen met muziek aan en tijdig gaan slapen . Ik ben weer thuis .

Dag 2 / Woensdag 8 Juni 2011 :

05.25 uur gewekt door een belletje van de zaak en deze heb ik niet opgenomen . Nadat ze de hele Maandag nog gebeld hadden met vragen had ik toch duidelijk aangegeven dat er vanaf Dinsdag alleen nog maar via de mail contact opgenomen kon worden . Vlak daarna kwam er een sms van zus Corrie binnen en dus was de toon wel gezet voor deze dag . Na een heerlijk ontbijt bij The White Spot beneden in het hotel ben ik naar de Waterfront gelopen en heb daar nog even rustig gestaan alvorens mij te melden bij Harbour Air voor de rondvlucht . Met de boarding pass in de hand lekker op het terrasje gaan zitten en na 20 minuten konden we aan boord voor de Scenic Tour en dat betekende 2 rondjes rond de stad en een rondje langs de Coastal Mountains bij Horseshoe bay . We hadden aardig weer en konden voldoende zien vanuit de kist tijdens deze vlucht . De start was minder heftig als verwcht en vrij gemakklijk kwam de kist los en klom snel omhoog over de Lions Gate Bridge richting Horseshoe Bay en de Coastal Mountains . na een rondje aldaar zijn we terug gevlogen naar Downtown en hebben daar nog 2 lokale rondjes gevlogen alvorens laag over Stanley Park aan te komen vliegen voor een korte landing op het water . Een heerlijke 40 minuten gevlogen en daarna rustig gaan wandelen Gastown in en dat viel eigenlijk wel een beetje tegen . Misschien had ik hier een verkeerde voorstelling van , maar een Chinese wijk zonder Chinese gebouwen etc is voor mij niets speciaals . De stoomklok was leuk om eindelijk in het echt gezien te hebben en om 12.30 uur gaf deze even een riedeltje stoom af en daar heb ik een paar plaatjes van geschoten . Ik ben vervolgens door gelopen naar het Oosten tot aan het nieuwe Canada Place Stadium wat in verbouwing is en daar nog even rond gekeken . Via die kant is het niet zo ver meer terug naar het hotel en daar even opgefrist en een broodje gegeten . Na de late lunch weer op pad gegaan en de Burrard Bridge beklommen en wat foto's gemaakt en daarna weer naar beneden gelopen en langs het water naar Stanley Park gewandeld en weer een stukje door het park gegaan en met het steeds mooier wordende weer kwamen ook steeds meer mensen naar buiten en was het heel gezellig langs de wandelpaden . Deze avondwandeling duurde 2,5 uur en geen last gehad van de benen en dus is dat een goed teken onderweg naar Joffre .

Dag 3 / Donderdag 9 Juni 2011 :

05.50 uur reeds op en na de douche netjes om 06.30 uur aan de ontbijttafel bij The White Spot en om 07.00 uur reed ik met de auto weg bij het hotel onderweg naar Stanley Park , de Lions Gate Bridge en Horseshoe Bay . Aldaar de circle pack tickets voor de ferry gekocht en aan boord gegaan van de boot naar Nanaimo op Vancouver Island . Het was koud en winderig aan boord en de meeste mensen waren dan ook binnen blijven zitten , maar daarmee hebben we wel 3 Orca's gemist die vlak voor de haven van Nanaimo het pad van de ferry kruisten . Alvast weer Orca's gezien deze reis en dat is een mooi begin . Vanaf de boot is het even filerijden tot aan de splitsingen en daarna is het heerlijk rustig op de wegen en rij je zo naar Qualicum Beach en Port Alberni en zo door tot in Tofino . Vlak voor Tofino heb je de Botanical gardens en daar wilde ik graag een kijkje nemen en dat heb ik ook gedaan . Vanwege het late voorjaar in Canada waren veel planten nog niet in bloei en velen hadden nog niet eens knoppen en dat viel op . Aan de achterkant van dit parkje heb je een Inlet waar in het voorjaar vaak beren te zien zijn , maar op het moment dat ik er was kon je niets zien en was er ook niets te horen aan vogel geluiden of wat dan ook . Na dit bezoek door gereden het dorp in en lokaal even een rondje gemaakt en uiteindelijk mij gemeld bij de B&B en aldaar was de ontvangst heel erg open en vriendelijk van een spontane jonge meid die zich voorstelde als Alex(andra) en ik heb de kamer aan de voorkant met zicht op de baai en een prive badkamer om de hoek in de gang .

Niks mis mee .

Er is een grote gezamenlijke woonkamer met keuken waar je van alles doen kunt en deze woonkamer is ook aan de voorkant van het huis met hetzelfde zicht op de baai van het Pacific Rim . Ik heb eerst de auto leeg gehaald en meteen even de foto's van de dag verwerkt en ben daarna nog even een rondje gaan wandelen en heb nog wat lokale plaatjes gemaakt en wat Eagles kunnen fotograferen . Het is hier erg mooi .

Dag 4 / Vrijdag 10 Juni 2011 :

Na een heerlijk en gezellig ontbijt boven in de eetkamer ben ik in de auto gestapt en richting Jensen's Bay gereden om naar wat vogelleven te kijken , maar deze weg is een woonwijk zonder publieke doorgangen naar de baai en de weg hiervoor is een dirtroad en daar ga ik met de MiniFiat niet zo maar in . De tweede stop werd Schooner Cove en dat is een mooi stukje oerbos inclusief wandelpad en deze eindigt beneden op het strand en daarna moet je dus ook weer het pad terug omhoog . Mooie bomen en fraaie foto's kunnen maken van dit park . De weg omhoog waren 195 treden en dan voel je die wel even als je weer boven bent . Een klein stukje rijden hier vandaan heb je Grice Bay en dat is de binnenkant van de baai en dus veel rustiger als de zeekant . Ook hier een paar fraaie foto's kunnen maken en daarna weer de auto in gegaan om naar de B&B terug te rijden en vanaf daar verder te lopen naar het Whale Center om vanaf daar de Beartour te gaan doen die Jens reeds voor mij besproken had . Vlak na het uitvaren van het haventje zagen we een groepje Harbour Seals op een plaat liggen en daar zijn we even gestopt met de boot om daarna door te varen het gebied in . Al snel zagen we een Eagle op een paal en ook daar even gestopt . De tocht ging verder het gebied in en er was weinig leven op de wal te zien en het weer werd er niet beter op . Uiteindelijk begon het te spetteren en daarna ook te regenen en we hebben een aardige bak water op onze koppen gehad deze tocht . Verder in de Clayoquot Sound zagen we ineens een bootje ergens voor de kant liggen en het was duidelijk dat ze ergens naar lagen te kijken en te fotograferen en toen zagen we zelf ook een zwarte vlek op de wal in een baai en daar was dus onze eerste zwarte beer van deze dag . We zijn voorzichtig dichterbij gaan varen en zijn naast de andere boot gaan liggen en hebben zo rustig kunnen meekijken naar een zwarte beer die lekker aan het eten was en weinig problemen had met onze aanwezigheid . Na een tijdje hield de beer het voor gezien en wij ook en zijn weer verder gaan zoeken langs de oevers , maar met weinig succes . Als tussenstop zijn we bij een kleine visserscommune gestopt die een open maar overdekte plek hebben langs de baai en daar konden we even toiletteren , koffie drinken en onze camera's droog maken . na deze onderbreking zijn we weer onderweg gegaan terug de Sound in via een andere route en daar zagen we uiteindelijk twee bootjes naast elkaar liggen en kregen over de radio te horen dat het hier om een moeder met twee jongen ging en ook daar zijn we bij gaan liggen en hebben nog even mee kunnen genieten van het spelen van de kids en het eten van ma in de struiken , totdat ze achter de struiken verdwenen waren en wij alleen af en toe nog een tak zagen bewegen . Vol gas tegen de wind en regen in terug richting Tofino en dat was een koude bedoening . Vlak voor de haven zagen we twee Bald Eagles bij elkaar op een zandplaat en die hebben we nog mooi kunnen fotograferen alvorens terug te keren naar het Whale Center om ons weer uit de rode pakken te bevrijden . Terug gewandeld naar de B&B en lekker een pot koffie gezet en onder het genot van een bakkie leut de foto's op de laptop geladen , verwerkt en een selectie online gezet . Als avondeten een zalmmoot gehaald bij de fish take-away en die lekker op zitten peuzelen met wat brood erbij en een pilsje . Deze avond voor het eerst problemen met de laptop gehad en voor de zekerheid even de foto's tot op heden op de memorystick gezet als backup .

Dag 5 / Zaterdag 11 Juni 2011 :

Na het ontbijt naar het haventje gewandeld en daar lag de boot van Jens en ook Adrian was weer van de partij ( dezelfde schipper als gisteren ) en we zijn netjes op tijd vertrokken richting open water en als eerste stop een Eagle nest bezocht en daarna ging de gashandle open en gingen we vooruit en moesten we al snel weer stoppen voor een Zee Otter die rustig op zijn rug in het water lag en ons aardig dichtbij liet komen om wat foto's te maken . Eenmaal buitengaats zagen we al snel Grijze Walvissen hebben daar een tijdje rond gedobberd en wat foto's kunnen maken van de ruggen , de blowouts en een paar stukjes staart . Na een melding van een moeder Bultrug inclusief jong zijn we meteen die kant op gevaren en waren net op tijd om de show mee te maken , want het jong begon te breachen toen we nog een stukje weg waren en bleef dat gelukkig doen toen ook wij gearriveerd waren en dat heeft prcahtige foto's opgeleverd en daar was ik heel erg gelukkig mee . het was gewoonweg geweldig om hier op dit moment bij te zij en te kunnen genieten van al dit moois !!!! Langzamerhand begon de tijd tegen ons te werken en moest Adrian wel omkeren en weer terug gaan varen richting de haven . Onderweg nog een papegaaiduiker gezien en kunnen fotograferen en een Stellar Seal die op een rots lag kunnen bekijken van vrij korte afstand . Eenmaal terug in de haven voelde ik mij heel erg voldaan en zielsgelukkig en de beelden van de springende Bultrug speelden nog door mijn hoofd . Eenmaal terug in de B&B meteen de foto's bekeken en wederom kunnen genieten van het moment en gelukkig voldoende goede platen kunnen maken om mee naar huis te nemen !!! Na het bekijken van de foto's en het eten van een broodje weer op pad gegaan , want het weer begint steeds mooier te worden en ik wil nog meer bekijken hier in de omgeving . Eerst naar Cinnaron Rock bij Long Beach gereden en daar even rond gekeken en hiernaast ligt Wickannish Beach en daar kwam ik een stelletje Hollanders tegen en terwijl ik met deze mensen stond te praten kwam er een andere Hollander voorbij gelopen die ook even hallo kwam zeggen . Leuk moment was dit. Volgende stop was Port Albion en Ucluelet en daar voelde ik niets bij en ben gauw weer in de auto gestapt en terug gereden richting Tofino .De auto afgetankt voor de rit van morgen en 's avonds nog even naar de kust geweest om rond te kijken en wat plaatjes van de zonsondergang te maken , maar de zon zat daar achter wat wolken en een eilandje en dus ging dat feest niet door .

Dag 6 / Zondag 12 Juni 2011 :

Ik was op tijd wakker en op tijd in de eetzaal , maar was toch reeds de laatste gast in huis en kon nog net de auto's van de rest zien wegrijden . ik heb rustig ontbeten en nog wat kunnen praten met Alex en afscheid genomen van Jens en hem bedankt voor de gastvrijheid en de twee tours . Voor het verlaten van het pand de sleutel van mijn kamer achtergelaten in een setje Hollandse klompjes voor Alex en daarna gaan rijden het dorp uit en terug naar de oostkust van het eiland . 9 Kilometer voorbij Port Alberni heb je MacMillen park met daarin Cathedral Grove en daar ben ik gestopt om naar de woudreuzen alhier te kijken en heb daar even heerlijk rond gewandeld . De dikste boom van dit park is 9 meter in omtrek en 78 meter hoog en dat is echt groot . Vanaf Parksville is het weer bekend terrein tot aan Campbell River en zonder problemen wist ik weer de inner highway te vinden langs het water tot aan de haven en heb daar even bij de Floathouse gekeken en ben daarna door gereden naar de B&B en werd daar zeer vriendelijk ontvangen door de eigenaresse . Ik had de Captains room met uitzicht op het water en de boom waar een Eagle zijn vast plekkie heeft en die heb ik ook heerlijk kunnen fotograferen deze dag . 's avonds heerlijk in de tuin gezeten onder het afdakje , want helaas regende het lichtjes . Alle batterijen opgeladen en de fototas klaargemaakt voor de dag van morgen .

Dag 7 / Maandag 13 Juni 2011 :

Na het ontbijt naar de jachthaven gewandeld en daar op tijd aan boord gegaan van de Zodiac van Captain Jack met Aaron weer achter het stuur en die was ook mee op de Grizzley tour van 2009 en hij herkende mij nog van toen , en ik hem ook natuurlijk . Het was leuk om hier weer te zijn ! Meteen na het uitvaren van de haven even wat extra passagiers opgepikt op de steiger aan de overkant en daarna een Eagle nest bezocht op de kop van het eiland . daar maakte Aaron de grote fout om vis in het water te gooien zodat de Eagles deze opvissen naast de boot en dat is niet goed voor deze beesten . Na deze vertoning ging het gas open en moest hij binnen twee minuten vol in de ankers om niet over een Bultrug te varen , want deze dook recht voor de boot op en maakte een fraaie duik naar beneden en ik kon een mooie serie schieten inclusief staartplaat en we zijn nog een kwartier tot 20 minuten daar rond blijven hangen om nog weer in de buurt van deze walvis te komen , maar zonder succes . Daar dit een 4 uurs tocht was wilde ik eigenlijk wel verder en uiteindelijk deed Aaron dit en zijn we via Ripple rock verder de inlets in gevaren rond Quadra Island . Hoe verder we deze kant op gingen , hoe slechter het weer werd en ook nu weer begon het te regenen , maar gelukkig was het nu niet zo koud als een paar dagen eerder in Tofino . Na een tijdje zagen we onze eerste beer van deze dag en die ging terug hoger de wal op na het zien van onze boot en omdat we daar bleven liggen verdween dit exemplaar verder het bos in . Later zagen we nog een exemplaar die zich ook meteen uit de voeten maakte en later nog eentje . genoeg beren te zien hier , maar niet echt lekker te fotograferen . Aaron had verder niet moeilijk gedaan met de tijd en op de terugweg hadden we nog een half uurtje gesprongen met de boot over de golven aan de achterkant van Quadra island en uiteindelijk was de tour uitgelopen tot 6 uur en waren we pas een stukje in de middag weer terug in Campbell River . Lekker terug gewandeld naar de B&B om de auto op te halen die ik daar had mogen laten staan deze morgen en na het afscheid alhier gaan rijden naar Comox voor de avondboot naar Powell River en omdat ik nog wat tijd over had even gestopt bij het kleine museum langs de luchtmachtbasis om wat vliegtuigen te fotograferen . Na het aftanken naar de ferry gereden en daar als eerste aan boord gegaan en het was al bijna donker toen we bij Powell River aan kwamen en met het laatste licht van deze dag naar het huis van John en Christie gereden en mij daar gemeld en de auto geparkeerd en uitgeladen . Na even gezellig bijgepraat te hebben mijn hokkie ingenomen en op tijd gaan slapen .

Leuk was nog dat ik bij de pier van Comox nog werd aangesproken door een oude Candese man die de Fiat wel leuk vond en verbazend veel wist van Nederland en vooral van de Oostvaardersplassen .

Apart was dat ik deze man de volgende dag weer tegen ben gekomen in de jachthaven van Lund na de boottocht met Terracentric . Door de late aankomst ion Powell River had ik weinig tijd meer om de site tijdig van verse plaatjes te voorzien , maar dat is nog wel gelukt voor het slapen gaan .

Dag 8 / Dinsdag 14 Juni :

Na een heerlijke nacht geslapen te hebben vroeg opgestaan en tijdig naar Lund vertrokken om mij bij Terracentric te melden en die was op dat moment nog gesloten . Wat later kwam er een dame aan die de boel open gooide en toen heb ik mij daar gemeld en ik bleek 1 van de 2 passagiers te zijn en de tweede was een gepensioneerde man die hier woont en vaker mee gaat op tripjes van deze aanbieder . Met wat gedruppel zijn we in de kleine zodiac gaan varen en buitenom de Copelands richting Mitlenatch gevaren en bij aankomst hebben we eerst op lage snelheid een rondje rondom het eiland gevaren om naar de beesten aldaar te kijken . In het water de Murrelets en zeehonden en op de rotsen de aalscholvers en Eagles die daar vertoeven . Na het rondje zijn we de baai in gevaren en daar aan wal gegaan en daar zaten harlekijneenden en dat was leuk om die eens in de vrije natuur te zien en niet in een dierenpark . eenmaal aan wal zijn we het binnenpad op gegaan en hebben genoten van de planten , vogels en het uitzicht richting Vancouver Island en Campbell River . Leuke plaatjes gemaakt van tijgerlelies en andere planten en net als overal moeten ze hier ook nog tot bloei komen en dat is jammer . na een gezonde lunch met veel rauwe groentes en lekkernijen wilden we weer naar de boot toe , maar zag ik tussen de stenen iets bewegen en dat bleek een Garter Snake te zijn en daar hebben we nog even rustig bij staan kijken en foto's maken . Dit was erg gaaf en mijn eerste mooie foto's van een slang kunnen maken . Er was een windje op komen zetten en na het uitvaren van de baai waren er ook al lekkere golfjes op het water en hebben we nog een lokaal rondje gevaren alvorens via de binnenkant van de Copelands weer terug naar Lund te varen . na het uitstappen ben ik bij Nancy's Bakery naar binnen gegaan voor een bak koffie en een broodje en ben daarna terug gegaan naar Powell River om lekker onderuit op het terrasje te gaan zitten en de spullen klaar te gaan maken voor de tweedaagse kajaktocht die ik vanaf morgen ga doen met John . Ik heb er zin in , dat is zeker en de weersvoorspellingen zijn goed en ook dat is een goed teken . 's Avonds de 60D even nagelopen , want die deed wat gekke dingen op het eiland die in een later stadium niet meer zijn voorgekomen en daar ben ik blij om . Ik weet ook niet wat er allemaal fout ging op het eiland , want de gekke dingen die de camera deed zijn niet echt terug te zien geweest op de beelden en dat is opvallend . In de dagen daarna heb ik nog wel last gehad van de camera die zomaar uit de AEB instelling loopt en daar heb ik tot op de dag van vandaag nog geen uitsluitsel over het hoe en wat . Gezien de prijs van CAD 150,00 is dit niet geheel de tocht geworden die ik gehoopt had en zeker niet de foto's kunnen maken die ik graag had willen maken , maar de Garter Snake heeft veel goedgemaakt en dus uiteindelijk wel tevreden met het resultaat .

Dag 9 en 10 / Woensdag 15 en Donderdag 16 Juni :

Voor deze tocht vertrokken we vanuit Oakover Arm en niet uit Lund en dat was weer eens wat anders en best leuk . na het uitvaren met de volgeladen boot zijn we westwaarts gaan varen richting Sarah Point en na een eerste tussenstop voor de koffie zijn we daar in het begin van de middag aangekomen en zijn daar overgestoken naar de andere oever en weer terug gaan varen tot aan de ingang van Grace Harbour en dat is een open inlet naar een afgeschermd deel waar veel bootjes vaak voor anker gaan voor de nacht en aan wal zijn er campeertafels waar je tenten op kunt neerzetten . na aankomst hebben we de boot hoog op de wal getrokken en zijn gaan wandelen het binnenland in naar een afgelegen zoetwater binnenmeer en hebben daar heerlijk in het zonnetje gezeten in de hoop wat wildlife te kunnen spotten , maar op een voorbijzwemmende Garter Snake en twee vliegende eenden na bleef het stil en zijn we weer terug gegaan naar onze tenten . John heeft het eten gemaakt en we hebben rustig op de oever gezeten om te genieten van de dalende avondzon en toen kwamen er ineens andere dieren tot leven in deze rustige hoek . Bonte Spechten vlogen van boom naar boom en ook de kolibri's waren nog erg actief deze avond . Ik hoorde een mooie roep van een vogel en wist meteen dat dit de Osprey was en deze hebben we ook nog een paar keer voorbij zien komen en dat was erg gaaf . Ook een mooi geluid is dat van de "Loon" en dat is de IJseend en die maakt hele mooie lokroepen en als er geen andere geluiden meer zijn draagt dit erg ver . Na een verrotte nacht , waarin ik veel en vaak wakker was , vroeg opgestaan en lekker aan de waterkant gezeten en gekeken naar de diertjes , krabbetjes en de vissen in het water tussen en rond de stenen en na anderhalf uur kwam er leven uit de tent van John en nadat hij ook de dag begonnen was hebben we ontbeten en zijn weer gaan varen . Na het verlaten van de inlet zijn we langs de oever blijven varen en noordwaarts de Lancelot Inlet ingevaren en net als vorige keren hadden we al snel weer een voorsprong op de tijd en konden we zelfs nog even een aanloop nemen de de inlet de rivier op invaren en dat met uitgaand tij en tegen de stroming in . We moesten er even hard voor trekken en daarna waren we door deze vernauwing hen en kregen we een mooi uitzicht als beloning en we zijn een stukje de rivier op gevaren en zijn daarna om gekeerd en op hoge snelheid terug door de vernauwing gegaan en daarna zijn we daar net buiten aan wal gegaan voor de lunch en om daar lekker naar de vele diersoorten te kijken die daar op laag water zichtbaar zijn en dat was echt prachtig ! . Na hier best wel lang genoten te hebben weer in de boot gestapt voor de laatste 2 vaaruren en na anderhalf uur lagen we reeds voor de haven van Oakover Arm en hebben daar nog wat rondgepeddeld langs de rotsen om de onderwaterwereld aldaar te bekijken en zo de tijd te vullen totdat Christy met de auto gearriveerd was om ons en de boot op te pikken . Eenmaal weer bij Footprint alles uitgepakt en opgeruimd en alvast de koffers weer klaargemaakt voor de volgende etappe van morgen . Ik weet dat ik erg vroeg op moet om de juiste ferry te pakken en ik ben nog even het dorp in gereden om geld te pinnen , want in Pemberton wil men cash betaald worden en dat wil ik gewoon al op zak hebben om daar niet evt mee in de problemen te komen als ergens een atm machine het niet zou doen of wat dan ook . Lekker rustig aan de foto's van deze 2 dagen verwerkt en alle batterijen weer opgeladen . Ik heb genoten op het water deze dagen , maar die nacht brak me , net als in 2009 , weer op en dus weet ik nog niet of ik in 2013 weer meerdaags ga kajakken .

 

Dag 11 / Vrijdag 17 Juni :

05.20 Uur opgestaan en mij klaargemaakt voor de dag van 2 ferrieovertochten en de rit naar Pemberton via Whistler . Na het laden van de auto nog even bij het huis gekeken in de hoop nog even persoonlijk afscheid te kunnen nemen van John , maar die was nog in diepe ruste . Naar Sechelt gereden en mij in de rij gevoegd voor de ferry en het was niet druk op deze overtocht . Tijdens deze overtocht lekker buiten op het voordek gestaan en gekeken naar de omgeving en meteen ontbeten . Na de overtocht is het een optocht van auto's naar de volgende ferry en we reden in een stoet van ongeveer 30 auto's die kant op . Bij de terminal aangekomen moest ik in rij 16 gaan staan en daar stonden alleen MPV's en andere grote bakken en daar stond ik dan met de minifiat tussen en dat leverde veel glimlachende mensen op even bij het apparaat kwamen kijken en buurten . Deze ferry is slechts 40 minuten en als je eenmaal een stukje onderweg bent zie je Horseshoe bay al om de hoek liggen en dus ben je daar snel binnen en weer van de boot af . Eenmaal op hwy99 was ik weer op bekend terrein en ben gestopt bij Shannon Falls en daar lekker even staan kijken en fotograferen en dat met licht gedruppel uit de lucht . Ter hoogte van Whistler was het weer nog steeds niet beter en met de lage bewolking die over de bergen hing had het geen nut om naar Whistler Mountain te gaan en ik ben dus doorgereden en ben pas weer gestopt bij Nairn Falls en dat ligt even voor Pemberton . Een fraai loop pad door een bossage bracht mij bij deze waterval en die was erg mooi gelegen met scherpe bochten en veel watergeweld . Vanaf daar was het nog maar een klein stukje naar Pemberton zelf en via de buitenkant van het dorp naar de B&B gereden en dat was een prachtig huis en ook prachtig gelegen in dit dal . Toen ik mij daar meldde kwam de man des huizes naar buiten en keek op van mijn aanwezigheid , want hij was niet voorbereid op nieuwe visite en de kamer die ik gereserveerd had was net verlaten door een Deens stel en dus niet gereed voor wederverhuur . Hij pakte de sleutel van het andere gedeelte en die kamer kreeg ik toegewezen en die is groter en mooier als de kamer die ik in eerste instantie zou krijgen . Na het uitpakken van de auto lekker even door de tuin en de rest van dit perceel gewandeld en genoten van het uitzicht naar alle kanten , wat is het hier mooi zeg en wat een geweldige omgeving . Na een bakkie koffie gedronken te hebben weer even lekker gaan wandelen langs de weg voor het huis , want hier staan echt hele mooie huizen . Met de grote lens op de camera lekker gewandeld en met de buurman met het mooiste huis gesproken en dat was een leuk gesprek . Dit huis staat te koop en de eigenaren gaan verhuizen naar Bliss Landing en dat is op de kop van de Malespine Peninsula bij Sarah Point boven Lund en dat is bekend terrein voor mij . Nog even het dorp in geweest voor wat boodschappen en de supermarkt aldaar is een heerlijke toko met veel verse waren en op maat gemaakte salades kan je bestellen , zo uit de bakken en het rook er heerlijk ! . 's Avonds nog een stukje gewandeld en wat vogelfoto's gemaakt in de tuin en omgeving .

Dag 12 / Zaterdag 18 Juni :

Wakker geworden met een beetje buikloop en rare maag en dus eerst even rustig aan gedaan . De koffers even gerangschikt wat inhoud betreft en even gekeken naar de status van de kleding en alleen op het gebied van sokken kom ik langzamerhand in schaarste terecht . Na het ontbijt te hebben laten zakken en de rust wedergekeerd was in de maag ben ik in de auto gestapt onderweg naar Joffre Lakes en eenmaal daar aangekomen regende het en zag je overal nog sneeuw liggen in de bermen en in het bos . We gaan het proberen en dus het bos in gewandeld en al snel loop je in 30/40 cm sneeuw en dat alleen nog maar tot het lower lake gedeelte en daar dus even rond gekeken en besloten niet verder omhoog te gaan , want het pad is nu niet goed zichtbaar en de sneeuw maakt het extra gevaarlijk , zeker op de steilere stukken . Joffre is mij niet gegund en moet dus wederom overnieuw ingepland worden ( 2013? ).

Terug in de auto en rustig aan terug naar beneden gereden naar Pemberton en daarna meteen door gegaan naar One Mile Lake en daar de auto geparkeerd . Rustig aan gaan wandelen en meteen al veel vogelgeluiden te horen en een jagende Osprey boven mijn hoofd , die even later ook daadwerkelijk omlaag dook het water in en met een vis in de poten weer opsteeg terug richting het nest , dat niet veel verderop blijkt te zijn .   In het riet ook weer een Garter Snake gezien en verderop nog eentje en dat gaat een gewoonte worden lijkt het wel . In de bosjes veel vogels te horen en af en toe te zien en plaatjes kunnen maken van een mooie Warbler en daar was ik blij mee . Na dit rondje terug gegaan naar de B&B en de foto's verwerkt . Aan het einde van de middag nogmaals naar de One Mile Lake gereden en daar nog weer een setje mooie foto's kunnen maken en ook de Osprey was er weer en had reeds een vis tussen de poten . 's Avonds genoten van de kolibri's achter het huis die in de luwte lekker op het hekje zaten en af en toe even opvlogen .

Dag 13 / Zondag 19 Juni :

Na het ontbijt en een langdurig afscheid in de auto gestapt en verder gereden op hwy99 richting Lilloet en weer via Joffre gereden om aan de andere kant van de bergen uit te komen en vanaf Lilloet was het terrein wat glooiender naar Kamloops en daar ook doorgereden tot net buiten Clearwater , waar ik op 1 plek kon tanken , toiletteren , voedsel inkopen en bij de Subway wat kon eten . In 1 stuk gereden dus en dat was eigenlijk net iets te ver , maar wel lekker opgeschoten . Na het eten en een half uur rust weer achter het stuur gestapt en tot Clearwater gereden en meteen het park in gereden tot aan Spahats Falls en daar de auto geparkeerd . Het is dan een klein stukje lopen en dan ben je bij deze mooie waterval en daar even lekker rondgekeken . Verder op de parkweg gestopt bij Canyon number 3 en dat is een kleine waterval die onder de weg door gaat . Precies om 16.00 uur was ik bij de Wells Grey Guestranch en heb mijn sleutel daar opgehaald voor Cabin 3 en daar de auto naast geparkeerd en uitgepakt . Het is een vrij simpele cabin met geen wereldinterieur , maar wel mooi gelegen en met prachtig uitzicht . na het settelen lekker een biertje gaan drinken in de saloon en meteen mijzelf ingeschreven voor het diner en dat ging in 1 moeite door . Het menu was 1 grote kippenpoot met groente en aardappelschijfjes en dat was goed binnen te houden . de rest van de avond nog wat gepraat met andere gasten uit Engeland en Nederland en voor het slapen gaan nog een razzia moeten houden in de cabin om de muggen die binnen waren te doden .

Dag 14 / Maandag 20 Juni :

Met prachtig weer wakker geworden en lekker naar de ontbijtzzal gegaan waar een moeke de scepter zwaait en de keuken runt en dat heel erg goed doet . Samen met het hollandse stelletje gegeten en gepraat en daarna zijn we allemaal onze eigen weg gegaan en ik ben naar Dawson Falls gereden en heb daar wat foto's gemaakt en ben daarna door gereden naar Helmcken Falls en die is erg mooi en valt in een mooie diepe kom . Vanuit de auto nog een beer zien oversteken en daar nog een plaatje van kunnen maken bij het voorbij rijden in de bossen . Via Redpoint naar Baileys Chute gereden en daar genoten van het geweld van het water door deze rapids en daar ook stukjes gefilmd , want foto's zeggen niks hier . Hier ook mijn eerste Moose gezien , maar die zag mij ook toen ik net een bocht om kwam gewandeld en ze sloeg meteen op de vlucht . Vanaf Shadow lake , waar ik even gestopt ben , doorgereden naar Falls Creek en hier even langs de waterkant gekeken en daarna weer door gereden naar de Green Mountain viewing tower en daar even een paar overzichtsplaatjes van het park kunnen maken . De weg naar deze toren is volgens mij het slechtste stukje weg van dit park , vol met kuilen en gaten .Eenmaal weer beneden rechtsaf geslagen om terug te gaan richting de ranch en even verderop zag ik een zwarte vlek in de berm en mijn hart begon sneller te kloppen . De auto stil gezet , het rechter raampje geopend en de camera in de hand genomen en langzaam dichter bij gereden en JA , het is een zwarte beer !!!!!Ik kon de auto laten lopen tot vlak naast de beer en begon met foto's maken en ben minuten lang alleen geweest met deze beer totdat er een tweede auto stopte en ook begon te fotograferen . Op een gegeven moment kwam er een derde auto bij staan en op dat moment graasde deze beer naast mijn auto en hapte net een groen blaadje vanaf de wegrand en tilde zijn kop op om naar de derde auto te kijken en op dat moment drukte ik de foto van de dag af en de beer besloot op dat moment dat drie auto's teveel was en liep weer terug het bos in . We zijn weer gaan rijden en een paar honderd meter verderop zagen we aan de andere kant van de weg weer een zwarte beer in de berm en die konden we ook nog snel even fotograferen alvorens ook deze weer het bos in ging en met een heerlijk gevoel de laatste paar kilometers tot aan de ranch gereden en meteen de foto's gaan bekijken op de laptop in de cabin , WAUW !!!!! 's Avonds in de saloon had bijna iedereen op de terugweg naar de ranch deze beren gezien en de stemming was hoog bij het eten en dat was de buiten BBQ met een grote duitse lap vlees met veel extra's erbij .Lekker hoor en de biertjes smaakten ook goed .

Wat een dag vandaag , een hele belevenis en de ontmoeting up close met de beer was bijzonder .

Dag 15 / Dinsdag 21 Juni :

Vroeg op en nog weer even een stukje het park in gereden in de hoop nog wat beren te zien , maar dit viel helaas tegen en dus op tijd weer terug op de ranch voor het ontbijt en wederom dit samen met het hollandse stel genuttigd en het was heel gezellig . Bij het vertrek een hert met jong gezien in de hogere berm en eenmaal weer uit het park de weg genomen richting Mount Robson en via Blue River die kant op gereden en net buiten Blue River een Bruine Beer gezien aan de overkant van de snelweg die in de berm liep en gefilmd werd vanuit een camper . Ik kon niet echt lekker stoppen hier en besloot door te rijden en achteraf gezien een verkeerde keuze, want over de rest van mijn vakantie geen enkele bruine beer meer ontmoet . Maar goed , dat wist ik op dat moment niet en besloot door te rijden . Mooi op tijd in Jasper en eerst even de auto geparkeerd in het centrum bij het station en even een broodje gegeten bij Subway alvorens door te rijden naar Patricia Lake en Pyramid Lake . Vanaf daar terug gereden het dorp in en de Cabin Cove gezocht en dat viel nog tegen . Ik moest zijn op de Patricia Crescent en kon alleen Patricia street vinden en dat bleek uiteindelijk dezelfde straat te zijn . Vreemd maar waar . De benedenverdieping telt twee verhuurunits en de kleine had ik gekozen en die was groot genoeg voor mij . na de installatie binnen weer in de auto gestapt en naar het centrum gereden om aldaar wat rond te wandelen en voedsel te kopen . Daarna in de tuin gezeten en genoten van de vogeltjes en de hoog overvliegende kisten van UPS en Fedex .

Dag 16 / Woensdag 22 Juni :

De man des huizes had mij verteld dat ik met mooi weer naar Maligne Lake moest , maar ik wilde deze dag naar Edith Cavell en morgen pas naar Maligne lake en ben dus lekker eigenwijs die kant op gereden en het weer was prachtig deze morgen . Eenmaal bij Edith Cavell genoten van het uitzicht en de Angels Glacier en Cavell lake die daaronder ligt . Ik zou doorgaan het pad op naar de Cavell Meadows , maar die bleek gesloten en dus was ik hier snel klaar . Terug in de auto terug gereden naar de Jasper Tramway , maar daar stond een lange rij wachtenden bij de lift en daar had ik geen zin in . Ik ben naar The Old Fort gereden en heb dit uitzichtpunt beklommen en het uitzicht was geweldig en Jasper leek wel een modelspoorbaan vanaf deze hoogte bekeken . Het was nu 11.30 uur en dus voldoende tijd om wat anders te gaan doen en dus maar in de auto gestapt en via Medicine Lake naar Maligne Lake gereden .

Daar een kaartje gekocht voor de rondvaart en meteen aan boord gegaan om een waanzinnig mooie tocht mee te gaan maken op het meer met uitzicht op de fraaie bergkammen daar omheen en nog steeds met geweldig mooi weer . Hele mooie foto's gemaakt deze dag en op de terugweg naar Jasper nog plaatjes kunnen schieten van herten in de berm van de weg en berggeiten op de weg . Wederom een topdag gehad vandaag , het kan maar niet op .............. Morgen beginnen bij de Jasper Tramway en daarna door naar Maligne Canyon .

Dag 17 / Donderdag 23 Juni :

Vroeg vertrokken en 08.45 uur als eerste klant bij de Tramway en samen met een Franstalige schoolklas in de eerste rit omhoog en als eerste de berg op gaan wandelen . De volgende rit is 7 minuten later boven en die voorsprong heb ik op andere mensen . Het is best wel pittig klimmen naar de top en op het moment dat ik daar was kwamen de echte bergwandelaars na 2 minuten bij mij op de top en die hebben dus 5 minuten sneller gelopen als ik over dit stuk , best wel knap . Tevreden om mij heen staan kijken en genoten van het uitzicht en toen begonnen er langzaam wolken omhoog te komen langs de bergwand en werd het zicht minder en minder . Ik besloot weer naar beneden te wandelen en de tocht met de lift naar beneden te maken en op dat moment begon het te regenen en was de keuze goed geweest . Beneden in de auto gestapt en naar Maligne Canyon gereden en met licht gespetter de tocht begonnen en onderweg begon het te regenen en later zelfs heel hard te regenen en onweren en volledig natgeregend weer terug gekomen bij de auto . Ik ben terug gereden naar de Cove om mij op te knappen en schone kleren aan te trekken en meteen de camera's droog en schoon te maken en de batterijen op te laden . Ik besloot er voor deze dag een punt achter te zetten en toen het weer opklaarde ben ik lekker in de tuin gaan zitten en ben daar niet meer uit geweest deze avond .

Dag 18 / Vrijdag 24 Juni :

Vandaag verlaat ik Jasper en ga ik de Icefield Parkway op naar Golden . Na het aftanken van de auto meteen de parkway op gereden en meteen stonden daar al weer de eerste herten in de berm en het voelde als een goed teken dat er veel moois zou gaan gebeuren vandaag . Eerste echte stop van vandaag is de Sunwapta Falls en die vielen mij een beetje tegen . De weg gaat verder langs de Sunwapta River en The Endless Chain en dat leverde geweldige vergezichten op tot aan de Athabasca Glacier en daar heerlijk even gewandeld vanaf de parkeerplaats naast de glacier tot aan de ijsrand en dat was indrukwekkend . Terug gereden naar de hoofdweg en deze overgestoken om op de parkeerplaats aldaar even de auto te parkeren tussen de sportauto's die ik daar bij aankomst al had zien staan en ik heb de Fiasco 500 tussen een Lotus en een Ferrari geparkeerd en wat foto's gemaakt , met de glacier op de achtergrond . Lachen hoor . Verderop gaat de weg in een bocht naar rechts en krijg je een mooi zicht op het vervolg van de weg verder beneden en daar een fraaie foto van kunnen maken alvorens dit stuk zelf te gaan rijden tot aan de Bow Glacier / Peyto Lake en daarna de Waterfowls Lakes , waar ik veel vogels zag en er een paar heb kunnen fotograferen . Ook bij Bow lake veel vogels en even de benen gestrekt alhier en in de verte kan je het weer reeds slechter zien worden . Ik denk dat ik geluk heb gehad dat ik in het belangrijkste deel van de dag goed weer gehad heb . Vanaf Lake Louise rechtsaf geslagen Yoho park in naar Golden en onderweg daar door noodweer gereden tot aan Golden zelf en vanaf daar klaarde het weer wat op en kon ik het laatste stuk rijden tot aan de Goldenwood Lodge , waar ik bij aankomst hartelijk ontvangen werd door de gastheer en iets gereserveerd door de gastvrouw . Ik heb de kamer boven in de Lodge zelf en dit is erg ruim en mooi met een prachtig uitzicht over de omgeving richting Golden . Nadat ik mijn wandelschoenen meteen had uitgetrokken en mijn badslippers had aangetrokken om geen vuil in het huis te brengen was de gereserveerdheid van de gastvrouw meteen weer verdwenen. na het avondeten de foto's van de dag verwerkt en nog even beneden met de eigenaren gepraat . Schatten van mensen zijn dit!

Dag 19 / Zaterdag 25 Juni :

Na een heerlijk ontbijt in de auto gestapt en weer terug gereden naar de hoofdweg en via Golden weer terug gereden door Yoho naar Lake Louise en dat is 5 kwartier rijden . Net buiten Golden mijn eerste Big Horn Sheep gezien op een bergje en daarna doorgereden naar Lake Louise en daar achter een groepje Japanse scholieren de berg op gaan wandelen vanaf het meer naar boven richting Lake Agnes . Deze tocht is een ferme klim van 3,5 kilometer met een pittig stijgings percentage en bijna boven even gestopt bij Mirror lake en daarna de laatste klim naar boven tot aan Lake Agnes en daar was het gezellig druk met mensen die allemaal blij waren boven te zijn aangekomen . Hier even staan praten met een Australische fotograaf die nog richting Vancouver Island moest en dat was een leuk gesprek. Na een wandeling naar de achterkant van het meer , waar nog ijs in het water lag en veel sneeuw op de oevers , weer de berg afgedaald en genoten van de bezwete koppies van mensen die onderweg naar boven waren ............. Eenmaal beneden was het erg druk bij lake Louise en besloot ik verder te gaan richting Moraine Lake en daar aangekomen stak er net een koud bergwindje op en vielen er een paar hagelsteentjes uit de lucht en dus was ik hier gauw klaar . Tijd om te gaan backtracken richting Golden en omdat Takakkaw Falls nog steeds gesloten is doorgereden naar de Spiral Tunnels en vanaf daar naar Natural Bridge en Emerald Lake en hier nog even lekker rond gekeken . nadat ik weer in de auto was gaan zitten vond ik het genoeg voor vandaag en ben terug gereden naar Golden zonder nog ergens te stoppen , want daar kom ik morgen allemaal langs . Na het heerlijke avondeten , wat tegelijkertijd was met het gezin , de foto's gedaan en lekker onderuit gehangen . Weer een mooie dag gehad .

Dag 20 / Zondag 26 Juni :

Op verzoek van de eigenaren iets later ontbeten en daarna lekker op mijn gemak de Blaeberry ingereden op zoek naar Wildlife en de grens van de bewoonde wereld en dat eens rustig van dichtbij bekeken . Hier is nog heel veel land te koop en is er net begonnen met het ontginnen van 5 acres stukken voor toekomstige bewoning . Helaas geen wildlife gezien en toen besloten door te rijden naar het Kicking Horse Resort en die was in laaghangende wolken verdwenen en alle wandelpaden boven waren gesloten en dus hoefde ik de berg niet op en ben terug gereden naar de Lodge en heb de rest van de middag lekker onderuit gezeten op het terras met muziek vanaf de laptop ; het betere vakantiegevoel . Toen ik voor het avondeten beneden kwam bleek mijn tafeltje niet gedekt te zijn , want mijn bord was verplaatst naar de familietafel en ik werd verzocht om bij hun te komen zitten en dat heb ik natuurlijk gedaan en het avondeten was heel gezellig , wat een ontzettend aardige mensen zijn dit !

Dag 21 / Maandag 27 Juni :

wederom laat ontbeten , samen met het gezin nadat alle andere gasten al vertrokken waren . Vandaag naar Wapta Falls en daarna door naar Field en verder zie ik het wel vandaag . Vanaf de parkeerplaats bij Wapta is het 2,5 km wandelen naar de Falls en dan sta je op de valplek van het water en dan ziet het er mooi uit , maar niet spectaculair . je kunt het pad steeds weer verder naar beneden volgen en telkens krijg je een mooiere blik op de Falls en eenmaal beneden op de oever heb je het mooiste uitzicht op de Falls en dat is geweldig ! De foto die ik hier gemaakt heb zal vergroot bij mij aan de muur komen te hangen , zeker weten ! Na hier nog even genoten te hebben en staan praten met een Amerikaans gezin ben ik weer naar de auto gewandeld en heb daar een broodje gegeten en het weer werd alsmaar mooier . Ik ben gaan rijden naar Field en heb de auto daar geparkeerd en ben de rivierbedding op gelopen en heb daar even lekker rondgekeken naar de rivier en de bergen rondom Field . Vanuit Field weer de terugreis begonnen richting Golden en bij elke parkeerplaats even gestopt om rond te kijken en evt wat plaatjes te schieten . Net voor Golden besloot ik niet een tweede poging te gaan wagen voor de Kicking Horse Resort te gaan beklimmen en dus lekker op tijd terug bij de Lodge en daar even op het terras gezeten en gaan nadenken over de toekomst . Niet alleen de toekomst op mijn werk, waar veel veranderen gaat , maar ook een eventuele grotere verandering in mijn leven . Gewoon even al mijn gedachtes op een rijtje gezet . Het avondeten weer gezamenlijk met het gezin genuttigd en wederom heel gezellig gezeten . De avond gebruikt om de koffers weer te gaan vullen en mij klaar te maken voor de rit naar Radium Hotsprings .

Dag 22 / Dinsdag 28 Juni :

Na het ontbijt en een lang afscheid ben ik gaan rijden en via Golden zelf richting Radium Hotsprings gaan rijden en deze route is niet al te lang , maar wel met veel natuur om je heen en fraaie uitzichten langs de route . Onderweg veel roofvogels gezien en ook nest gelegenheden hiervoor en ter hoogte van Brisco ben ik even van de weg af gegaan om even naar de natuur alhier bij de rivier te gaan kijken . Ik zag meteen al een Osprey nest op een paal en even verderop nog eentje en daar heb ik even staan kijken . Bij de eerste paal 1 vogel gezien die het nest beschermde en op de tweede paal zat een jong exemplaar om zich heen te kijken en dat was ook een mooi gezicht . Rondom de struiken en bomen veel vogels zien gaan en een paar daarvan ook kunnen fotograferen . In de verte helaas weer regenbuien langs de bergen en dus maar door gereden naar Radium en daar de auto even geparkeerd bij de rotsformatie die achter het dorp ligt en de gateway is naar Kootenay park . Ik heb daar even wat plaatjes geschoten en daar liepen ook berggeiten rond die mij net zo in de gaten hielden als ik hun en toen ik weer weg liep kwamen ze meteen de weg overgestoken naar mijn kant om daar in het gras verder te gaan met fourageren . Ik ben verder het park in gereden en als eerste gestopt bij Sinclair Lake en dit is een klein meertje waar je alleen het water uit ziet gaan en niet in ziet komen via een stroompje of zo , want het water komt hier uit de bodembronnen en even verderop liggen dan ook de Hotsprings in Radium . Verder gereden langs de Kootenay River tot aan het viewpoint en hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving en daarna de Simpson River gevolgd tot de plek waar in 2001 een grote bosbrand geweest is en daar even gekeken hoe het er nu uitziet . De weg verder gevolgd tot Vermillion Crossing en daar weer omgedraaid en terug gaan rijden naar Radium en bij het stoplicht eerst even de auto weer afgetankt en een broodje gegeten en daarna even de auto de wasstraat in gereden om deze even af te spoelen , want hij ziet er niet uit . daarna de weg overgestoken en na een paar honderd meter zag ik reeds de juiste straat waar de B&B moet zitten en dus nog even verder gereden om de omgeving te verkennen en achter Radium heb je de rivier lopen en daar diverse wetlands rond omheen gelegen en daar even gekeken of ik vogels kon spotten , maar het was tamelijk rustig alhier . Naar de rivierbedding rijdend moest ik door een stukje onverharde weg en dus zag de achterkant van de auto er al meteen niet meer uit met al dat stof op een nog niet geheel droge auto . De B&B was snel gevonden en na het uitladen van de auto werd ik direct uitgenodigd om op het terras een biertje te komen drinken en dat heb ik niet afgeslagen . Gezellig gezeten en gepraat en daarna ben ik boven gaan zitten om de foto's van de dag te gaan doen en 's avonds nog een rondje door deze buurt gewandeld .

Dag 23 / Woensdag 29 Juni :

Vandaag gaan we richting Calgary en het einde van deze geweldige vakantie komt in zicht en maakt mij niet erg vrolijk . Na het afscheid gaan rijden en ik kon door rijden tot aan Vermillion Crossing en vanaf daar ben ik weer toeristje gaan spelen . De eerst stop was Numa Creek Falls gevolgd door de Paint Potts en daar begon het weer eens te regenen en daar heb ik de rest van dit traject tot aan Kakanaskis last van gehad . Het volgende plekje om even te stoppen was in Canmore voor de lunch en ik was doorgereden langs Bannf en Bow Valley vanwege het slechte weer op dat moment . Deze hoek bewaar ik voor een volgende keer , 2013 of zo . Vanaf Kananaskis rij de je rockies uit en glooit het landschap nog een beetje en al snel zie je de contouren van Calgary in de verte en zie je de verschillende afslagen naar het Olympisch dorp van 1988 en meer van dat soort sights . In 1 ruk door gereden naar de stad en klokke 3 uur stond ik voor de Travelodge en kon meteen mijn kamer betrekken en dat was lekker . Na even onderuit te hebben gelegen op het bed ben ik een lokaal rondje gaan wandelen en kon geen keuze maken over een plek om te gaan eten en dus ben ik in het restaurant van de Travelodge gaan zitten en heb daar een heerlijke zalmmoot gegeten met een koel biertje er bij . Daarna weer terug gegaan naar de kamer en voor het raam gaan zitten met de camera op schoot en een drankje en hapje bij de hand en zo lekker gekeken naar de binnenkomende kisten en de ondergaande zon achter de stad en de heuvels . Nog aardige plaatjes hiervan kunnen maken en bij het invallen van de duisternis ben ik zelf ook gaan slapen .

Dag 24 / Donderdag 30 Juni :

De auto had ik gistermiddag reeds afgetankt en dus kon ik zo , na het ontbijt , naar het vliegveld rijden en daar de auto inleveren . Na het inleveren van de auto ben ik naar binnen gegaan , maar kon nog niet de koffers inleveren . De incheckbalie van de KLM opent pas om 12.00 uur en ik was er al om 11.15 uur en dus even wachten in de lounge met nog meer Hollanders die daar zaten te wachten en dat was gezellig . Verhalen gingen over en weer en iedereen had een mooie vakantie gehad en daar gaat het om . Even na 12.00 uur ben ik naar de balie gegaan en heb mij in de nog korte rij gevoegd en na het inchecken meteen door de douane gegaan en naar de gate gegaan en daar in de buurt een mooie plek aan het raam gevonden en daar heerlijk gezeten en foto's gemaakt van de kisten op het platform . Om 14.15 uur landde de PH-KCE van de KLM en nadat ik deze gefotografeerd had ben ik naar de foudcourt gegaan om mijn kleingeld op te maken en een broodje te eten en daarna ben ik ook bij de gate gaan zitten en daar was het reeds erg druk . Omdat de kist iets te laat binnen was gekomen konden we ook wat later aan boord en meteen na de start moesten we tussen wat zware buien door en was de rit een beetje hobbelig . We hadden storm in de rug en de snelheid bedroeg steeds rond de 970 km/u en boven Schotland moest de piloot zelfs tot 2 maal toe gas terug nemen , want de snelheid was op dat moment opgelopen tot 1007 en zelfs tot 1017 km/u en dat is voor mij een snelheidsrecord in de lucht . De approach naar Schiphol liep langs een voor mij vreemde route en toen ik de Polderbaan vanuit de lucht kon zien wist ik dat we een landing op de Zwanenburgbaan zouden gaan maken vanuit het zuiden en dat was voor mij een eerste keer . Na een strakke landing naar de gate en na het op pikken van de koffers meteen naar de uitgang gegaan alwaar Bob reeds aanwezig was en hij heeft mij naar huis gereden met zijn nagelnieuwe Seat Ibiza en eenmaal thuis hebben we even koffie gedronken en is Bob weer terug gegaan naar zijn werk . Eerst even iedereen ingelicht dat ik er weer was en daarna even geprobeerd te gaan slapen voor anderhalf uur , maar daar is het niet van gekomen . 's Avonds tot 22.00 uur volgehouden en toen naar bed gegaan en om 03.00 uur klaar wakker en daar heb ik de gehele week erop last van gehad en pas in dat weekeinde kon ik voor het eerst weer doorslapen en was de jetlag uit mijn systeem verdwenen .

Accomodaties deze reis:

Vancouver: Best Western Granville , goed hotel met behulpzaam personeel.

Autohuur Avis: verkeerde auto meegekregen, maar dropoff kosten geannuleerd als compensatie.

Rondvlucht Vancouver met Harbour Air, leuke tocht en een aanrader.

Tofino : Adventure Tofino, niet goedkoop, maar erg goed, ga ik zeker weer heen.

Bear tour whale center Tofino: alles goed geregeld.

Whale tour Adventure Tofino: helemaal perfect

Campbell River : Oceanfront B&B, prachtig gelegen dicht bij de jachthaven en direct aan het water.

Absolute aanrader! In 2013 graag weer daar verblijven.

Orca tour CRWW : helemaal geweldig.

Powell River: Guest house John Hermen / Footprint, Basic maar goed.

Mitlenatch tour Terracentric : dure tocht, maar wel een mooie belevenis.

Kajakken Footprint : Absolute aanrader!

Pemberton: Country Meadows B&B : geweldige mensen en locatie, aanrader.

Wells Gray : Wells Gray Guest House: vrij duur, maar het verblijf was erg leuk.

Jasper : Cabin Cove B&B : goede verblijfplek, maar niks speciaals.

Golden : Goldenwood Lodge, Helemaal geweldig en in 2013 zeker weer daar verblijven.

Radium Hotsprings : Radium Springs B&B, Leuke B&B en hele aardige mensen.

Calgary : Travelodge Calgary Airport, simpel hotel voor 1 nacht, goede matras!

We zijn weer thuis .

In deze 24 dagen 6239 foto's gemaakt en deze verwerkt in 3 fotoboeken .

3870 Kilometers gereden is gemiddeld 161 km per dag en alleen de rit van Pemberton naar Clearwater ( 451 km ) was grotendeels dagvullend en dus klopte de planning .

Het budget niet overschreden , maar dat komt grotendeels door de lage Dollarstand .

Nergens spijt van gehad of foute beslissingen gemaakt in het voortraject wat route en invulling betreft .

In 2013 ga ik weer een route maken in de regio rond Vancouver en Vancouver Island, denk ik zo.

Het zal wel weer een route worden van ongeveer 24 dagen met veel excursies en tours .

Jos .

Canada 2009 Vancouver – Vancouver 25-08-2009 tot 11-09-2009

Na jaren van dromen over een reis deze kant op besloot ik in November 2008 dat 2009 het jaar van de reis zou gaan worden en ben ik mij gaan verdiepen in de mogelijkheden en de te rijden route . In Januari 2009 naar de Vakantiebeurs te Utrecht geweest en daar verder informatie ingewonnen en het gesprek met Kuoni dat ik daar had kwam op mij goed over en uiteindelijk heb ik via deze organisatie de tickets , huurauto en de eerste twee overnachtingen geboekt . Ondertussen veel gelezen op het internet en vooral op het Canada forum en mij daar ook op ingeschreven en de route daar ter beoordeling op geplaatst . Met de reacties die ik kreeg kon ik weer verder en vooral het contact met John Hermsen ( Footprint ) was heel constructief en via Footprint heb ik de rest van de reis in een Travelplan laten vastleggen .

Dag 00 / 24 Augustus

Vandaag ingelogd bij British Airways en de tickets uitgedraaid , de stoelen uitgezocht en de bevestigingen ontvangen . terwijl ik Intercontinentaal ga vliegen hoef ik toch geen 3 uur meer van tevoren in te checken en hoef alleen nog maar mij te melden en de koffers in te leveren .

Lekker op tijd op Schiphol aanwezig , de koffers ingeleverd en nog rustig een bakkie koffie gedronken alvorens mij naar de gate te begeven . Deze werd gewijzigd en dus moest ik een stukje verder terug wandelen en vlak voor het begin van het inchecken werd de gate nogmaals gewijzigd en moesten we met de hele groep passagiers weer onderweg naar een andere gate . Met een kleine vertraging vertrokken en op Heathrow aangekomen heb je dan een overstap van anderhalf uur en dat lijkt erg veel , maar eenmaal in de mallemolen aldaar hou je nog 20 minuten over alvorens weer in te kunnen stappen in de volgende vlucht naar Vancouver . De kist ging tot de laatste stoel vol en vertrokken richting het beloofde land . De vlucht ging achter de zon aan over Schotland , IJsland , Groenland en over het Noordelijke deel van Canada en de uitzichten omlaag waren erg mooi en vanaf de zee indraaien naar Vancouver International Airport met de stad heel duidelijk zichtbaar was een geweldige ervaring en daarom had ik ook een stoel aan de linkerkant uitgekozen ( 52B ) . In een Jumbo van BA zoek ik altijd naar stoelen in rij 51 t/m 53 aan het raam en dus “B” of “E” , want de stoelen “A” en “F” zijn er hier niet en heb je extra ruimte aan de raamkant . Vlak voor het vertrek hadden ze in London wat problemen gehad met het sluiten van 1 van de bagageluiken en na aankomst op Vancouver wilde dit luik niet meer open en hebben we 5 kwartier op de koffers moeten wachten met bijna de gehele groep passagiers leek het wel . Eenmaal de koffers weer bij mij kon ik mij gaan melden bij de Alamo voor de huurauto en die stond netjes klaar en dat was een Ford Focus 2.0SES geworden en meteen ingestapt om naar het hotel te gaan rijden . Het was reeds donker geworden en in het donker , in een vreemde auto en in een vreemde stad naar een hotel gaan rijden in een hele drukke buurt is dan geen pretje en zeker niet als je al zo lang onderweg bent . Maar goed , het viel allemaal best wel mee en eigenlijk stond ik in 1 keer goed voor het Comfort Inn Downtown hotel aan de Nelson street . Na het inchecken en de koffers naar de kamer boven brengen ben ik even onder de douche gestapt om even bij te komen en heb even de e-mail gecheckd alvorens te gaan slapen .

Dag 03 / 27 Augustus .

Na het inladen van de auto en het uitchecken gaan rijden en via de Lions Gate Bridge naar Noord Vancouver gereden en Capilano Road genomen naar de Suspension Bridge . De Capilano Bridge is 150 meter lang en gaat over een 85 meter diep rivierdalletje en dat is een leuke oversteek om wandelend te maken en aan de overkant is een mooi onderhouden wandelpark met veel hoogte verschillen en als je daar rustig aan doet heb je iets meer dan een uur nodig om rond te wandelen . Vanaf Capilano rij je zo weer terug naar Highway 99 richting Horseshoe Bay en vanaf daar ga je dan door richting Whistler . Vanaf Horseshoe tot aan Whistler is de volledige route onder construction , want deze weg wordt de hoofdader tussen Vancouver en Whistler tijdens de Winterspelen van 2010 . Met een constant geweldig uitzicht rondom rij je deze route en ik ben bij Squamish gestopt voor een broodje en even rondgekeken op het vliegveldje aldaar . De volgende stop zou Cheakamus Lake wezen , maar bij de ingang van dit park stonden borden met “gesloten wegens bosbrandgevaar “ en bij deze ingang werd nog heel druk gebouwd aan de spelers accomodaties voor de winterspelen en dus maar doorgereden naar Whistler zelf en dat is nog maar een klein stukje vanaf Cheakamus . In Whistler de auto geparkeerd en even op de kaart gekeken waar ik mij in het dorp bevond alvorens lekker te gaan wandelen rond de Upper Village en Lost Lake . Aan het einde van de middag weer terug gekomen bij de auto en even de route naar het B&B bekeken en die bleek op enkele honderden meters van deze plek gesitueerd te zijn en dus was ik daar lekker snel en kon mijn chaletje betrekken ( Bear Trail Inn , een aanrader ) . Na nog een lokaal rondje gewandeld te hebben ben ik heerlijk op de porch gaan zitten en bij het ondergaan van de zon kwamen er ineens heel veel vogeltjes en andere beestjes tevoorschijn en was het nog een uurtje genieten geblazen alvorens het geheel donker was geworden .

Dag 04 / 28 Augustus .

In het eigenlijke programma stond voor deze dag de Joffre Lakes wandeling van 11 km ingepland , maar als alternatief had ik Blackcomb/Whistler Mountain opgenomen en daar heb ik voor gekozen om de benen verder te kunnen ontzien . Via twee gondola’s kom je tot net onder de top van Blackcomb Mountain en vanaf daar heb je nog een mooie trail naar Fitzsimmons Peak en die heb ik gewandeld en dat was een heerlijk stukje om te doen en met veel mooie uitzichten rondom en voldoende diersoorten om te bekijken . Toen ik voor de eerste keer even stopte om ergens een foto van te maken werd ik meteen belaagd door de muggen en heb mij ter plekke meteen goed ingesmeerd met Deed en dat hielp tijdens de verdere wandeltocht op de berg . Toch werd je elke keer als je stopte meteen weer omringd door de muggen en ik heb een stukje film waar je ze heel duidelijk hoort zoemen rond mijn gezicht en de camera . eenmaal weer bij het gondola station aangekomen in de Peak2Peak gestapt en naar Whistler Mountain gegaan . De Peak2Peak heeft een overspanning van 4,4 km en hangt 135 meter boven het dal en dat is best wel even een stukje om naar beneden te kijken . Het uitzicht vanuit de gondel is geweldig en dat alleen al neemt elke vorm van hoogtevrees wel grotendeels weg . Eenmaal op Whistler Mountain aangekomen heb je dan een leuk pad dat je kunt bewandelen naar het volgende gondola station dat je naar de top brengt en dat is best wel een steile helling waar je tegenop gaat en omhoog gaan voelt al niet geheel comfortabel …….. Eenmaal boven is het uitzicht ( 300 meter hoger als Blackcomb ) nog geweldiger en vanaf daar heb je verschillende looppaden die je kunt doen en ik heb het pad naar het Teahouse genomen en vanaf daar kan je kiezen om het pad te vervolgen tot aan het Peak2Peak station of terug omhoog te gaan naar de top en die “fout” heb ik gemaakt ……….. Het is best wel steil om weer naar boven te wandelen vanaf hier en daar was mijn rechterbeen echt niet op berekend en dus kwam ik halfdood weer boven en moest eerst even een kwartier bijkomen alvorens weer in de gondola te stappen en steil omlaag te gaan terug naar het Peak2Peak station . Vanaf daar kan je de gondola’s nemen terug naar Whistler village , of weer in de Peak2Peak te stappen naar Blackcomb en eigenlijk wilde ik dat nog wel een keer meemaken en dus weer ingestapt . Op blackcomb wat gegeten en daarna terug naar beneden gegaan en lekker door de Upper Village gewandeld terug naar de B&B . De bovenverdieping van de Chalet was voor deze nacht verhuurd aan een groep Amerikaanse sporters en die hebben een feestje gevierd tot 03.30 uur ’s nachts en van slapen is weinig terecht gekomen deze nacht.

Dag 05 / 29 Augustus .

Na een korte nacht en een heerlijk ontbijt in de auto gestapt voor de rit naar Powell River . Met de vaartijden van de ferry duidelijk uitgezocht rustig aan terug gereden over Highway 99 naar Horseshoe Bay en daar de Circle Pack tickets gekocht voor de 4 te maken overtochten deze reis en aan boord gegaan voor de tocht naar Langdale . Aan boord heerlijk op het dek gestaan en de koude en best wel harde Squamish winds gevoeld die hier over het water gaan en wederom genoten van het uitzicht rondom . Vanuit Langdale is het treintje rijden met een groep auto’s tot aan Earls Cove voor de ferry naar Saltery Bay . Door de wat andere vorm van routes aangeven ben ik de afslag naar Smuggler Cove voorbij gereden en heb daar niet de tussenstop gedaan die ik wel van plan was en heb niet in dit Marine Park gekeken en eventueel wat Bevers kunnen spotten . Deze hou ik tegoed voor een volgende trip ………..

De boottocht vanaf Earls Cove tot aan Saltery bay is ook een heerlijk tocht en ook hier stond een stevig briesje over het water die het verblijf op het dek niet gemakkelijk maakte . Vanuit Saltery Bay is het dan nog maar een klein stukje rijden naar Powell River en mooi op tijd kon ik mij melden bij het Adventure B&B aan Nootka Drive aan de achterkant van het stadje . Ik werd ontzettend gastvrij ontvangen door deze mensen en ze wonen daar echt betoverend mooi . ’s Avonds komen ook daar heel veel diersoorten tevoorschijn en het is best wel apart om in de verte een Wolf te horen huilen in de bossen en om vlak naast het huis de Racoons ( wasberen ) het kattenvoer te zien opeten met de kat er slapend naast………….

Dag 06 / 30 Augustus .

Vandaag en morgen ga ik met John Hermsen ( Footprint ) een tweedaagse kajaktocht doen en dus een stevig ontbijt naar binnen gewerkt en mij naar de haven van Lund verplaatst om in te kunnen stappen in de kajak en het avontuur te gaan laten beginnen . Al heel veel e-mail contact met John gehad de afgelopen maanden , maar toch vreemd om hem daar voor het eerst in levende lijve te ontmoeten en dan meteen twee dagen samen op pad te gaan . Echter , John is iemand met een open karakter en dus gaat dat eigenlijk vanzelf en na het inladen van de kajak zijn we vertrokken onderweg en meteen buiten het haventje lag daar al een Harbour Seal naar ons te kijken en dat geeft wel een heerlijk gevoel om mee te beginnen . Voorin zittend met de camera op schoot voel je je echt in een zetel zittend met een fantastisch schouwspel om je heen en gelukkig ook met geweldig weer , want sinds de landing op het vliegveld nog geen wolkje gezien en dat nu al 6 dagen op rij . Afkloppen maar . Na de eerste koffiestop onderweg zijn we doorgevaren rond wat eilandjes en hebben in de loop van de middag eerst een eilandje “geclaimd” voor de nacht door onze tenten daar op te zetten en we zijn vervolgens op een ander eiland gaan wandelen en klimmen om de begroeiing daar te bekijken en de natuur te zien zonder dat er mensenhanden aan hebben gezeten . Eenmaal weer terug op “ons” eilandje heeft John voor het avondeten gezorgd en zijn we daarna nog wat gaan spelevaren met de kajak op het water om net voor zonsondergang weer terug te zijn op het eilandje en de kajak op hogere grond te stallen voor de nacht . Met een bakkie koffie in de hand hebben we de zon onder zien gaan en niet lang daarna zijn we gaan slapen en ieder had een eigen tent , dus ruimte genoeg .

Dag 07 / 31 Augustus .

Lekker vroeg wakker en op de kopse kant van het eiland gaan zitten en de natuur tot leven zien komen en de zon te zien opkomen van achter het andere eiland met een heerlijk uitzicht op de andere eilandjes en in de verte Vancouver Island . Waar er gistermiddag en avond geen vogelgeluiden te horen waren op het eilandje was het nu heel druk met vogeltjes en lekker met de camera rondgewandeld en af en toe een plaatje kunnen schieten van de verschillende soorten die daar leven . Nadat ook John wakker was geworden hebben we ontbeten en hebben het kamp opgebroken en de kajak weer geladen en zijn weer onderweg gegaan het water op en ook nu weer met geweldig weer en een licht briesje dat in de loop van de dag weer zou gaan liggen , dus ideaal . Onderweg zijn we ook een groter stuk water overgestoken naar het rotseilandje en daar gekeken naar de vele zeehonden die daar leven en welke op korte afstand van de kajak in het water lagen en dat is echt genieten geblazen . Omdat we voor op het tijdschema lagen hebben we nog een extra tussenstop op een eiland gedaan en de top hiervan beklommen en van het uitzicht genoten . Daarna de laatste etappe naar Lund gepeddeld en eindelijk een Bald Eagle van niet al te ver weg kunnen bekijken en wat plaatjes van kunnen schieten . Na het uitladen van de Kajak en het afscheid ben ik naar de Laughing Oister gereden voor een heerlijk avondeten en vervolgens weer terug naar Powell River voor de nacht . Twee geweldige dagen gehad op het water en dat is zeker aan een ieder aan te raden om daar ook te gaan doen !!!!! Na thuiskomst in Nederland heb ik zelfs een eigen kajak aangeschaft ……………..

Dag 08 / 01 September .

Vandaag overtocht nummer 3 en dus steek ik over naar Vancouver Island en vanaf Comox door naar Telegraph Cove . Ik had de vroege boot van 08.00 uur en dus lekker vroeg ontbeten bij Owen en Daphne en met een volle maag aan boord gegaan van de boot . Vanuit Comox heb ik de inner highway genomen langs de kust en dus dwars door Campbell River gereden en daar een tussenstopje gehouden om even wat rond te kijken . Eenmaal het stadje uit rij je het bos in en dat is iets meer dan 2 uur onafgebroken bomen langs de kant van de weg en dan heb je een saaie rit tot vlak voor Telegraph Cove en dat laatste stukje rij je een niemandsland in en langs een groot loggerskamp tot aan TC . Daar mij gemeld en de sleutels van de cabin ontvangen en na wat gegeten te hebben lekker gaan wandelen door dit haventje en de geschiedenisbordjes gelezen en wat leuke fotootjes gemaakt . Het is een aparte plek met een aparte sfeer en dat maakt het geheel toch wel wat bijzonder . ’s Avonds nog even achter de RV stalplaatsen het heuveltje opgewandeld en gezien dat er nieuwbouw vlak achter dit unieke oord opgetrokken wordt en dat vond ik toch eigenlijk geen goed idee , want die twee dingen gaan slecht samen ………………

Dag 09 / 02 September .

Vanuit TC is het een klein stukje rijden naar Alder Bay en vanuit hier ga ik een Orca tocht maken met een zeilboot van de firma Seasmoke . Deze tocht was , net als alle andere excursies , reeds in Maart besproken en deze mensen zaten eigenlijk toch wel met mij “in hun maag “ , want tot 1 September was ik nog steeds de enige passagier voor deze dag en ze wilden geen nee zeggen en eigenlijk ook niet met 1 persoon uitvaren ………… Met deze vaardatum nog steeds open op hun site meldden op de avond van 1 September een groep Zwitsers zich voor deze tocht en vlak daarna nog een groepje Nederlanders die met een camper onderweg waren naar Alder Bay RV camping . Aan boord werd ik bedankt door Maureen en David dat dankzij mij ze nu toch nog een volle boot hadden ………….. Na het uitvaren kregen we uitleg over de Orca’s en de alhier aanwezige families en al snel hadden we ze in het vizier en kon het grote genieten gaan beginnen . Helaas hadden we een brok laaghangende bewolking boven ons tussen deze twee bergen die bleef hangen en dus voor het eerst geen volle zon en die hadden we nu echt wel even nodig . Voor de boot uit kruiste een groepje Dolfijnen en even later hadden we een groep van ongeveer 20 stuks Dalls Purpoise Whales langs de boot en dat echt kicken geblazen . Weer verder met de Orca’s en uiteindelijk doorgevaren naar een groepje kleine rotsen waar zeehonden en Zeeleeuwen wonen en daar zijn we een tijdje gebleven om te kunnen genieten van deze beesten en voldoende mogelijkheden te krijgen om foto’s te maken en filmopnames te maken . Aan het eind van de middag waren we weer terug in Alder Bay en moest ik nog een klein stukje rijden tot in Port Hardy village en het Hostel aldaar . Na aankomst wat inkopen gedaan en nog een lokaal rondje gewandeld en genoten van een Bald Eagle die niet ver van mij boven op een boom als een koning om zich heen zat te kijken .

Dag 10 / 03 September .

Eigenlijk zou ik vandaag naar San Jozef Bay gaan rijden en de ongerepte natuur aldaar gaan bekijken , maar deze rit werd mij ten stelligste ontraden door de mensen van het hostel om met een personenwagen te gaan doen . een groep Duitsers heeft dat de volgende dag wel gedaan en zijn in de loop van de avond terug gekomen met hun 4 auto’s , maar wel 1 x zonder voorruit en die is op deze dirtroads niet verzekerd en dus hadden ze een beste kostenpost .

Achteraf kan ik zeggen dat ik een goed besluit genomen heb door deze tocht niet te doen , maar ik zal toch nog een keer deze hoek moeten inplannen voor een later bezoek aan Canada .

Als alternatief had ik een rondrit door de omgeving gepland en ben begonnen om via het vliegveldje van Port Hardy naar Storeys Beach te rijden en daar een stuk te gaan wandelen en dat is daar heerlijk om te doen . Een groot en breed strand met veel watervogels langs de vloedlijn en Zeearenden boven je hoofd . Na deze wandeling naar de Quatse Rivier gereden en gezien dat ook hier , na het uitblijven van enige regenval van betekenis sinds begin Juni , het waterpeil te laag is voor de Zalmen om stroomopwaarts te kunnen gaan zwemmen en dus lag de monding van deze rivier helemaal vol met Zalm ; werkelijk rug aan rug . Vanaf de Quatse ben ik eerst doorgereden naar Coal Harbour om dit plaatsje te kunnen bekijken en het geweldige uitzicht over de Quatsino sound te bewonderen . na de terugrit heb ik mijn auto geparkeerd langs de oevers van de riviermonding en met open mond staan genieten van de enorme hoeveelheden zalm die je gewoon kunt zien zwemmen en springen in en boven het water en de grote hoeveelheden aan Zeearenden en Bald Eagles die zich daar vol komen eten met Zalm . de lokale bevolking was ook druk met pluggen aan het vissen en als je snel inhaalde had je altijd wel een zalm aan de haak “geharkt” zoals we dat hier noemen . Na het avondeten ben ik daar weer heengegaan en toen gezien dat bij afgaand tij er een werkelijke slachting plaatsvindt onder de Zalmen die in de kleine poeltjes overblijven en opgegeten worden door alles wat zich daar komt melden om mee te eten . Helaas kwam de duisternis mij iets te snel deze avond en ben ik terug gegaan naar het Hostel .

Dag 11 / 04 September .

Vandaag gaat de tocht 250 km. Noordwaarts naar Campbell River en dus eerst nog voldoende tijd om weer naar de oevers van de Quatse te gaan kijken bij de Zalmen en de Arenden en helaas was het zwaar bewolkt met wat gespetter en dus weinig mooie plaatjes meer kunnen schieten . Na weer 200 km bos de andere kant op kwam ik aan het begin van de middag aan in Campbell River en heb de auto geparkeerd bij de zuil van de 50ste parallel en daar vlakbij lag ook de Travelodge waar ik twee nachten zal verblijven . Vanaf hier heerlijk gaan wandelen langs de oevers en genoten van het uitzicht en de beeldentuin die daar is en de andere kunstwerken die je daar allemaal tegenkomt . Na het inchecken nog even naar de jachthaven gereden om te kijken waar ik mij morgenochtend moet melden voor de volgende excursie en dat was gemakkelijk te vinden . Deze avond alle gebruikte kleding tot op heden in de wasmachine van het Motel gedaan en voor CAD 4,00 was alles weer schoon en bruikbaar . Het mooie weer van de eerste week had mij een iets hoger verbruik van vooral shirts opgeleverd en dus was deze mogelijkheid een welkome mogelijkheid . ’s Avonds en ’s nachts een onweersbui over het water voorbij zien trekken en vanuit de kamer hier heerlijk van kunnen genieten . Verder ’s avonds niets meer gedaan .

Dag 12 / 05 September .

Vroeg op en na een zeer mager Continental ontbijtje ( de slechtste tot op heden ) naar de jachthaven gereden en mij bij de Floathouse gemeld voor de Berenexcursie naar de Bute Inlet . Met lichte regen vertrokken op de powerkajuitboot en op hoge snelheid anderhalf uur gevaren naar de Inlet en onderweg kunnen genieten van de bergen rondom en de laaghangende bewolking daartussen met het licht dat daar in fases tussendoor komt . Bij aankomst in Bute Inlet kwam er net een groepje mensen terug van de tocht over het eiland dat niet succesvol was geweest en onze gids vertelde dat ze vanaf 4 Juli nog een 100% berenscore hadden en dat graag nog even langer zo wilden houden . Met een oude schoolbus werden we met lage snelheid door een lokale inwoneres naar de eerste kijktoren gereden en toen we nog bezig waren deze te bestijgen sprong er even verderop een Grizzly uit het struikgewas de rivier in . pakte een zalm en verdween weer in het struikgewas en dat alles binnen enkele seconden . Ik kon nog net een foto van zijn achterwerk maken ………….. Met een Hert vlak achter onze kijktoren konden we de tijd doden met af en toe hier een foto van te maken en verder met spanning af te wachten of er nog wat uit het struikgewas tevoorschijn zou gaan komen . Na 20 minuten werd ons geduld beloond en kwam de Grizzly het struikgwas uit en liep voor onze neuzen langs door het water en net rechts voorbij nam hij de spurt op en dook bovenop een zalm en pakte deze met de poten en greep deze vervolgens in de bek en liep voor onze toren het water uit en ging op zijn gemak deze zalm opeten . De gids was blij met het behoudt van de 100% en ik met de platen die ik op dat moment stond te maken , WAUW !!! Na het opeten van de zalm was de honger nog niet gestild en liep hij weer het water in en kwam richting de toren en zo kon ik mooie close-ups maken en weer dook hij bovenop een zalm en pakte dus nummer 3 in ons bijzijn en met deze in de bek ging hij terug het struikgewas in van waaruit hij eerder tevoorschijn was gekomen . Weer terug in de bus zijn we nog bij de Andre drie torens geweest en overal een minuut of 20 gewacht , maar verder geen beren meer gezien . De gids bestelde meteen de foto’s bij die ik gemaakt had , want ook voor hem was het de eerste keer dat een beer vlak voor de neus zalm vangt en opeet en hij doet dit al enige jaren . Ondanks de niet aflatende regen is dit de topdag tot op heden ! Op de terugweg nog wat Dalls Purpoise Whales en Dolfijnen langs de boot gehad en daar nog weer wat foto’s van kunnen maken . ’s Avonds nog even heerlijk in het zwembad van de Travelodge gelegen en de dag nog een keer herbeleefd .

Dag 13 / 06 September .

Wakker geworden met stromende regen , dit moet nu geen gewoonte gaan worden . Na wederom een triest ontbijtje in de auto gestapt en vertrokken richting Victoria met geplande tussenstops in Chemainus en Duncan . veel regen gehad onderweg en in Chemainus niet het rondje kunnen wandelen om de muurschilderingen te gaan bekijken , want het regende gewoonweg te hard hiervoor . Volgende tussenstop is Duncan en bij het inrijden van dit kleine plaatsje klaarde het een beetje op en toen ik het vogelopvangcentrum binnenwandelde werd mij verteld dat ze eigenlijk dicht waren vanwege de regenval en de slechte voorspellingen voor de rest van de dag . Ik vroeg of ik toch even rond mocht wandelen en wat vogels mocht gaan bekijken en dat was in principe goed . Ik had daar op een boomstronk al een Bald Eagle zien zitten en daar moest ik gewoon heen , MOEST !! Het geluk was met mij op dit moment , want de zon brak zelfs even door en er kwamen twee families het centrum binnen die ook even rond wilden kijken en dus besloot men even open te gaan en nog even een vliegshowtje in elkaar te gaan draaien en dus kon ik naar “Manwe” lopen en deze American Bald Eagle van echt dichtbij gaan fotograferen en daarmee de diepe wens in vervulling te laten gaan om dit ooit eens te kunnen en mogen doen . De vliegshow van “Manwe” was ook indrukwekkend en de Redtail Falcon , de Barnowl en de Saker Falcon deden ook hun ding en zo werd het een geweldig anderhalf uur alhier in het centrum van de Pacific Northwest Raptors te Duncan . Meteen na de show begon het weer te regenen en dus was het laatste stukje tot in Victoria weer een nat tochtje en was het gelukkig heel gemakkelijk om bij het Robin Hood Motel te komen langs de Gorge , net noordelijk van de Inner Harbour . Meteen weer wat inkopen gedaan en een rustig avondmaal in het Motel gedaan op de kamer .

Dag 14 / 07 September .

De rugzak weer op en wandelend naar de Inner Harbour en ook hier had ik vanaf klokke 7 uur al weer de watervliegtuigen gehoord en dus moet ik daar dan heen ……………. Eenmaal daar aangekomen kom je in een heerlijk sfeertje terecht met de vele mogelijkheden tot tochtjes overal heen , scooters , auto’s , paard en wagen , kleine rondvaartbootjes , vissersbootjes , walvis/orca tochten , zeiltochten , met een watervliegtuig mee of gewoon een ritje door de stad in een open bus , noem maar op . ook hier veel marktkooplui langs de kades en het was gewoon heerlijk om hier rond te wandelen . Ook de gebouwen rond de Inner Harbour zijn geweldig , zoals het paleis van Queen Victoria 1 , de Dutch Belltower , het Empress Hotel en meer van deze gebouwen . de avond ervoor had ik al even via het internet gekeken naar een mogelijke extra walvis/orca tocht vanuit deze haven en ik had een ietwat hogere schuit gezien bij de “Princeofwhales “ en die leek mij wel wat en dus maar een kaartje gekocht voor de middagtocht . na nog wat verder rondgewandeld te hebben mij weer gemeld bij de boot en netjes op tijd uitgevaren en eenmaal buiten de haven ging het gas vol open en voeren we de Amerikaanse wateren in tot dat we bij de aldaar woonachtige groepen Orca’s aangekomen waren en daar werd ik eigenlijk een beetje niet goed van de ( te ) hoge hoeveelheid aan bootjes die hier rond de vissen lagen en dat was echt niet normaal meer ……..maar goed , daar hoorde ik zelf ook bij in dit geval ……………….. Nu in een zonnetje Orca’s kunnen fotograferen en na terugkomst in de haven lekker gegeten en weer terug gegaan naar het Motel aan de Gorge .

Dag 15 / 08 September .

Vandaag de derde echte wandeldag en hoe zal het gaan na de rust die ik de afgelopen dagen aan het been heb kunnen geven . Vol goede moed vertrokken met prachtig weer naar Sooke om aldaar eerst bij de Potholes te gaan kijken en na het parkeren van de auto gaan wandelen langs deze ingesleten rivierbedding en genoten van het zicht en de hoogteverschillen die je daar langs het wandelpad hebt . na de derde keer omlaag en weer omhoog langs een pad gaf het rechterbeen al weer aan dat het niet goed ging en het verder deel van de tocht kalm aan gedaan en niet te veel klimwerk meer gedaan . na de terugtocht naar de auto was het been in slechte staat en ben ik eerst naar Sooke zelf gereden om daar even bij de jachthaven te kijken en daarna naar East Sooke gereden om daar in het park te gaan wandelen en eigenlijk had ik hier een groot stuk moeten gaan wandelen en ook langs de getijdenpoelen te gaan wandelen en bij de Zeeotters te gaan kijken . Helaas moest ik na enkele honderden meters al rechtsomkeert maken en terug gaan naar de auto en dat heb ik ook maar gedaan . Om 12.15 uur was ik al weer terug in Victoria en ben eerst een uurtje op bed gaan liggen bij het Motel om even tot rust te komen en daarna ben ik weer in der auto gestapt en naar km 0 gereden van de Vancouver Island Highway en dus heb ik deze vanaf het noordelijkste punt tot aan het zuidelijkste punt gereden en daar heb ik de auto geparkeerd en ben heel rustig nog een stukje gaan wandelen langs het water en de pier op tot aan de vuurtoren en daar op een bankje gaan zitten om te kunnen kijken naar de bootjes en watervliegtuigen die voorbij kwamen met grote regelmaat . Eigenlijk een verloren dag , want ook naar Sooke zal ik nog een keertje terug moeten .

Dag 16 / 09 September .

Vandaag weer terug naar het vaste land en met een bezoek aan het Reiffel natuurgebied in de planning voor onderweg vertrokken met lichte regen vanuit Victoria richting Schwarz Bay en net voor de BC Ferry terminal de auto nog even maximaal volgetankt , want de benzine is op het eiland ongeveer 5 cent per liter goedkoper als op het vaste land . na de overtocht regende het heel erg hard en was het gewoonweg bijna donker buiten en met dit weer is het niet prettig wandelen in een natuurgebied en ben ik dus doorgereden en niet naar Reiffel geweest en doorgereden naar Vancouver Downtown en daar wat gaan eten en de auto geparkeerd in de buurt van Stanley Park en daar later ook gaan wandelen toen het weer bijna droog was geworden . Later in de middag mij gemeld bij het Buchan Hotel en daar 1 van de eigen parkeerplekken gehuurd voor de avond en nacht en zo was het parkeerprobleem voorbij . ’s Avonds nog heerlijk rondgewandeld door de stad en langs de boardwalk en in het donker is het daar ook goed toeven .

Dag 17 / 10 September en 11 September

Vroeg wakker en meteen vanuit het Hotel Stanley Park ingewandeld en het weer was weer prachtig buiten en lekker rondgewandeld in het laatste stukje dat ik nog niet gehad had en bij de “feeders” gekeken die daar op vaste plekken en op vaste tijden de beesten aldaar voeren . Deze feeder had doppinda’s en gepelde pinda’s en daarmee voerde hij de kleine vogels en de eekhoorns en die kwamen het gewoon vanuit zijn hand halen , echt prachtig !! Daarna ontbeten en uitgecheckd en weer naar de luchthaven gereden en de auto geparkeerd langs de startbaan en nog lekker in het zonnetje foto’s kunnen maken van de vliegtuigen alhier en de watervliegtuigen achter mij en in de loop van de middag de auto ingeleverd en mij weer bij de BA balie gemeld en de koffers ingeleverd voor de terugvlucht en vanuit de vertrekhal heerlijk in een luie stoel gaan zitten naar de vliegtuigen kijken en nog wat foto’s maken alvorens zelf weer aan boord te gaan voor de nachtvlucht terug naar London . Ik kan nu eenmaal niet slapen in een vliegtuig en baalde van het feit dat de luikjes dicht moesten blijven tot aan het ontbijt en ik dus niet naar buiten kon kijken , maar eenmaal met de cabineverlichting weer aan konden de luikjes weer open en waren we al weer binnen 3 uur vliegen van London en na de landing snel weer de mallemolen in en naar de volgende gate voor het laatste stukje terug naar Amsterdam . Op schiphol stond een kameraad van mij al te wachten en na het ophalen van de koffers naar huis gereden en een lekker bakkie Hollandse koffie gedronken en daarna de avond vol gemaakt met het uitpakken van de koffers en alvast een draai was in de machine te stoppen en hernieuwd kennis te maken met mijn katten . Na een onrustige nacht weer heerlijk wakker geworden in mijn eigen bedje .

Accomodaties deze reis:

Vancouver : Comfort Inn Hotel, goed basishotel in de stad, dicht bij Stanley Park.

Whistler : Bear Trail inn B&B-Cabins, mooi gelegen in upper village.

Powell River : Adventure B&B, helemaal geweldig en hele aardige mensen.

Kajakken Footprint: Helemaal geweldig.

Telegraph Cove : Telegraph Cove resort , aparte plek om te verblijven, leuke cabin.

Port Hardy : C&N Hostel, voor mij een eenmalig iets om in een hostel te verblijven.

Campbell River : Travelodge, basis motel met een slecht ontbijt, zeer matig.

Grizzly Excursie CRWW: Helemaal geweldig.

Victoria : Robin Hood motel aan de gorge, basis motel en niets meer dan dat.

Vancouver : Buchan Hotel, dicht bij Stanley Park, oud hotelletje.

Conclusie .

Ondanks wat fysieke problemen een geweldige vakantie gehad en in 2011 ga ik zeker weer die kant op !!

Dan de Rocky Mountains en weer terug over Vancouver Island .

We gaan weer sparen en plannen en dan doe ik zeker weer zaken met Kuoni en Footprint-Natureexplorations , want die organisaties zijn mij heel goed bevallen .

4301 foto’s gemaakt en anderhalf uur film en daarmee kom ik de winter wel door……..

Jos .