• Header Jos 1
  • Header Jos 2
  • Header Jos 3
  • Header Jos 4
  • Header Jos 5
  • Header Jos 6
  • Header Jos 7

foto-jos.nl

Lesbos 2010

Na de Canada vakantie van 2009 wilde ik graag een niet al te dure vakantie in 2010 gaan zoeken en zo door te kunnen sparen voor de volgende Canada trip van 2011.

Spanje en Turkije deden mij niks en dus keek ik naar de Griekse eilanden en omdat ik ook van vogel fotografie hou leek Lesbos een ideale plek voor mij om te gaan verblijven. Hup het internet op en al snel had ik een paar leuke plekken gezien, maar prijstechnisch viel het mij nogal tegen en dit omdat het voor 1 persoon niet goedskoper was als voor 2 personen baalde ik daar stevig van. Uiteindelijk een leuke aanbieding gevonden, maar het prijsverschil tussen alleen gaan en met twee personen was meer iets meer als 100 euro en toen ik dit aan mijn broer vertelde lachte hij naar mij en zei dat hij voor die 100 euro wel met mij mee wilde gaan! We keken elkaar even aan en ik vroeg daarna of hij serieuze ineresse had om mee te gaan en al vrij snel bevestigde hij de interesse en kon ik de reis voor twee personen boeken en zo toch aan mijn gewenste reis komen en geld besparen, want Willem ging gewoon de helft van de reissom betalen. Op 24 Augustus stapten we bij Transavia in het toestel en vlogen naar Mitilini op Lesbos en vanaf daar was het nog 90 minuten in een bus over het eiland naar Efthalou en dat is op het noordelijke deel van het eiland, dicht bij het stadje Molyvos. We hadden een appartement gehuurd bij Gorgona ( via Jiba ) en na aankomst hebben we de spullen in ons appartement gezet en zijn lekker op het terras gaan zitten voor een koud pilsje en die gingen er wel in! ook even een paar plaatjes gemaakt van het complex en straks gaan we nog even een lokaal rondje wandelen.

Flamingo's in een binnenmeer, gefotografeerd vanuit de bus.

Nadat we in de middaguren nog even rustig aan gedaan hadden zijn we aan het begin van de avond even een stukje gaan wandelen richting Mithimna/Molyvos en terwijl we op badslippers liepen gingen we toch een aardig stukje omhoog tegen de berg op. De weg loopt onder de oude burcht door en we gingen even een steegje in die langzaam omhoog liep en dan zie je dat je nog maar een stukje onder de burcht aangekomen bent en dan is het nog maar een klein stukje klimmen tot boven. Toch maar even gedaan en meteen de burcht ook nog even bezocht en van bovenaf heb je een mooi uitzicht over de omgeving en Molyvos en het enige jammere was dat je nu tegen de zon inkeek naar het stadje. Hier ga ik absoluut morgenochtend weer naar toe! We zijn weer naar beneden gewandeld en op het terras gaan zitten van Gorgona en hebben daar de rest van de avond doorgebracht met een stel Denen.

DAG 2

Ne een korte nachtrust was het lekker weer buiten en nog niet zo heet en om 09.00 uur zou de huurauto worden afgeleverd en dit gebeurde ook netjes op tijd. We zijn meteen even naar Molyvos gereden om inkopen te doen en bij de toegangsweg hadden we een leuk buurtsupertje gevonden en daar hebben we de rest van de week ook onze boodschappen gedaan. Eenmaal terug op het complex ging Willem rustig bij het zwembad op een stretcher liggen en ik weer wandelend de berg op naar de burcht en nu foto's kunnen maken met beter licht.

Nadat ik de burcht voor de tweede keer bezocht had ben ik het stadje ingelopen en heb ook het haventje bekeken en daar kan je erg leuk zitten en aan het water eten en dat leek mij wel wat voor de avond. Eenmaal terug bij Gorgona ben ik lekker bij Willem op het terras gaan zitten en hebben we de plannen voor de avond besproken en zijn we aan het begin van de avond naar het stadje gereden en hebben een plekje uitgezocht aan het water op een terrasje en zijn daar de rest van de avond blijven zitten. Heerlijk gegeten en stukjes brood gevoerd aan de tientallen soorten vissen die daar rondzwommen en een hele mooie zonsondergang gezien. Daarna terug gegaan naar Gorgona om nog een biertje op het terras toe te nemen met de Denen, die de volgende ochtend weer naar huis zouden gaan vliegen.

Rondom het terras stonden plantenbakken met plantjes die 's avonds pas open gingen en dan kwamen deze kolibrimotten langs om de nectar op de zuigen met hun lange tongen.

DAG 3

Vandaag gaan we met de auto naar Petra en Skala Kalloni en vanuit Molyvos rij je zo naar Petra toe en daar hebben we op de heenweg niet gestopt, want dat doen we op de terugweg. We zijn doorgereden naar de zoutpannen bij Skala Kallonis en een afgelegen strandtent aan zee. In de zoutpannen nog maar weinig Flamingo's, maar wel veel andere soorten vogels die daar ook vertoeven.

Na dit bezoek zijn we weer rustig aan terug gaan rijden richting Molyvos en via de bergroute op de heuvelrug achter Petra uitgekomen en daar even rondgekeken en daarna naar Petra zelf gereden en op een terrasje gezeten en even door het dorpje rondgewandeld. In de loop van de middag waren we weer terug in Gorgona en hebben even lekker onderuit gelegen en heb ik nog even geprobeerd wat te vangen in zee met een spinnertje, maar niets gevangen.

Petra.

na het avondeten op het terras bij Gorgona zijn we nog een klein stukje gaan wandelen om een paar nachtshots van de verlichte burcht te kunnen maken en die zijn best leuk geworden.

DAG 4

Vandaag zou ik alleen op stap gaan met de auto, maar na het ontbijt veranderde Willem van gedachten en wilde toch wel weer mee op stap en dus samen weer de weg op gegaan en nu de noordoosthoek in en dan kijken hoe ver weg gaan komen langs de kust. Omdat het eiland dicht bij de Turkse kust ligt heb je de hele dag last van piepjes vanuit de telefoon dat deze weer door een andere zender is overgenomen en daar wordt je niet vrolijk van. We zijn de bergweg omhoog gegaan richting Vafios en deze weg gaat eerst alleen maar omhoog met veel haarspeldbochten en dan bereik je een hoogte van 968 meter en vanaf daar heb je een mooi uitzicht op de omgeving.We hebben deze bergpas gevolgd richting Kapi en dat was heerlijk rijden, ook al had de auto er niet altijd even veel zin in..... Daarna zagen we de bordjes van Skala Sikamineas en bleek dat we eigenlijk nog niet eens zo ver weg waren gereden, maar alleen maar rond gekronkeld hadden in de regio en dus kwamen we weer op de bergpas boven Patra uit en zijn we daar maar weer heen gereden voor de koffie. Willem moest nog even een ansichtkaart versturen en daarna zijn we weer op pad gegaan met de auto en waren om half twee weer terug in Gorgona.  De rest van de middag lekker niks gedaan en 's avonds weer naar Molyvos gegaan voor het avondeten en daar was het erg druk na de aankomst van de lokale regatta rond de Griekse eilanden. Erg gezellig in de haven en volle terrasjes en dus een heerlijke avond gehad. Deze avond bereikte ons het nieuws dat er thuis noodweer geweest was inclusief windhoos en dat er veel schade aangericht was en dat geeft toch wel een vreemd gevoel, als je zelf met een strak blauwe lucht op een terrasje zit. eenmaal terug in Gorgona even het nieuws op tv gevolgd en even met Jelle gebeld voor meer info.

DAG 5

 Ik had gistermiddag een slang gezien op het grindstrandje beneden en dus , meteen na het wakker worden, even naar beneden gewandeld met de camera in de hoop deze weer te zien, maar helaas. Ondertussen had Willem koffie gezet en konden we gaan ontbijten en een lokale kat met jonkies was de afgelopen dagen al vaker langs geweest om te bedelen en wist ons ook nu weer te vinden. Verse boodschappen gedaan en daarna is Willem lekker onderuit gaan liggen bij het zwembad en ben ik nog een stukje gaan wandelen en meteen ook even navragen bij het verhuurbedrijf wanneer ze de auto terug komen halen, of dat we deze moeten brengen. Het is erg warm vandaag en dus doen we lekker weinig en ook mijn wandelingen zijn niet al te lang. Ik ben even in zee gaan zitten op een paar meter uit de kant en dan wordt je al snel omringd door visjes en daar heerlijk even gezeten. De rest van de middag zo lui mogelijk geweest en in de avond zijn we, op aanraden van een Hollands gezin, de berg opgereden om bij een aldaar gelegen restaurantje te gaan eten en het uitzicht was geweldig; alleen had ik nu een keer geen camera meegenomen......

Auto's die niet meer gebruikt worden staan daar gewoon verlaten langs de weg.

's avonds in het donker Gekko's kijken op de muren.

Of bidsprinkhanen natuurlijk......

DAG 6

Vandaag gaan we met een bootje de zee op naar Skala Sikamineas, maar eenmaal in Molyvos bij de tour operator had deze meer aanmeldingen voor de tocht inclusief BBQ als voor de stop in Skala en dus bedankten wij hiervoor en stapten bij het volgende kantoortje binnen die ook deze tocht in de aanbieding had en dezelfde man bleek ook de eigenaar van deze toko te zijn en vroeg ons even te wachten op het terras buiten ( van zijn restaurant....) totdat er duidelijkheid was hoeveel mensen er nu mee zouden gaan op de boot. De man telde zijn zegeningen en liet iedereen aan boord gaan en je kon kiezen tussen de tocht inclusief BBQ op een verlaten strandje, of de toicht tot Sklala en dan drie uur later weer opgepikt worden als de boot terug komt van de BBQ en dus was iedereen tevreden en konden we gaan varen. Er stond een stevig briesje op het open water en Willem was hier niet zo happig op, maar heeft zich goed gehouden en konden we van boord in het kleine haventje. Aldaar even heerlijk rond gewandeld en na een half uur heb je het daar eigenlijk wel gezien en mag je nog 2,5 uur wachten. We zijn op een terrasje gaan zitten bij het bekende visrestaurant en we hebben overheerlijk gegeten. De makreel die ik had smaakte geweldig . De boot kwam ruim op tijd aan en zo konden de BBQ gangers ook nog even een stukje rondwandelen alvorens we allemaal weer aan boord gingen en terug gingen varen naar Molyvos. 's Avonds nog heerlijk lang op het terras van Gorgona gezeten.

De boot met op het bovendek de eigenaar.

DAG 7

Vanmorgen is de huurauto, 1 dag te vroeg, reeds door de verhuurder opgehaald en hebben we verhaal gehaald bij verhuuder Panatella en de Jiba reisleiding op Lesbos, Dolf. Het waait aardig hard buiten, maar toch geeft de teller 33 graden aan en toen het windje aan het begin van de middag weg viel was het ook meteen te warm buiten en hebben we niks nuttigs meer gedaan deze dag. Ik heb nog een paar kleine stukjes gewandeld en nog wat vogeltjes en beestjes gefotografeerd, maar dat was het dan ook wel. Deze avond lekker op het terras van Gorgona gegeten en alvast afscheid genomen van andere gasten, want morgenochtend vroeg worden we opgehaald door de bus.

Ook de mussen hadden het warm en kwamen water drinken uit het zwembad.

Het laatste stukje kaas was voor de buurtpoes.

DAG 8

Om 06.20 uur stond de bus al voor en konden we meteen instappen en ook bij de volgende stops was iedereen al aanwezig en kwamen we ruim op tijd aan op het vliegveld. De Transavia kist was ook op tijd en dus konden we tijdig aan boord en de lucht in en na een mooie uitdraai vlieg je over het eiland heen terug naar noord Europa en naar huis en daar stond Ron al te wachten om ons op te halen en thuis te brengen.

Het is een lekker weekje geweest en nu weer aan de slag tot juni 2011, als ik weer naar Canada ga vertrekken.

Jos.